MsEn

Berita Kelantan

Sinar Harian: EDISI - Kelantan

15 Jun 2024

RSS Feed : EDISI - Kelantan
 • ICQS Rantau Panjang sesak, rakyat Thailand-Malaysia pulang beraya
  16 Jun 2024
  PASIR MAS - Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Rantau Panjang mengalami kesesakan sejak semalam, berikutan orang ramai dari Thailand dan Malaysia mula pulang ke kampung bagi menyambut Hari Raya Aidiladha pada Isnin. Seorang rakyat Thailand dari Narathiwat Nane Abdul Hafit, 26, berkata, dia bersama lima ahli keluarga mengambil keputusan bagi menyambut Aidiladha bersama saudara-mara di Kota Bharu. "Tahun lepas saudara-mara kami dari Kota Bharu beraya bersama keluarga kami di Narathiwat, kini giliran kami pula untuk beraya di Malaysia. "Aidiladha di Kota Bharu luar biasa jika dibandingkan dengan Thailand, kerana di Kelantan Aidiladha disambut seperti kenduri besar-besaran,” katanya hari ini. Selain itu, Wan Rizman Wan Che Mat, 30, berkata, beliau mengambil pulang ke kampungnya di Sungai Golok, Thailand selepas diberi cuti oleh majikannya selama empat hari bagi menyambut Aidiladha. "Saya bekerja sebagai tukang masak di sebuah restoran di Bangi, Selangor. Selepas habis waktu kerja, saya menaiki bas pada 10 malam semalam untuk pulang ke Sungai Golok, bagi menyambut Aidiladha. "Apabila tiba di Rantau Panjang saya mengambil peluang membeli-belah untuk persiapan menyambut Aidiladha,” katanya. Sementara itu tinjauan petang ini mendapati, suasana sesak hampir empat kilometer bermula di pintu ICQS kerana orang ramai menuju ke Thailand untuk menyambut Aidiladha. Tinjauan juga mendapati orang ramai dari kedua-dua arah Malaysia dan Thailand, berjalan kaki beramai-ramai melalui sempadan untuk pulang ke kampung halaman masing-masing. ICQS Rantau Panjang mula dibuka pada setiap 7 pagi sehingga 10 malam. - Bernama Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Lembu 'gergasi' baka American Brahman jadi rebutan
  15 Jun 2024
  PASIR MAS - Selain lembu sado, baka American Brahman bersaiz 'gergasi' turut menjadi rebutan dalam kalangan umat Islam di negara ini untuk dijadikan sebagai haiwan korban pada sambutan Hari Raya Aidiladha. Permintaan 'luar biasa' terhadap lembu berkenaan menyebabkan seorang pengusaha ladang di Bukit Tuku di sini, Abdul Hakki Che Ahmad tidak menang tangan untuk memenuhi permintaan pelanggan. Abdul Hakki berkata, sepanjang sambutan Aidiladha yang bermula pada Isnin ini dia berjaya menjual lebih 40 ekor lembu baka berkenaan. "Lembu ini menjadi pilihan kerana mempunyai daging yang banyak berbanding baka-baka lain di pasaran," katanya ketika ditemui di sini pada Sabtu. Menurut beliau, tempahan lembu baka berkenaan banyak diperoleh dari Selangor. Ujarnya, kebiasaan harga lembu American Brahman itu dijual bermula RM9,000 sehingga RM12,000 seekor. Abdul Hakki memberitahu, dia menggunakan laman sosial Facebook untuk mempromosikan lembu-lembu berkenaan kepada pelanggan. Katanya, permintaan untuk lembu korban sedikit meningkat berbanding tahun lalu. Ujarnya, tempahan untuk lembu korban dari baka Kedah-Kelantan mula diterima selepas sambutan Aidilfitri lagi. "Kesemua stok lembu sebanyak 1,000 ekor sudah habis terjual pada Khamis selepas permit sembelihan ditutup," katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Kedai rempah diserbu untuk persiapan Aidiladha
  15 Jun 2024
  KOTA BHARU - Rempah-ratus antara bahan utama yang menjadi tumpuan pembelian orang ramai selain makanan basah sempena sambutan Hari Raya Aidiladha Isnin minggu depan. Tinjauan Sinar Harian di Pasar Siti Khadijah di bandar ini mendapati orang ramai mula menyerbu kedai rempah ratus seawal jam 8 pagi. Guru di sebuah sekolah di Alor Setar, Kedah, Nor Syuhada Zakaria, 38, membeli rempah-ratus untuk dijadikan cenderamata kepada rakan-rakannya di negeri itu sesuai dengan sambutan Hari Raya Aidiladha. Menurutnya, rempah sedia bungkus yang popular di Terengganu itu turut dijual di beberapa kedai rempah ratus di Pasar Siti Khadijah. "Selain rempah campur yang memang enak dari Kelantan, saya tidak melepaskan peluang membeli rempah sedia bungkus ini apabila pulang bercuti di Kelantan kerana ramai rakan menggemarinya dan mudah untuk diagihkan," katanya. Ibu kepada tiga anak itu juga memberitahu, rempah-ratus sebagai cenderamata itu menjadi satu kelainan berbanding keropok atau serunding. Bagi pelanggan, Norazanwati Abdullah, 50, yang ditemui memberitahu, setiap tahun dia pasti akan memasak menu kegemaran keluarga bersama adik-beradik sebagai meraikan Hari Raya Aidiladha. Menurut Norazanwati, bagi tahun ini dia mengubah hidangan dengan memasak kuah soto menggantikan sup sebagai lauk utama pada petang hari raya pertama. "Walaupun tidak melaksanakan ibadah korban, kami tetap berkumpul dan memasak pelbagai hidangan dan lauk enak untuk meraikan hari yang penuh bermakna kepada umat Islam," katanya. Sementara itu, Ruzana Mohd Zawawi, 45, membeli bawang dan rempah sup bagi menyediakan sup daging dan tulang pada hari raya pertama. Ruzana yang melaksanakan ibadah korban tahun ini meraikan Hari Raya Aidiladha di rumah mertuanya di Kampung Kuala Besar di sini. "Kami membeli rempah ratus untuk memasak beberapa menu daging kegemaran masyarakat Kelantan ketika hari raya iaitu sup, singgang dan goreng," katanya. Sementara itu, peniaga, Rohani Mustafa, 60, berkata, selain rempah-ratus, halia, serai dan lengkuas turut menjadi tumpuan pembelian orang ramai sempena hari raya. Tambahnya, semua bahan basah itu antara penyedap utama dalam menu singgang, gulai atau kari daging. "Ulam-ulaman juga antara yang mendapat sambutan pada hari raya nanti kerana menjadi hidangan tambahan kepada menu utama," katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Perbankan Islam digital bantu rancak ekonomi, pelancongan
  15 Jun 2024
  KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan menyakini perbankan Islam atau bank patuh syariah secara digital sepenuhnya mampu merancakkan lagi ekonomi dan sektor pelancongan di negeri ini. Exco Jawatankuasa Pelaburan, Perindustrian, Sumber Manusia, Perdagangan dan Keusahawanan negeri, Mejar (B) Datuk Md Anizam Ab Rahman berkata, perbankan digital bukan sahaja dilihat sebagai suatu kemudahan masa kini, tetapi juga penyelesaian kewangan masa hadapan yang bakal menjadi satu keperluan penuh kelak. “Kerajaan Kelantan menyokong setiap inisiatif memacu gerakan ke arah transaksi tanpa tunai dan pembayaran digital. “Kewujudan bank digital patuh syariah tepat pada masa dan sejajar dengan perkembangan sekali gus membantu meningkatkan lagi ekonomi serta menarik lebih ramai pelancong ke negeri Kelantan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kempen #SenangJer Tour AEON Bank (M) Berhad di kompleks beli-belah di Lembah Sireh di sini pada Jumaat. Beliau mewakili Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Nassuruddin Daud. Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif, AEON Bank (M) Berhad, Raja Teh Maimunah Raja Abdul Aziz. Md Anizam mengulas, kerajaan negeri itu terus melaksanakan dasar-dasar Islam dalam pentadbiran dan ekonomi termasuk bagi sektor perbankan dan kewangan. 
Menurut beliau, dengan kesungguhan dan aspirasi dasar pentadbiran Membangun Bersama Islam, kerajaan tersebut terus menggalakkan institusi kewangan untuk menawarkan produk-produk mengikut syariah dan mempromosikannya kepada rakyat supaya menggunakannya atas dasar patuh kepada perintah agama. “Sebagai contoh di awal pentadbiran pada tahun 1990, kerajaan Kelantan membuat keputusan untuk memindahkan wang kerajaan negeri ini ke Bank Islam seterusnya mengesyorkan kepada bank-bank konvensional untuk membuka kaunter bank islamik. “Kelantan juga menubuhkan sistem pajak gadai Islam, ar-Rahnu yang sehingga menjadi pemangkin kepada sistem pajak gadai seluruh seluruh negara,” katanya. Sementara itu, Raja Teh Maimunah berkata, pemilihan Kelantan sebagai negeri pertama jelajah berkenaan dibuat berdasarkan potensi besar kalangan rakyat di negeri itu beralih ke perbankan digital islamik. “Kelantan bukan sahaja terkenal dengan nilai-nilai Islam yang diamalkan malah rakyatnya juga diakui mempunyai kuasa beli yang besar. “Aeon Mall di Kota Bharu sendiri mencatatkan rekod jumlah aliran pembelian antara tertinggi dalam kalangan 195 cawangan pusat beli-belah itu diseluruh negara dan hanya perlukan sedikit pendidikan untuk mereka beralih kepada urusan pembelian atau perbankan secara digital sepenuhnya,” kata beliau. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Orang awam ceroboh projek lebuh raya belum siap boleh kena tindakan
  14 Jun 2024
  KUALA LUMPUR - Orang awam dilarang menceroboh masuk ke kawasan jajaran projek pembinaan Lebuhraya Kota Bharu ke Kuala Krai, Kelantan (Pakej 2B: Ketereh Ke Kok Lanas) di Lebuhraya Lingkaran Tengah Utama dan perbuatan itu boleh dikenakan tindakan undang-undang. Jabatan Kerja Raya (JKR) dalam kenyataan pada Jumaat memaklumkan, kawasan itu dikategorikan sebagai kawasan tapak pembinaan dan orang awam dilarang untuk memasuki kawasan tersebut. "Kontrak sedia ada projek ini telah ditamatkan dan dalam proses tender semula. Langkah-langkah kawalan selepas penamatan kontrak telah dilaksanakan seperti pemasangan papan tanda amaran dan penghadang konkrit bagi menghalang akses keluar dan masuk ke kawasan tapak pembinaan,” menurut kenyataan itu. Kenyataan itu dikeluarkan sebagai maklum balas kepada artikel sebuah akhbar bertajuk ‘Lebuh Raya Tak Siap Kini Jadi Litar Rempit’ disiarkan pada 11 Jun lepas yang melaporkan kawasan itu dijadikan litar perlumbaan haram oleh penunggang motosikal atau ‘mat rempit’. Menurut JKR, pihaknya akan sentiasa memastikan papan tanda amaran dan penghadang konkrit berada dalam keadaan baik dan teratur di tapak berkenaan. "Laporan polis juga telah dibuat bagi memohon kerjasama pihak berkuasa untuk membuat rondaan secara berkala di lokasi berkenaan. Kerjasama daripada semua pihak dalam mematuhi papan tanda amaran dan arahan pihak berkuasa adalah amat diharapkan,” menurut kenyataan itu. - Bernama Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • [VIDEO] Jual nasi lemak RM1 masih ada untung
  14 Jun 2024
  BACHOK - Walaupun dengan kenaikan kos bahan mentah ketika ini, seorang pemuda masih mampu menjual nasi lemak dengan harga RM1 sebungkus. Mohamed Fitrie Mohd Rozi, 21, dari Melor, Kota Bharu itu berkata, dia masih mampu meraih untung walaupun dijual pada harga tersebut. "Alhamdulillah, setiap hari saya mampu menjual sebanyak 150 bungkus dalam tempoh dua jam bermula 9 pagi. "Nasi lemak ini saya sertakan bersama ikan bilis goreng serta sambal," katanya ketika ditemui di Bandar Baru Jelawat, di sini. Menurut anak kelima daripada enam beradik itu, nasi lemak tersebut dimasak sendiri dan dibantu oleh ibunya, Rosliza Ali, 56. Ujarnya, dia terpaksa memilih untuk berniaga nasi lemak selepas gagal menamatkan latihan ketenteraan di sebuah kem di Negeri Sembilan kerana disahkan menghidap penyakit paru-paru. "Saya sepatutnya tamat latihan Julai ini, namun tiada rezeki apabila terpaksa mengundur diri pada April lalu. "Mujurlah ibu sudah biasa berniaga makanan, dari situ dia meminta saya menjual nasi lemak RM1 untuk kelangsungan hidup," ujarnya. Selain nasi lemak, dia turut menjual mi celup dan nasi ayam pada harga RM5 sebungkus. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Aidiladha: TNB kukuhkan sistem bekalan di Pantai Timur
  13 Jun 2024
  KOTA BHARU - Tenaga Nasional Berhad (TNB) mengambil langkah memperkukuhkan lagi sistem rangkaian pembahagian sambutan Aidiladha. Ketua Pegawai Rangkaian Pembahagian, Mahathir Nor Ismail berkata, antaranya memperkukuh sistem voltan rendah (MSVR), meningkatkan kapasiti alatubah (ITC) dan mewujudkan pencawang baru khusus dilaksanakan melalui Ops Adha. "Sebanyak 323 inisiatif dikenal pasti untuk dilaksanakan merangkumi kerja menaiktaraf kapasiti alatubah pembahagian, membina pencawang baru dan projek pengukuhan sistem voltan rendah. “Dari segi pembinaan pencawang elektrik, 114 lokasi untuk diwujudkan pencawang dikenal pasti. "Daripada jumlah itu, 30 tapak telah diberikan kemasukan awal. Baki 84 tapak masih menghadapi isu tanah sekali gus memerlukan kerjasama semua pihak termasuk pemilik tanah dan pihak berkuasa bagi menyelesaikannya,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis. Menurut beliau, pada masa sama, pengguna dinasihatkan supaya sentiasa mengutamakan keselamatan ketika menggunakan peralatan elektrik termasuk memastikan semua soket dalam keadaan baik dan tidak dibebankan dengan penyesuai (adapter) berlebihan, di samping mengamalkan bijak tenaga dengan menggunakan perkakasan cekap tenaga dan secara berhemah. Ujarnya, TNB juga menasihatkan pengguna untuk menghubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan TNB di talian 15454 atau Facebook TNB CareLine untuk mendapatkan bantuan sekiranya berlaku gangguan bekalan elektrik, ternampak kejanggalan atau mempunyai keraguan berkaitan pepasangan TNB. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • 25 peratus majikan di Kelantan gagal jaga kebajikan pekerja - PERKESO
  13 Jun 2024
  BACHOK - Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) mengesan kira-kira 25 peratus majikan di negeri ini gagal menjaga kebajikan pekerja apabila tidak mencarum dengan agensi berkenaan. Pengarahnya, Nora Yaacob berkata, jumlah tersebut diperolehi hasil daripada enam kali kerja-kerja pemutihan dilakukan oleh PERKESO dalam mengesan majikan yang culas berbuat demikian. "Antara alasan yang diberikan mereka ialah buang masa, tiada masa, serta ia tidak penting. "Dari Januari hingga sekarang sebanyak 15 majikan telah didakwa manakala 67 dikompaun," katanya semasa mengadakan kunjungan ke rumah guru agama yang maut, Nur Ain Fitriah Zakaria di Kampung Lubuk Tembusu, Kubang Telaga di sini, pada Khamis. Sebelum itu Nora telah menyampaikan Faedah Pengurusan Mayat berjumlah RM3,000, Faedah Orang Tanggungan melibatkan bayaran bulanan berjumlah RM1,040 serta kotak prihatin. Menurut beliau, pada tahun 2023 pula 48 majikan didakwa dan 20 kompaun dikenakan di atas sikap tidak bertanggungjawab itu. Dalam perkembangan sama, beliau memberitahu, PERKESO telah melanjutkan bulan pemutihan dari 1 hingga 30 Jun ini. Ujarnya, sepanjang tempoh ini majikan yang mendaftar akan dikecualikan daripada tindakan pengkompaunan, pendakwaan dan Faedah Caruman Lewat Bayar (FCLB). "Kami merayu kepada semua majikan supaya berbuat demikian dengan segera. "Sekiranya majikan gagal berbuat demikian dalam tempoh pemutihan ini, PERKESO tidak akan berkompromi dengan ketidakpatuhan majikan dan tiada pengecualian daripada tindakan penguatkuasaan," katanya. Media sebelum ini melaporkan, majikan diberi tempoh sehingga 31 Mei ini untuk mendaftar dan mencarum pekerja mereka secara sukarela dengan PERKESO. Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PERKESO, Datuk Seri Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed berkata, tempoh yang diberikan sempena Bulan Pemutihan ke-15 sebelum pihaknya mengambil tindakan kompaun, pendakwaan dan FCLB.
 • Rakam video penunggang motosikal buat salah, kongsi dengan JPJ
  13 Jun 2024
  KOTA BHARU - Pengguna jalan raya di negeri Kelantan yang mempunyai video mengenai kesalahan penunggang motosikal boleh terus berkongsi dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk tindakan segera. Pengarah JPJ negeri Kelantan, Mohd Misuari Abdullah berkata, jabatan itu akan mengambil pendekatan lebih agresif terhadap penunggang motosikal berikutan kekerapan kemalangan maut membabitkan golongan itu. Menurutnya, jabatan itu kini semakin bertegas membendung kesalahan di jalan raya termasuk aktiviti perlumbaan haram membabitkan golongan remaja. "Kalau boleh rakam, silakan hantar kepada kami dan risikan akan terus dilakukan. "Jika kesalahan itu melibatkan remaja bawah umur, ibu bapa selaku pemilik kenderaan akan dipanggil dan boleh dikenakan tindakan," katanya ketika sidang akhbar Ops Lejang (Kawasan Perindustrian Pengkalan Chepa) pada Rabu Beliau memberitahu JPJ terpaksa menekankan kepada remaja ini kerana mereka masih berdegil walaupun sudah mendapat pendedahan mengenai undang-undang jalan raya ketika mengambil lesen motosikal. "Kita sudah lama bersabar dan melaksanakan advokasi melalui Unit Keselamatan Jalan Raya melalui kempen umum, pendidikan di sekolah dan pameran namun mereka lebih berminat mencabar undang-undang. "Kita mewajibkan kelas sebelum mereka mengambil lesen kenderaan supaya tahu peraturan jalan raya dan kaedah memandu dalam keadaan selamat," katanya. Jelasnya lagi, pemegang kenderaan itu sebenarnya sudah terdidik dengan peraturan jalan raya tetapi berdegil untuk patuh pada peraturan. Beliau turut menasihatkan ibu bapa memantau pergerakan anak-anak yang memiliki motosikal serta mengenali rakan mereka bagi mengelak terlibat dengan aktiviti lumba haram. Jpj kelantan akan sentiasa mengadakan risikan dan tindakan penguatkuasaan dari masa ke masa membabitkan seluruh kawasan yang dikenal pasti bagi mengekang aktiviti yang menyalahi undang-undang. Dalam pada itu Mohd Misuari turut memaklumkan akan melaksanakan operasi sempena Hari Raya Aidiladha di tujuh hot spot di sekitar Kota Bharu. "Operasi ini akan memfokuskan kepada penunggang motosikal dan mat rempit yang mungkin akan mengambil peluang sempena cuti perayaan," katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Pihak terlibat keterjaminan makanan perlu pengecualian penyasaran diesel
  13 Jun 2024
  KOTA BHARU - [DIKEMAS KINI] Pertubuhan Peladang Negeri (PPN) Kelantan mahu kerajaan memberikan pengecualian terhadap penyasaran subsidi diesel kepada pihak yang terlibat dalam keterjaminan makanan negara. Pengerusinya, Datuk Aimi Jusoh berkata, ia melibatkan seluruh jentera, mesin dan logisitik yang ada di Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) seluruh negara, PPK (Jentera) serta Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) termasuk anak-anak syarikat agensi berkenaan "Saya bimbang jika kerajaan tidak melihat perkara ini rantai makanan akan mengalami kenaikan. "Dengan adanya pengecualian ini, saya jangka rakyat akan mendapat makanan berkualiti pada harga berpatutan," katanya ketika dihubungi pada Rabu. Menurut beliau, pengeluar makanan yang berada di bawah LPP ketika ini berdepan 'tekanan' kesan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel. Ujarnya, hal ini kerana semua mereka yang terlibat merupakan tunjang kepada kerterjaminan bekalan makanan negara. Sinar Harian sebelum ini melaporkan, kerajaan menetapkan harga diesel di stesen minyak di Semenanjung Malaysia ditetapkan pada kadar RM3.35 seliter, kenaikan sebanyak RM1.20 dari RM2.15, bermula Isnin. Menteri Kewangan Il, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata, kenaikan tersebut selaras dengan pelaksanaan penyasaran subsidi bahan api berkenaan. Penetapan dibuat mengikut harga pasaran tanpa subsidi berdasarkan purata bulan Mei 2024 mengikut formula Mekanisme Harga Automatik (APM). Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • [VIDEO] Tanam 'harum manis' jana pendapatan pondok
  12 Jun 2024
  BACHOK - Pondok Moden Kandis, Pusat Pengajian Pondok Yayasan Islam Kelantan (YIK) mengusahakan tanaman mangga 'harum manis' bagi menjana pendapatan institut tersebut ternyata berhasil. Projek di bawah Gerakan Pertanian Al-Falah (GEPA) itu berjaya mengeluarkan lebih 1,000 biji 'harum manis' pada musim ini menerusi 200 batang pokok. Guru Sains, Alazmi Hassan berkata, ini merupakan kali kedua tanaman tersebut berbuah sejak ia diusahakan pada tahun 2019 lalu. "Tahun lepas merupakan kali pertama mangga ini berbuah namun hasilnya hanya 100 biji sahaja. "Kali ini rezeki kami, apabila ia berbuah lebat dan berat sebiji harum manis mencecah sehingga 700 gram," katanya kepada Sinar Harian. Menurut Alazmi, pihaknya menjual pada harga RM100 bagi empat kilogram harum manis gred A dan RM100 bagi lima kilogram gred B. Ujarnya, setakat ini pasaran hanya di sekitar negeri Kelantan sahaja dan ia mula dijual sejak Ahad lalu. Tambah beliau, rasa harum manis yang ditanam di sini sama seperti di Perlis. "Alhamdulillah rezeki pelajar-pelajar pondok di sini, kerana selain tenaga pengajar, mereka juga terlibat sama dalam menjaga tanaman berkenaan. "Kami juga mendapat bimbingan Jabatan Pertanian dari Kelantan dan Perlis," katanya. Sementara itu, Exco Pertanian, Industri Agromakanan dan Komoditi, Tuan Mohd Saripudin Tuan Ismail memberitahu, tanaman tersebut merupakan salah satu Projek Gerakan Pertanian al-Falah Pondok bagi menjana ekonomi pondok moden. Ujar beliau, benih pokok buah mempelam di sini merupakan sejenis kultivar yang mempunyai ciri-ciri seakan harum manis yang sinonim di negeri Perlis. "Melihat kepada kesesuaian tanah dan potensi tanaman ini, tidak mustahil suatu hari nanti kawasan di Bachok akan menjadi zon buah mempelam terbesar di Kelantan," katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • 8,900 hektar sawah padi musnah akibat kemarau
  12 Jun 2024
  KOTA BHARU - Jawatankuasa Penilaian Tabung Bencana Tanaman Padi Peringkat Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) melaporkan kira-kira 8,900 hektar sawah padi mengalami kemusnahan akibat musibah kemarau. Pengerusinya, Muhammad Husain Ismail berkata, daripada jumlah itu, dianggarkan kerugian yang ditanggung pesawah membabitkan enam jajahan di bawah KADA berjumlah RM58 juta. Sehubungan itu katanya, KADA telah membentangkan satu laporan dan cadangan bantuan kepada Jabatan Pertanian negeri Kelantan untuk mendapatkan kelulusan di peringkat Persekutuan. "Kerosakan akibat bencana kemarau dimaklumkan oleh pesawah sejak Mac lalu dan kita memandang serius perkara ini," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu. Justeru, beliau berharap kerajaan dapat mengambil kira situasi pesawah yang menghadapi keadaan sukar selepas mengalami banyak kerugian. Jelas beliau, peruntukan bantuan sekurang-kurangnya dapat mengurangkan beban pesawah sebelum memulakan musim penanaman baharu. "Kita cuba mencari kaedah terbaik yang boleh membantu pesawah menghadapi kerugian yang ditanggung," katanya. Sebelum ini media melaporkan sawah padi di Kota Bharu Selatan dan Kota Bharu Utara antara yang terjejas teruk dan banyak yang tidak dapat diselamatkan akibat kemarau. Pelbagai usaha dilakukan pesawah terbabit termasuk membina telaga tiub selain melaksanakan solat istiqa di setiap kawasan. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Kenaikan insentif pembajakan, penuaian rezeki buat pesawah - PESAK
  12 Jun 2024
  KOTA BHARU - Persatuan Pesawah-pesawah Kelantan (PESAK) menyifatkan kenaikan insentif pembajakan dan penuaian yang baharu diperkenalkan Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) sebagai rezeki terpijak buat mereka. Timbalan Pengerusinya, Mat Rapi Mohd Ghazali berkata, PESAK yang dianggotai seramai 5,000 pesawah menyokong penuh penambahbaikan itu sekali gus dilihat mampu merancakkan lagi perkembangan industri padi negara. "Ini usaha yang baik dilakukan melibatkan insentif pembajakan daripada RM100 per hektar per musim kepada RM160 per hektar per musim bagi memastikan keterjaminan makanan negara terus mencukupi pada masa hadapan. "Begitu juga dengan insentif baharu iaitu penuaian pada kadar RM50 per hektar per musim merupakan tanda kerajaan prihatin terhadap pesawah. "Musim kali ini ada di antara kami yang rugi sepenuhnya apabila padi yang ditanam langsung tidak dapat dituai," katanya ketika dihubungi pada Selasa. Menurutnya, selain perlu menanggung kerugian mereka juga perlu berdepan dengan keadaan cuaca yang tidak menentu. Ujarnya, dengan inisiatif ini sekurang-kurangnya membolehkan mereka tidur lena. Pada 27 Mei 2024 lalu, Kementerian Kewangan (MOF) telah mengumumkan pelaksanaan Program Bantuan Subsidi MADANI (BUDI MADANI) termasuklah kategori BUDI Agri-Komoditi kepada petani, penternak dan pengusaha akuakultur yang berkelayakan. Sementara itu, KPKM melalui siaran medianya pada tarikh yang sama telah memaklumkan bahawa subsidi diesel kepada nelayan dikekalkan dan mengumumkan kenaikan kadar insentif pembajakan serta pengenalan insentif baharu penuaian kepada pesawah. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Lebuh raya dalam pembinaan jadi litar lumba haram
  11 Jun 2024
  PASIR PUTEH - Lebuhraya Jalan Jerus-Kok Lanas, Lingkaran Tengah Utama (CSR) yang masih dalam pembinaan dekat sini menjadi 'hotspot' litar lumba haram dalam kalangan anak muda. Laluan sepanjang tiga kilometer itu akan dipenuhi anak-anak muda lelaki sekitar jam 5.30 petang hingga 7.30 malam untuk menguji kelajuan motosikal masing-masing. Penduduk, Abdul Latif Ismail, 56, berkata, setiap hari mereka akan 'dihidangkan' dengan bunyi bising yang berpunca daripada perlumbaan tersebut. "Laluan itu pada awalnya tidak dibuka kepada orang ramai namun mereka mengambil tindakan mengalihkan penghadang konkrit. "Sudah dua tahun perkara ini berlanjutan sehingga menyebabkan banyak kecederaan dilaporkan berlaku. Semalam (Isnin) merupakan kejadian pertama meragut nyawa setelah sekian lama," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada Selasa. Menurutnya, kebanyakan anak muda yang datang berlumba di sini datang dari jajahan sekitar seperti Kota Bharu, Machang dan sebagainya. Dia berkata, pihak polis sentiasa mengadakan operasi namun selepas beberapa hari mereka ulang kembali, begitulah seterusnya. Bagi seorang lagi penduduk, Mat Lazim Hasbullah, 52, pula memberitahu, ada segelintir penduduk yang geram dengan aktiviti tidak bermoral itu telah bertindak melastik anak-anak muda yang sedang berlumba. "Namun ia tidak diendahkan. Selagi lebuh raya ini tidak siap sepenuhnya, selagi itulah mereka akan rancak berlumba. "Kami di sini berharap projek pembinaan lebuh raya ini dapat disiapkan secepat mungkin," katanya. Sementara itu, Ketua Polis Daerah Pasir Puteh, Superintenden Zaizul Rizal Zakaria berkata, pihaknya dari masa ke masa membuat operasi membanteras lumba haram atau samseng jalanan di kawasan yang terlibat. "Kami ingin nasihatkan ibu bapa supaya memainkan peranan dengan mengambil tahu serta memantau aktiviti anak-anak yang memiliki motosikal. "Ibu bapa perlu tahu ke mana anak-anak pergi dan dengan siapa mereka berkawan bagi mengelakkan terlibat dengan aktiviti tidak bermoral," katanya. Menurut beliau, bagi anak muda yang memiliki motosikal perlu lengkap syarat, seperti lesen, topi keledar dan sebagainya. Sinar Harian melaporkan seorang remaja lelaki berusia 17 tahun maut dalam keadaan mengerikan apabila kaki kanannya terputus selepas terbabit kemalangan melibatkan tiga motosikal di Jalan Jerus-Kok Lanas (dalam pembinaan Lebuh Raya Lingkaran Tengah Utama) di Banggol Saman pada Isnin. Zaizul Rizal berkata, kemalangan kira-kira jam 7.40 petang itu berlaku ketika dua motosikal jenis Honda EX5 masing-masing ditunggang seorang lelaki berusia 18 tahun dan seorang lelaki berusia 21 tahun datang dari arah Kok Lanas menuju ke Kota Bharu. “Setibanya di tempat kejadian, motosikal mereka dipercayai hilang kawalan ketika melalui jalan tersebut dan melanggar motosikal jenis Honda RS yang ditunggang mangsa dari arah bertentangan menyebabkan kesemua mereka terjatuh di atas jalan terbabit. "Akibat kemalangan tersebut, kedua-dua penunggang motosikal Honda EX5 mengalami kecederaan parah dan dibawa ke Hospital Machang dan Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian untuk rawatan," katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Aidiladha: Lembu sado 'harga kayangan' jadi pilihan, daging lebih enak
  11 Jun 2024
  BACHOK - Memiliki keistimewaan tersendiri membuatkan lembu sado menjadi pilihan untuk dikorbankan pada Aidiladha meskipun ditawarkan pada 'harga kayangan' sehingga mencecah puluhan ribu ringgit seekor. Penternak lembu sado Noraimi Hasan, 53, atau lebih mesra dikenali Paksu Mie berkata, lembu bersaiz 'gergasi' itu menjadi tarikan bukan sahaja disebabkan saiznya bahkan dagingnya lebih enak serta empuk apabila dimasak. Noraimi berkata, setakat ini dua daripada sembilan ekor lembu sado miliknya yang berharga hampir RM11,000 dengan berat melebihi 700 kilogram (kg) telah dijual kepada pembeli di sekitar jajahan Kota Bharu untuk Aidiladha yang akan disambut pada 17 Jun. "Apabila Aidiladha bakal tiba, pasti ada pembeli yang mencari lembu sado untuk dikorbankan kerana mempunyai daging lebih banyak selain rasa yang sedap apabila dimakan. "Kebiasaan lembu ini dijual pada harga sekitar RM1,300 hingga RM1,500 untuk satu bahagian bergantung kepada saiz lembu. Memandangkan saiznya yang besar ia memerlukan kira-kira lapan orang untuk menumbangkan lembu itu,” katanya ketika ditemui Bernama di rumahnya dekat Pantai Senok, di sini baru-baru ini. Bercerita lanjut, Noraimi yang berkecimpung dalam bidang ternakan lembu sado sejak enam tahun lepas berkata, beliau mula menternak lembu sado dari baka charolais dan limousine kerana harganya lebih tinggi berbanding lembu tempatan. Beliau menggunakan modal sebanyak RM4,000 untuk membeli seekor lembu sado baka charolais bagi dijadikan induk sebelum ia membiak dan mampu memberi pulangan lumayan. "Bagi memastikan pembiakan ternakan ini sentiasa ada, saya akan lakukan permanian beradas iaitu dengan memasukan benih untuk proses pembiakan. Prosedur ini dilakukan menggunakan benih yang diimport dari negara Perancis dan Ireland. "Saya akan dapatkan khidmat daripada kakitangan Jabatan Veterinar untuk melakukan proses berkenaan dan lembu betina itu akan bunting sekitar sembilan bulan selepas dimasukkan benih sebelum teknik berkenaan diulangi lagi selepas ia melahirkan anak," katanya. Ketika ditanya mengenai bekalan makanan, Noraimi berkata, beliau memperuntukkan sekitar RM10 sehari bagi setiap seekor lembu ternakannya untuk diberikan dedak serta rumput iaitu pada sebelah pagi dan petang dengan kuantitinya bergantung kepada saiz lembu. "Antara kekangan menternak haiwan ini ialah kos bekalan makanan mahal selain berisiko untuk dijangkiti penyakit kuku dan mulut. Bagi mengurangkan risiko jangkitan ini, setiap tiga atau empat bulan sekali saya akan memberi suntikan kepada lembu dengan harga sekitar RM70. "Selain itu, saya turut mengikuti pelbagai kursus selain berkongsi maklumat dari segi penjagaan lembu sado ini dengan penternak lain untuk mendapatkan maklumat yang tepat dan betul bagi penjagaan ternakan ini," katanya. Seorang pembeli Mohd Izwan Seman, 31, berkata, seakan menjadi rutin tahunan baginya sejak tiga tahun lepas memilih lembu sado untuk ibadah korban. "Saya mula beralih angin sejak tiga tahun lepas dengan memilih lembu sado berbanding lembu tempatan untuk dijadikan haiwan korban pada Aidiladha. Setiap bahagian yang diambil dikenakan harga sebanyak RM1,300. "Walaupun harganya lebih mahal berbanding lembu tempatan, namun saya berpuas hati dan merasakan berbaloi kerana daging yang diperoleh sangat banyak dan boleh diagihkan kepada ramai orang yang memerlukan," katanya. - Bernama Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Insiden Ulu Tiram: Polis Kelantan tingkat sistem pertahanan 57 balai
  11 Jun 2024
  KOTA BHARU - Polis Kelantan meningkatkan sistem pertahanan dan keselamatan di kesemua 57 balai di negeri ini terutama yang terletak di kawasan terpencil. Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, langkah dilaksanakan dengan memperkemas sistem sedia ada meliputi aspek pencahayaan, membaiki kerosakan kemudahan selain memperkemas sistem keluar masuk senjata api. “Sudah ada prosedur operasi standard (SOP) bagi sistem pertahanan balai, cuma lanjutan daripada insiden yang berlaku di Ulu Tiram, Johor, kami perkemaskan lagi sistem ini. “Mana-mana balai yang tidak cukup pencahayaan ataupun ada kerosakan akan dibaiki selain melihat dan memperkemaskan sistem keluar masuk senjata serta penggunaannya,” kata beliau kepada pemberita selepas Perhimpunan Bulanan 2024 di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan, di sini, pada Selasa. Muhamad Zaki mengulas lanjut, arahan diberikan kepada semua ketua polis daerah untuk mengumpulkan maklumat berkaitan yang akan dibentangkan dalam mesyuarat pada hari sama. Kata beliau, pihaknya perlu sentiasa bersiap sedia dari segi individu polis itu sendiri dan juga tempat mereka bertugas. “Bukan sahaja balai, IPK atau pondok polis tetapi tahap keselamatan di tempat tinggal atau berek-berek juga perlu ditingkatkan. “Kami akan memastikan berek-berek juga selesa untuk dihuni oleh pegawai dan anggota supaya keselamatan mereka terjamin,” katanya. Dalam kejadian pada 17 Mei lalu, Balai Polis Ulu Tiram di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seri Alam, Johor diserang seorang lelaki berparang menyebabkan dua anggota polis terbunuh. Kejadian berlaku pada jam 2.15 pagi mengorbankan Allahyarham Konstabel Ahmad Azza Fahmi Azhar dan Allahyarham Konstabel Muhammad Syafiq Ahmad Said Ahmad. Suspek berusia 21 tahun itu bagaimanapun mati ditembak di lokasi kejadian oleh seorang anggota polis di balai terbabit. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • KIP, industri hotel Kesedar sumber ekonomi baharu Kelantan
  11 Jun 2024
  KOTA BHARU - Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) bakal membangunkan Kesedar Industri Park (KIP) di Tanah Merah membabitkan kos keseluruhan iaitu lebih RM2 bilion. Pengerusi Kesedar, Datuk Zawawi Othman berkata, kawasan perindustrian seluas lebih 130 hektar itu akan menjadi salah satu pemangkin ekonomi baharu di negeri ini. Beliau memberitahu, industri utama di KIP juga tidak berunsur pencemaran dan memberi peluang lebih besar kepada sumber manusia serta ekonomi. "Projek ini sudah dibincangkan dalam Mesyuarat Lembaga Projek Kesedar dan mungkin akan mengambil masa kerana membabitkan beberapa kementerian untuk merealisasikannya," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Penghargaan Dan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2023 Kesedar pada Isnin. Hadir sama, Pengurus Besar Kesedar, W Muhd Rahimi W Salleh. Zawawi memberitahu, lokasi kawasan perindustrian yang bersempadan dengan Thailand turut memudahkan perolehan bahan mentah dengan mudah. Jelasnya lagi, projek terbabit akan mengambil kira penduduk Orang Asli dalam konteks tempat tinggal dan peluang kerja kepada golongan itu. "Kita akan serahkan perkara ini kepada pengurusan Kesedar dan kajian perlu dilakukan lebih teliti supaya mereka turut bersama dalam projek besar ini," katanya. Dalam pada itu, menurut Zawawi, Kesedar turut merancang merancakkan industri perhotelan di kawasan pedalaman sekali gus meningkatkan 300 peratus peluang pekerjaan. Tambah beliau, sebanyak RM15 juta diperuntukkan untuk pembangunan hotel bertaraf dua atau tiga bintang itu. "Kita berharap kemudahan berkenaan dapat menampung industri perhotelan dalam bidang pelancongan di kawasan pedalaman termasuk Gua Musang," katanya. Pada majlis sama, Sinar Harian dan Media Prima Berhad dipilih sebagai media cetak dan media elektronik menerima Anugerah Khas Kesedar dan Sijil Penghargaan Kesedar.
 • Dua ditahan langgar Akta Kawalan Bekalan 1961 - KPDN Kelantan
  10 Jun 2024
  KOTA BHARU - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Kos Sara Hidup (KPDN) negeri Kelantan menahan dua individu yang melanggar peraturan di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 kira-kira empat jam kerajaan mengumumkan kenaikan harga diesel. Pengarah KPDN Kelantan, Azman Ismail berkata, kes pertama berlaku di sebuah stesen minyak di Wakaf Bharu, Tumpat dipercayai penyeludup yang cuba mengambil peluang sebelum kenaikan harga diesel. Menurut beliau, kejadian kira-kira jam 9 malam itu membabitkan seorang lelaki sedang mengisi diesel dalam beberapa tong yang disembunyikan dalam kenderaan Perodua Kenari. "Mungkin mereka fikir kita tidak melaksanakan penguatkuasaan dan dengan segera keluar mengisi diesel selepas pengumuman kenaikan harga," katanya selepas melakukan ketika pemantauan di stesen minyak Petronas dan Petron di Pasir Pekan pada Ahad. Bagaimanapun katanya, dalam kes berkenaan, KPDN turut mengenakan tindakan iaitu menyita dokumen milik pengusaha stesen minyak terbabit. Jelas beliau, satu lagi kes membabitkan akta sama ialah enggan menjual diesel kepada pelanggan dengan alasan tidak cukup bekalan bahan api itu. Azman memberitahu, kes berkenaan berlaku di sebuah stesen minyak di Tawang, Bachok. "Pengusaha stesen mengehadkan pembelian RM100 sahaja untuk sebuah kenderaan dan kita turut mengambil tindakan dengan menyita dokumen," katanya. Tambah beliau, setakat ini di Kota Bharu, tiada sebarang aduan diterima tetapi beberapa stesen minyak dilihat dilihat agak ramai kerana mengambil peluang sementara harga baharu bermula. Beliau memaklumkan, seramai 58 pegawai dan anggota KPDN Kelantan 58 turun di semua stesen minyak di seluruh negeri untuk melaksanakan penguatkuasaan terhadap aspek penyasaran subsidi diesel selepas pengumuman penyasaran harga oleh Menteri Kewangan Kewangan II, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan. "Sasaran kita ialah memantau serta memastikan tiada pengusaha yang enggan menjual dan membuat alasan seperti pam rosak, tiada bekalan elektrik," katanya lagi. Secara keseluruhannya, sebanyak 245 stesen minyak di seluruh negeri membabitkan 107 beroperasi 24 jam, 138 di bawah 24 jam manakala stesen yang berada 25 kilometer daripada sempadan terdapat 48 stesen minyak dan 140 stesen berada 50km dari sempadan. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Tidak pelik Kota Bharu diiktiraf bandar terbaik Asia Tenggara, dunia
  10 Jun 2024
  KOTA BHARU - Bandar Kota Bharu yang disenaraikan sebagai bandar ke-16 terbaik di Asia Tenggara dan ke-433 di dunia sebagai sesuatu yang tidak pelik malah sesuai dengan usaha yang dilakukan oleh kerajaan negeri. Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar, Hilmi Abdullah berkata, keputusan itu turut membuktikan kesungguhan berterusan oleh pihak pentadbiran dengan sokongan petugas kebersihan. Menurut beliau, Kota Bharu mendapat pengiktirafan itu berikutan pihak berkuasa tempatan berjaya menggerakkan kempen kesedaran dan membina infrastruktur untuk penduduk di kawasan operasinya. "Keputusan itu mungkin dianggap pelik oleh mereka yang 'menyerang' Kelantan dan tidak pernah berada di negeri ini," katanya. Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Meraikan Petugas Kebersihan MPKB -BRI Sempena Aidilfitri 1445H/2024M pada Ahad. Hadir sama Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam, Mohd Anis Hussein. Penarafan tersebut hasil laporan dan bancian Oxford Economic Global Cities Index 2024 yang membuat kajian ke atas 1,000 bandar membabitkan 163 negara di seluruh dunia. Lima aspek penting yang dinilai membabitkan ekonomi, kualiti hidup, sumber manusia, tadbir urus dan alam sekitar dengan 27 indikator pemarkahan. Pada kedudukan dunia, New York berada paling atas di dunia diikuti London (2), San Jose (3), Tokyo (4), Melbourne (9), Sydney (16), Perth (23), Seoul (41), Singapore (42). Di peringkat Asia Tenggara pula, Singapura mendahului menjadi bandar raya dengan indeks terbaik iaitu pada kedudukan ke-42 di dunia manakala tempat kedua ialah Kuala Lumpur (135) diikuti Bangkok (192). Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Sempat lari sebelum rumah ranap dipukul ribut
  09 Jun 2024
  PASIR PUTEH - Seorang kakitangan awam kontrak hampir dihempap rumah yang roboh akibat ribut melanda di Kampung Kok Berangan, di sini, pada Sabtu. Mangsa, Nik Nazar Noor Ab Ghani, 46, sempat berlari keluar dari rumah kayu terbabit sebelum rumah itu ranap sepenuhnya kurang lima minit dia menyelamatkan diri. Katanya, dalam kejadian yang berlaku pada jam 6 petang itu, dia sedang berehat di dalam rumah pusaka berusia 31 tahun dan terdengar bunyi desiran angin kuat lalu melihat keluar tingkap. “Saya buka tingkap, ternampak cuaca di luar sangat gelap disusuli bunyi atap terpelanting. “Saya kemudian mencapai beg duit dan berlari keluar dari rumah untuk berlindung di celah-celah antara dinding konkrit rumah adik-beradik yang terletak bersebelahan namun bunyi dentuman kuat berlaku sekali lagi akibat rumah saya yang runtuh dipukul ribut,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, di sini, pada Ahad. Nik Nazar bercerita dalam keadaan sebak kerana kejadian itu menyebabkannya hilang tempat tinggal selain keadaan dirinya sudah kira-kira empat tahun tinggal bersendirian di rumah itu kerana berpisah dengan bekas isteri. “Dua anak lelaki kami yang berusia 10 dan sembilan tahun tinggal bersama ibu mereka di Selising. “Mereka datang tinggal bersama saya ketika cuti sekolah dan mujurlah semasa kejadian ribut ini, kedua-duanya tidak ada bersama kerana saya baru sahaja menghantar mereka pulang kelmarin,” katanya. Sementara itu, anak saudara Nik Nazar, Nik Amizul Ilham Nik Suzairi, 14, berkata, ketika kejadian, dia berada bersama sepupunya, Muhammad Firdaus Ahmad Faizol, 18, dan dua lagi rakan lain berada di atas jambatan di tali air berdekatan rumah mereka. Nik Amizul Ilham berkata, melihat pusaran angin berwarna kelabu datang dari arah tengah-tengah bendang menuju ke rumah mereka menyebabkan kesemua segera menghidupkan enjin motosikal dan memecut pulang ke rumah. “Kami berlindung di dalam rumah salah seorang saudara yang terletak sederet dengan rumah bapa saudara saya (Nik Nazar). “Waktu itu kami berasa rumah ini bergegar selain zink rumah Nik Nazar terbang di bahagian atap rumah kami berlindung,” katanya. Muhammad Firdaus pula berkata, kejadian itu kali pertama berlaku di kawasan kampung tersebut dan turut menyebabkan beberapa kereta mereka rosak seperti cermin pecah dan kemek kerana ditimpa zink serta pokok-pokok tumbang. “Ribut ini turut menyebabkan pohon-pohon betik dan pokok nangka setinggi kira-kira enam meter di belakang rumah kami tumbang,” katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Denda maksimum hingga RM50,000 hanya babitkan penganjur
  09 Jun 2024
  KOTA BHARU - Kadar denda maksimum antara RM20,000 hingga RM50,000 yang ditetapkan jika Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Hiburan dan Tempat Hiburan 2024 diluluskan hanya membabitkan penganjur program hiburan yang tidak memohon permit. Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar, Hilmi Abdullah berkata, penguatkuasaan denda berkenaan dijangka bermula tahun depan. Menurutnya, RUU Kawalan Hiburan dan Tempat Hiburan 2024 dijangka dibentangkan dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) akan datang selepas cadangan memansuhkan enakmen sedia ada dipersetujui oleh Jawatankuasa Mengkaji Pelaksanaan Enakmen Kawalan Hiburan dan Tempat Hiburan negeri Kelantan. "Mulai tahun depan, penganjur berbentuk hiburan yang tidak memohon permit boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 di bawah enakmen baharu itu," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Meraikan Petugas Kebersihan MPKB-BRI Sempena Aidilfitri 1445H/2024M pada Ahad. Dalam pada itu, mengulas mengenai orang ramai yang melakukan kesalahan berhibur tanpa mengikut peraturan yang ditetapkan pula, Hilmi berkata denda akan dikenakan di bawah penalti am antara RM2,000 hingga RM5,000. Beliau turut memberitahu, perkara utama dalam pindaan itu ialah pegawai pelesen diberi tanggungjawab kepada Yang Dipertua di setiap pihak berkuasa tempatan. "Sebelum ini pegawai pelesen menjadi tugas ketua jajahan tetapi akan dipindahkan kepada Yang Dipertua setiap daerah," katanya. Jelas beliau, melalui penggubalan enakmen berkenaan, peraturan sedia ada akan diperincikan lagi melalui borang yang disediakan termasuk masa, artis, lokasi dan lagu yang akan dipersembahkan. Media sebelum ini melaporkan Kerajaan Kelantan akan menaikkan kadar denda sehingga RM50,000 jika RUU Kawalan Hiburan dan Tempat Hiburan 2024 diluluskan. Kadar itu bagi memberi pengajaran kepada individu atau perbadanan supaya mematuhi undang-undang selain menjaga kelakuan dalam hiburan. Dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Khamis, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan memaklumkan Enakmen Kawalan Hiburan dan Tempat-Tempat Hiburan itu sudah berkuatkuasa selama dua dekad. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Balu legenda bola sepak Kelantan terima Rumah Mesra Rakyat
  09 Jun 2024
  PASIR PUTEH - [DIKEMAS KINI] Balu kepada pemain kebangsaan dan legenda bola sepak Kelantan, Wan Ezila Wan Daud menganggap pemberian Rumah Mesra Rakyat (RMR) 2.0 sebagai ‘hadiah’ daripada Allahyarham suaminya. Suhaini Muhamad Asri, 37, berkata, semasa masih hidup, Allahyarham pernah menyuarakan hasrat untuk memiliki rumah sendiri, namun mereka sekeluarga hanya tinggal di rumah sewa di Lundang, Kota Bharu sebelum ini. Menurut Suhaini, dia juga tidak pernah menjangka menerima rumah bernilai RM68,000 oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) terbabit atas jasa dan bakti arwah dalam arena sukan tanah air. “Arwah tidak sempat untuk berasa tinggal di rumah baharu. “Saya menganggap rumah ini sebagai hadiah daripadanya dan akan menjadi kenangan antara kami,” katanya ketika ditemui semasa serahan Surat Tawaran RMR 2.0 oleh Pengerusi SPNB, Datuk Husam Musa di Kampung Gong Datuk di sini pada Ahad. Wan Ezila yang juga Ketua Jurulatih Kijang Muda meninggal dunia pada jam 1.30 pagi, 5 Januari lalu selepas mengadu sakit dalam perut. Beliau antara watak penting pasukan Kelantan dan Terengganu pada tahun 1980 dan 1990an, namum ‘menggantung but’ sejak tahun 1994. Tambah Suhaini, sejak Allahyarham meninggal dunia, dia bersama dua anak yang berusia sembilan dan 15 tahun menumpang di rumah anak tiri (anak kedua arwah) di Kuala Lumpur dan mengambil upah mengasuh tiga kanak-kanak. “Saya terima upah mengasuh sebanyak RM900 sebulan, namun tidak mampu untuk membina rumah sendiri. “Apabila siap rumah ini, saya akan berpindah semula ke Kelantan dan Alhamdulillah ini rezeki buat saya dan anak-anak walaupun suami sudah tiada,” katanya. Sementara itu, Husam berkata, rumah tersebut dijangka siap dalam tempoh dua bulan pada pertengahan September ini. Kata beliau, rumah itu kali pertama diberikan kepada bintang bola sepak negara di bawah tanggungjawab sosial korporat SPNB dalam menghargai jasa dan pengorbanan atlet tersebut semasa aktif bersukan untuk negara. “Saya berharap akan ada lebih ramai pertubuhan lain melakukan perkara sama dengan menghargai penat lelah pemain bola sepak. “Seterusnya lebih ramai anak-anak muda tertarik untuk melibatkan diri dalam sukan bola sepak apabila nasib mereka terbela,” katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Arwah Aizat berbakti kepada orang tua hingga akhir hayat
  08 Jun 2024
  PASIR MAS - Kehilangan anak yang menjadi tempat bergantung bukan mudah untuk diterima oleh pasangan Ahmad Mat Daud, 71, dan Asmah Mamat, 61, dari Kampung Chenerai, di sini. Pemergian mengejut Muhamad Aizat Fitri Ahmad, 26, pada 30 Mei lalu akibat kemalangan jalan raya berlaku semasa melakukan tugas bancian di Kampung Ana, Tumpat sebagai anggota ponsonel MySTEP di Unit Penyelarasan Pelaksanaan Jabatan Perdana Menteri (ICU JPM) Kelantan. Menurut Ahmad, anak kelima daripada enam beradik itu banyak jasanya kepada dia dan isteri kerana menjaga mereka di kampung. Ujarnya, Muhamad Aizat Fitri belum berumah tangga dan tinggal bersama mereka. "Semasa hidup dia menjaga kami. Segala keperluan rumah dia yang tanggung. "Dia sudah tiada pun, masih menanggung kami apabila dimaklumkan oleh pihak PERKESO (Pertubuhan Keselamatan Sosial) arwah layak menerima Faedah Orang Tanggungan sebanyak RM1,440 sebulan," katanya. Sebelum itu Ahmad serta isteri menerima kunjungan Ketua Pengarah Unit Penyelarasan Pelaksanaan Jabatan Perdana Menteri, Datuk Azman Ibrahim, Pengarah PERKESO Kelantan, Nora Yaacob dan Pengarah Pembangunan Negeri Kelantan, Jasri Kassim. Dalam kunjungan tersebut Ahmad menerima Faedah Pengurusan Mayat RM2,000 sekali bayar Faedah Orang Tanggungan sebanyak RM1,440 sebulan dan kotak prihatin berupa makanan asas. Menurut Ahmad, faedah yang akan diterima setiap bulan itu dapat meringankan beban dia serta isteri yang tidak bekerja. Dia memberitahu, kehidupannya dan isteri hanya ditanggung oleh anak-anak. "Kehilangannya Muhamad Aizat Fitri sukar diganti, namun dengan duit yang ditinggalkan ini akan kami gunakan sebaik mungkin," katanya.
 • Tak lena tidur, rumah retak akibat hakisan
  07 Jun 2024
  KOTA BHARU - Enam sekeluarga di Kampung Jejulok Banggu di sini tidak lena tidur berikutan kediaman mereka diancam runtuh berikutan hakisan yang berlaku di kawasan belakang rumah yang didiami. Mereka mendakwa, hakisan semakin serius sejak beberapa bulan lalu mengakibatkan benteng pasir yang dibina Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sejak 13 tahun lalu turut terjejas. Pemilik kediaman, Azrina Jaafar, 49, berkata, lebih membimbangkan berlaku pergerakan tanah pada waktu malam dan struktur rumah bergerak. "Ke mana kami mahu lari? Di mana kami mahu tinggal. Ini sahaja rumah kami," katanya ketika ditemui di kawasan berkenaan pada Jumaat. Azrina juga bimbang benteng pasir yang dipasang kira-kira dua meter dari sungai itu runtuh mungkin menyebabkan kediaman mereka ranap. Katanya lagi, buat masa ini mereka hanya mampu bertahan dan memohon pihak berkaitan bertindak membina benteng yang lebih kukuh. "Kami sangat berharap tindakan segera dilakukan sebelum musim hujan yang mungkin akan memberi kesan lebih buruk kepada pemilik rumah," katanya. Warga emas, Sariah Ismail, 68, pula mendakwa sebelum ini hanya tiga rumah yang terjejas tetapi hakisan teruk turut memberi kesan kepada tiga lagi kediaman berdekatan. Sariah yang tinggal lapan beranak termasuk suami berusia 78 tahun dan tiga cucu berusia antara tiga hingga tujuh tahun mengakui tidak boleh melelapkan mata selepas berlaku pergerakan struktur rumahnya. "Setiap hari kami hanya mampu berdoa dengan harapan tapak kediaman ini masih kukuh kerana buntu memikirkan tiada wang untuk berpindah. "Inilah rumah saya sejak sekian lama dan tapak rumah ini merupakan pusaka turun-temurun kami," katanya. Sariah memberitahu, ruang dapur rumahnya juga dirasakan sudah tidak selamat kerana dinding bata yang menjadi penyambung dengan ruang tamu sudah retak.
 • InsPeK UMK harumkan nama Malaysia
  07 Jun 2024
  KOTA BHARU - Institut Penyelidikan dan Pengurusan Kemiskinan (InsPeK) Universiti Malaysia Kelantan (UMK) mengharumkan nama Malaysia apabila menerima Anugerah Aziz-Ul Haq Rural Development Medals dari the Centre on Integrated Rural Development for Asia and the Pacific (CIRDAP) di Bangkok, Thailand, pada Khamis. Menariknya, UMK menjadi universiti tempatan pertama menerima anugerah dari organisasi CIRDAP yang dianggotai oleh 15 negara, iaitu Afghanistan, Bangladesh, Fiji, India, Indonesia, Iran, Lao PDR, Malaysia, Myanmar, Nepal, Pakistan, Philippines, Sri Lanka, Thailand dan Vietnam. Naib Canselor UMK, Datuk Dr Razli Che Razak berkata, pencapaian InsPeK UMK di peringkat antarabangsa ini dinilaikan berdasarkan pengurusan efisien oleh InsPeK yang menyumbang kepada pembangunan luar bandar, termasuklah meningkatkan kualiti hidup, menguruskan kemiskinan dan bersama dalam isu keterjaminan makanan kepada masyarakat luar bandar di Malaysia. “Justeru, InsPeK UMK kini menjadi organisasi contoh di peringkat Asia dan Pasifik dalam menguruskan isu masyarakat luar bandar dan kemiskinan. “Anugerah ini memberi satu pengiktirafan yang tertinggi di peringkat Asia kepada InsPeK UMK di atas kemurnian, kesungguhan, komitmen dan keberkesanan dalam menguruskan masyarakat luar bandar, khususnya berkaitan kemiskinan,” katanya pada Majlis Penyampaian Anugerah Anugerah Aziz-Ul Haq Rural Development Medals. Majlis kali ke-24 itu dihoskan oleh Kementerian Pertanian dan Koperasi Thailand secara giliran. Sementara itu Pengarah InsPeK, Profesor Dr Wan Ahmad Amir Zal Wan Ismail berkata, anugerah ini amat bermakna kepada InsPeK UMK bersempena umurnya genap 10 tahun pada tahun 2024, yang telah ditubuhkan sejak tahun 2014. “InsPeK UMK adalah antara 10 penerima dalam kategori organisasi yang menerima anugerah anjuran kali ke-24 ini, bersama dengan penerima dari negara lain, iaitu negara Kuwait, Philippines, Bangladesh, Thailand dan Myanmar. “Pemilihan InsPeK UMK yang mewakili Malaysia bagi Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) selepas pihak komite eksekutif CIRDAP dari pelbagai negara ahli telah bersidang pada 23 September 2023 untuk mencari calon yang berpotensi untuk menerima anugerah ini. “Kemudian, pada 28 Februari 2024 komite eksekutif telah memutuskan bahawa InsPeK UMK adalah wakil Malaysia untuk menerima anugerah ini setelah lulus saringan ketat dengan kriteria yang khusus,” katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Pembangkang DUN Kelantan kecewa
  06 Jun 2024
  KOTA BHARU - Dua wakil rakyat pembangkang kecewa apabila Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) selama tiga hari hanya diadakan separuh hari sahaja. Ketua Pembangkang DUN Kelantan, Mohd Syahbuddin Hashim berkata, waktu itu membataskan ruang untuk Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bertanya soalan kepada kerajaan negeri. Menurut beliau, soalan tambahan sangat bermakna kerana pembangkang bertindak sebagai penyemak dan imbang antara rakyat dan kerajaan negeri. "Ada juga beberapa jawapan yang tidak relevan dengan isu semasa dan bagi saya ini menunjukkan Exco tidak melakukan 'homework'," katanya. Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Persidangan Bagi Tempoh Penggal Kedua DUN Kelantan di Kota Darulnaim pada Khamis. Mohd Syahbuddin yang juga ADUN Galas berharap kerajaan negeri akan melakukan penambahbaikan dalam persidangan DUN Kelantan pada masa akan datang. "Mereka perlu serius dengan setiap jawapan yang diberikan," katanya. Sementara itu, ADUN Kota Lama, Dr Hafidzah Mustakim juga tidak berpuas hati kerana soalan bertulis mereka tidak banyak dikemukakan untuk jawapan kerajaan negeri. Jelas beliau banyak isu yang dikemukakan untuk kepentingan rakyat pada sidang berkenaan. "Kita kecewa kerana banyak soalan yang tidak mendapat jawapan terutama berkaitan masalah rakyat," katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Kelantan setuju lulus cadangan pindaan Enakmen Kawalan Hiburan Baharu
  06 Jun 2024
  KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan bersetuju meluluskan cadangan Rang Undang-Undang Kawalan Hiburan dan Tempat Hiburan 2024 selepas Enakmen Kawalan Hiburan dan Tempat-Tempat Hiburan berkuatkuasa selama dua dekad. Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan berkata, draf Rang Undang-Undang Kawalan Hiburan dan Tempat Hiburan diangkat untuk pertimbangan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri pada 8 Mei lalu. Beliau memberitahu, kajian terhadap Enakmen Kawalan Hiburan dan Tempat-Tempat Hiburan 1998 (Enakmen Hiburan 1998) dilaksanakan oleh Jawatankuasa Mengkaji Pelaksanaan Enakmen Kawalan Hiburan dan Tempat Hiburan negeri Kelantan. "Berdasarkan kajian, jawatankuasa berkenaan mencadangkan memansuhkan enakmen sedia ada dengan menggubal Rang Undang-Undang Kawalan Hiburan dan Tempat Hiburan yang baharu. "Rang Undang-Undang itu dijangka dibentangkan dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) akan datang. Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan dikemukakan Norsham Sulaiman (Pas-Semerak) berhubung status terkini Enakmen Kawalan Hiburan yang telah lama tidak dipinda pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Khamis. Beliau memberitahu, antara fokus penambaikan ialah kewujudan kesalahan baharu termasuk larangan terhadap aktiviti hiburan yang mengandungi, mempromosi, mempunyai atau diselitkan dengan unsur-unsur yang bercanggah dengan akhlak, tatasusila dan moral. Tambah Mohamed Fadzli, kesalahan lain ialah menyokong atau menormalisasikan lesbian, gay, biseksual, transgender dan kelompok yang mempersoal identiti seksual diri (LGBTQ) memecah belah keharmonian dan perpaduan kaum, menghina agama dan percampuran dan pergaulan bebas antara lelaki dan wanita tanpa batasan dan kawalan. Jelas beliau, kadar denda bagi kesalahan dalam RUU ini dinaikkan bagi memberi pengajaran kepada individu atau perbadanan supaya mematuhi undang-undang selain menjaga kelakuan individu atau perbadanan dalam hiburan. Katanya, pewujudan permohonan lesen, penjualan tiket dan serahan notis secara elektronik dengan mengambil kira medium alam maya iaitu secara elektronik. "Kita mahu memantapkan prosedur penguatkuasaan dengan menambah baik penguatkuasaan berkaitan kuasa untuk masuk, kuasa untuk menyiasat dan menyita peralatan hiburan termasuk barangan elektronik. "Selain itu, peruntukan berkenaan tanggungan kos bagi memindahkan, menyetor atau menyimpan barangan sitaan yang menjadi hutang kepada pihak berkuasa negeri atau pihak berkuasa tempatan yang boleh dijadikan hasil kepada kerajaan negeri," katanya. Jelasnya lagi, draf Rang Undang-Undang berkenaan digubal dengan mengambil kira dasar semasa kerajaan negeri. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Tujuh tahun tunggu pembedahan jantung
  06 Jun 2024
  KOTA BHARU - Penantian selama tujuh tahun seorang kanak-kanak perempuan untuk menjalani pembedahan jantung tercapai apabila terpilih menerima bantuan di bawah Program Kebajikan Kardiotorasik Hospital Universiti Sains Malaysia (Hospital USM)-'Healing Little Heart' (HLH) 2024. Siti Nur Dayana Othman, 7, yang berasal dari Besut, Terengganu menghidap penyakit jantung berlubang serta saluran sempit sejak lahir. Bapanya, Othman Zakaria, 48, yang bekerja sebagai pemandu menyifatkan bantuan itu merupakan satu anugerah besar buat dia dan isteri, Siti Aisyah Othman, 40. "Sudah tujuh tahun kami menunggu saat ini, malah kebimbangan kami tentang kos juga turut selesai apabila ia adalah percuma. "Sebelum ini kami perlu menyediakan kos sekitar RM10,000 untuk satu kes bagi mendapatkan pembedahan di IJN (Institut Jantung Negara). "Terima kasih Hospital USM serta pakar-pakar dari UK (United Kingdom) yang sanggup melakukan pembedahan terhadap anak kami," katanya kepada pemberita di sini pada Rabu. Menurut Othman, Siti Nur Dayana sudah tidak sabar untuk kembali ke sekolah kerana dia sangat minat belajar. Othman berharap dengan pembedahan itu anaknya dapat menjalani kehidupan seperti kanak-kanak normal dan dapat kembali ke sekolah semula. Dia memberitahu, jika sebelum ini belum jam 10 pagi cikgu telah menelefonnya untuk mengambil Siti Nur Dayana di Sekolah Kebangsaan (SK) Tengku Mahmood 2 kerana keadaannya lemah. "Dia aktif tetapi disebabkan sakit jantung yang dihadapi menyebabkan Siti Nur Dayana sering mengalami kebiruan pada kuku, tangan serta bibirnya. "Ini menyebabkan dia hanya mampu berada beberapa jam sahaja di sekolah," katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Bekas kakitangan disiasat SPRM: Tidak ada rombakan AKSB
  06 Jun 2024
  KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan tidak bercadang untuk melakukan rombakan pengurusan Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) meskipun terdapat bekas pegawai kanan agensi itu disiasat Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM). Exco Jawatankuasa Kerjaraya, Infrastruktur, Air dan Pembangunan Luar Bandar Kelantan, Datuk Dr Izani Husin, berkata, isu berkenaan bersifat spesifik dan hanya melibatkan pihak-pihak yang disiasat sahaja. “Berkait dengan SPRM tu kerajaan negeri ini konsisten, yang salah tetap salah. “Tentang rombakan AKSB pula isu tersebut adalah spesifik dan tidak boleh dikaitkan dengan semua staf namun kami berusaha untuk mengubah budaya kerja di agensi berkenaan,” katanya pada Persidangan Kali Kedua Dewan Undangan Negeri (DUN) Ke-15 bagi Tahun 2024, di Kompleks Darulnaim, di sini, pada Rabu. Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Galas, Mohd Syahbuddin Hashim (Barisan Nasional). Sebelum ini akhbar melaporkan SPRM menahan empat individu termasuk dua bekas pegawai kanan AKSB bagi membantu siasatan berkaitan pembinaan telaga jejari yang tidak berfungsi. Dr Izani berkata, selepas migrasi dengan Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB), AKSB tidak mempunyai banyak kuasa melaksanakan projek bekalan air di Kelantan sebaliknya hanya merancang program atau projek manakala keputusan dibuat oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN). “Operasi dan plan yang dirancang oleh AKSB akan dimajukan kepada SPAN untuk diteliti dan diluluskan sebelum diserah kepada PAAB bagi lantikan kontraktor serta perlaksanaan projek. “Semua kena faham bahawa AKSB atau kerajaan negeri tiada kuasa dalam menentukan program air di negeri Kelantan,” ujar beliau. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Kelantan bakal ada lebihan air 200 JLH
  06 Jun 2024
  KOTA BHARU - Kelantan bakal memiliki lebihan pengeluaran bekalan air sebanyak 200 juta liter sehari (JLH) pada 2028. Exco Jawatankuasa Kerja Raya, Infrastruktur, Air dan Pembangunan Luar Bandar Kelantan, Datuk Dr Izani Husin berkata, penghasilan lebihan air itu dijangka berlaku apabila sembilan loji rawatan air (LRA) tambahan siap di negeri ini. “Sekarang ini Kelantan ada LRA berjumlah 42 dan pada 2028 kami jangka siap sembilan lagi loji menjadikan keseluruhannya 51 loji. “Kapasiti air pada masa itu boleh mengeluarkan sebanyak 880 JLH berbanding keperluan pada waktu tersebut sebanyak 660 JLH dan dijangkakan mempunyai lebih pengeluaran air di loji-loji sebanyak 200 JLH,” katanya pada Persidangan Kali Kedua Dewan Undangan Negeri (DUN) Ke-15 bagi Tahun 2024 di Kompleks Darulnaim di sini pada Rabu. Namun demikian, menurut beliau, Kelantan mempunyai masalah kadar air tidak berhasil (NRW) dengan catatan semasa sebanyak 52 peratus dan jika kadar itu kekal, air tidak akan sampai kepada pengguna kerana separuhnya keluar. “Jadi, perlu berusaha supaya NRW turun kepada sasaran SPAN (Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara) iaitu sebanyak 35 peratus. “Jika NRW 35 peratus, Kelantan masih lagi kekurangan air kira-kira 100 JLH dan paip-paip retrikulasi juga akan bermasalah untuk air sampai kepada pengguna,” katanya. Dr Izani menambah, pihaknya melalui Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) berusaha sedaya mungkin dengan kekangan yang ada untuk mencukupkan air ke seluruh Kelantan termasuk bersedia menghadapi peningkatan penggunaan bekalan asas itu apabila siapnya Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dan naik taraf Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra (LTSIP), Pengkalan Chepa di sini. “Mengikut kiraan awal, Kelantan perlu menambah sekurang-kurangnya empat loji air yang berkapasiti 50 juta JLH menjelang 2050 dan Menteri Besar Kelantan meletakkan perkhidmatan air adalah keutamaan negeri ini. “Sehubungan itu budaya kerja akan ditingkatkan dan potensi-potensi hubungan baik antara Kelantan dengan Perdana Menteri akan dilihat termasuk mengusahakan geran bagi meningkatkan sumber air memandangkan Kelantan satu-satunya negeri yang tidak pernah menerima geran daripada Persekutuan,” katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • HUSM bantu 90 kanak-kanak sakit jantung
  05 Jun 2024
  KOTA BHARU - [DIKEMAS KINI] Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) melalui program kebajikan kardiotorasik 'Healing Little Heart' (HLH) dari United Kingdom (UK) telah membantu memberi kehidupan baharu kepada 90 kanak-kanak menghidap penyakit jantung di Kelantan dan Terengganu menerusi pembedahan yang hanya menelan kos kurang daripada RM3,000. Program yang diperkenalkan sejak September 2015 itu turut memberikan pembedahan percuma kepada pesakit terpilih walaupun kos sebenar (kos alatan dan ubatan) untuk setiap pembedahan adalah lebih tinggi sehingga mencecah lebih dari RM20,000. Pengarah Program Kebajikan Kardiotorasik HUSM-HLH 2024, Dr Mohd Rizal Mohd Zain berkata, lebih daripada 100 pembedahan melibatkan 90 pesakit telah dilakukan sejak kunjungan pertama pasukan perubatan HLH pada tahun 2015 dan kini telah masuk tahun ke-10 siri lawatan mereka ke hospital berkenaan. "Pada sesi lawatan kali ini, pasukan perubatan HLH disertai enam orang terdiri daripada pakar bedah, pakar intensivis, pakar kardiologi pediatrik, jururawat dan perfusionis. "Mereka akan bergabung dengan pakar-pakar dan kakitangan HUSM untuk menjayakan program ini," katanya ketika sidang akhbar di sini pada Rabu. Hadir sama ialah, Pakar Kardiologi Kanak-kanak Hospital Glenfield, Leicester, UK, Dr Haris Kotidis. Menurut Dr Mohd Rizal, program yang dijadualkan berlangsung selama lima hari itu akan melibatkan lapan hingga 10 pesakit yang berusia seawal tiga minggu hingga lapan tahun. Ujar Pakar Kardiologi Pediatrik itu, pesakit kanak-kanak yang terpilih menjalani pembedahan jantung melalui program ini tidak perlu lagi dirujuk atau dihantar ke Institut Jantung Negara (IJN) untuk menjalani pembedahan. "Ini sekali gus membantu mengurangkan tempoh menunggu bagi mendapatkan rawatan pembedahan jantung," katanya. Tambahnya, HUSM merupakan satu-satunya hospital yang mempunyai kepakaran menjalankan pembedahan jantung kanak-kanak di Pantai Timur. "Kerjasama yang dijalankan ini memberi pendedahan kepada pasukan perubatan HUSM dalam merawat kes-kes yang lebih kompleks," katanya. Menurut beliau, program tersebut turut mendapat sokongan daripada Yayasan Noor Al-Syakur (YANAS), Persatuan Alumni Doktor USM (PADU), Yayasan Jantung Kongenital Malaysia (YJKM), 'Ronald McDonals House Charity' (RMHC) dan orang perseorangan. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Lebih RM7 bilion atasi banjir di Kelantan
  05 Jun 2024
  KOTA BHARU - Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) melaksanakan Pelan Tindakan Jangka Panjang bernilai lebih RM7 bilion bagi mengatasi masalah banjir di Kelantan. Exco Jawatankuasa Kerja Raya, Infrastruktur, Air dan Pembangunan Luar Bandar Kelantan, Datuk Dr Izani Husin berkata, projek itu melibatkan dua lembangan sungai utama iaitu Sungai Kelantan dan Sungai Golok. Katanya, pelaksanaan tersebut melibatkan komponen-komponen berskala besar yang akan menghasilkan impak menyeluruh dalam mengatasi masalah banjir di negeri ini. “Penyelesaian banjir jangk panjang ini dianggarkan menelan belanja lebih RM5.36 bilion bagi projek Pembangunan Lembangan Sungai Bersepadu (PLSB) Sungai Kelantan dan RM2.05 bilion bagi projek PLSB Sungai Golok. “Melalui pelaksanaan secara keseluruhan ini kelak akan mampu melindungi sejumlah 215 kilometer (km) kawasan yang terlibat akibat banjir,” katanya pada Persidangan Kali Kedua Dewan Undangan Negeri (DUN) Ke-15 bagi Tahun 2024, di Kompleks Darulnaim, di sini, pada Rabu. Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan dari Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gual Periok, Kamaruzaman Mohamad (Pas). Mengulas lanjut, Izani berkata, bagi PLSB Sungai Kelantan fasa satu sedang dilaksanakan dengan kos kontrak sebanyak RM699 juta melibatkan tiga komponen utama iaitu Rancangan Tebatan Banjir (RTB), Living River dan Saliran Mesra Alam. “Bagi fasa dua iaitu RTB Kota Bharu pula melibatkan kos sebanyak RM1.06 bilion melibatkan pembinaan lencongan banjir melalui Sungai Lubok Mulong dan Sungai Seribong serta kerja-kerja pembaikan Sungai Kelantan dan benteng sepanjang 40km termasuk pengambilan balik tanah. “Melalui fasa tiga, kos dianggarkan sebanyak RM3.6 bilion melibatkan pembinaan empangan Lebir,” katanya. Beliau berkata, bagi pengurusan banjir lembangan PLSB Sungai Golok (Kesban) fasa satu sedang dilaksanakan dengan kos kontrak sebanyak RM656 juta melibatkan skop seperti pembinaan ban banjir, menaik taraf ban kanan iaitu 19.84km Sungai Lemal-Lanchang di Pasir Mas dan menaik taraf pintu air (outlet gate) di Kuala Jambu, Tumpat. “Fasa dua PLSB Sungai Golok melibatkan peruntukan sebanyak RM879 juta dan fasa tiga pula berjumlah RM512.66 juta meliputi pembinaan ban banjir di Sungai Meranti, Pasir Mas dan kolam takungan banjir Rantau Panjang. “Selainnya, JPS juga melaksanakan projek saliran untuk mengatasi banjir di Klinik Kesihatan dan Balai Bomba Ketereh, menaik taraf saliran hadapan Klinik Kok Lanas, Kampung Kota, belakang Istana Negeri Kubang Kerian, Baruh Kadok ke Pasar Batu 8 Jalan Kuala Krai dan Taman Wadi Iman di Kota Bharu,” katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Kelantan sedia selaras kadar gaji penjawat awam
  05 Jun 2024
  KOTA BHARU - Kelantan akan melaksanakan kenaikan kadar gaji dan elaun tetap penjawat awam negeri ini selaras dengan penetapan oleh Persekutuan. Menteri Besar, Datuk Mohd Nassuruddin Daud berkata, penetapan kadar gaji dan elaun tetap penjawat awam negeri terikat dengan penetapan dan kelulusan oleh kerajaan Persekutuan. Menurut beliau, sebarang penetapan kadar gaji dan elaun yang ditetapkan oleh kerajaan Persekutuan akan terpakai kepada kerajaan negeri. “Pada keseluruhannya, apa-apa pekeliling perkhidmatan yang dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia turut dipanjangkan kepada semua perkhidmatan awam negeri termasuk Kelantan. “Sehubungan itu, kerajaan negeri akan turut menyemak kadar gaji dan elaun tetap penjawat awam negeri sebagaimana pekeliling perkhidmatan yang akan diterima nanti dan diputuskan perlaksanaannya oleh pihak berkuasa negeri,” katanya pada Persidangan Kali Kedua Dewan Undangan Negeri (DUN) Ke-15 bagi Tahun 2024 di Kompleks Darulnaim di sini pada Rabu. Beliau menjawab soalan dari Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nenggiri, Mohd Azizi Abu Naim - Parti Peribumi Bersatu Malaysia (Bersatu). Mohd Nassuruddin berkata, penyelarasan yang sama juga akan dipertimbangkan bagi pegawai dan kakitangan kontrak. “Pihak kerajaan negeri sedang pertimbangkan penyelarasan gred gaji berdasarkan merit dan bebanan kerja mereka,” katanya. Media pada Mei lalu melaporkan kerajaan Kelantan sedia menaikkan gaji penjawat awam bermula Disember ini. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • RM1.38 juta kompaun, RM101,000 denda ceroboh hutan dikutip di Kelantan
  05 Jun 2024
  KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan mengutip RM1.38 juta kompaun dan RM101,000 denda daripada kes-kes pencerobohan hutan di negeri ini dalam tempoh empat tahun bermula 2020. Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Nassuruddin Daud berkata, dalam tempoh itu juga sejumlah 137 kes pencerobohan hutan direkodkan di negeri ini dengan 98 kes daripadanya selesai manakala bakinya masih dalam tindakan dan siasatan. “Sebanyak 137 kes pencerobohan hutan dikesan antara tahun 2020 hingga 2023 dan hasil daripada penguatkuasaan yang ditingkatkan dari semasa ke semasa, trend kesalahan berkenaan menurun. “Pada tahun 2020 sebanyak 47 kes dikesan manakala 35 kes pada 2021, 33 kes pada 2022 dan 22 kes pada 2023," katanya menjawab soalan Nik Bahrum Nik Abdullah (Pas- Chempaka) pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan di Kompleks Darulnaim di sini pada Rabu. Mohd Nassuruddin berkata, terdapat pelbagai program untuk memulihkan kerosakan hutan yang terjejas akibat pencerobohan termasuk dilaksanakan oleh pihak Jabatan Perhutanan Kelantan. “Jabatan Perhutanan Kelantan sudah melaksanakan pelbagai kaedah untuk memulihara kembali hutan-hutan di Kelantan. “Antaranya dengan tanam semula pokok hutan seperti Program Eksploitasi seluas 30 hektar melalui peruntukan yang diperoleh daripada pihak Persekutuan,” katanya. Beliau yang juga ADUN Meranti turut meminta pihak-pihak menyalurkan maklumat berkaitan kes pencerobohan hutan atau aktiviti sindiket jual tanah pembalakan untuk kerajaan tersebut mengambil tindakan undang-undang. “Jika benar berlaku kesalahan-kesalahan berkaitan hutan itu, kita akan ambil tindakan,” ujarnya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini! Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Cuaca panas: Lebih 2,000 petani di Kelantan terjejas
  04 Jun 2024
  KOTA BHARU - Laporan awal kemarau terhadap sektor tanaman oleh Jabatan Pertanian merekodkan seramai 2,972 petani di Kelantan terjejas yang melibatkan kemusnahan seluas 7,467.42 hektar bermula Mac hingga 15 Mei lepas. Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Agromakanan dan Komoditi negeri, Tuan Mohd Saripudin Tuan Ismail berkata, Jabatan Pertanian akan mengangkat permohonan cadangan nilaian bantuan lebih RM5.56 juta melalui peruntukan Tabung Bencana Tanaman Padi dan Tabung Bencana Pertanian bagi meringankan beban petani yang terkesan dengan kerosakan tanaman. "Selain itu, Menteri Besar Kelantan (Datuk Mohd Nassuruddin Daud) juga telah meluluskan peruntukan bantuan segera sebanyak RM300,000 untuk membina telaga tiub, bantuan pam air dan lain-lain keperluan dalam membantu pengairan kepada para pesawah dan petani terjejas di seluruh Kelantan," katanya. Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Mohd Syahbuddin Hashim (BN-Galas) yang bertanya mengenai tindakan yang diambil kerajaan negeri dalam membantu pesawah terjejas akibat kemarau di Kelantan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kompleks Kota Darulnaim, di sini pada Selasa. Mengulas lanjut, Tuan Mohd Saripudin berkata, antara usaha yang dilakukan pihaknya menghadapi situasi bencana kemarau di Kelantan terutamanya dalam membantu pesawah padi adalah menyusun jadual penanaman padi mengikut skim pengairan dan kerja-kerja mencuci serta menggali tali air bagi memastikan kelancaran pergerakan air untuk kegunaan petani. - Bernama Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Kelantan ucap terima kasih, hargai pemberian geran tahunan kerajaan
  04 Jun 2024
  KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Persekutuan khususnya kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim atas pemberian pelbagai geran tahunan termasuk geran perkapita, geran jalan dan geran Sistem Maklumat Rekod Jalan Raya Malaysia (Marris) kepada negeri ini. Menteri Besar, Datuk Mohd Nassuruddin Daud berkata, rekod pemberian geran tahunan yang diterima oleh kerajaan negeri adalah RM272.55 juta bagi tahun 2019, RM296.98 juta (2020), RM317.65 juta (2021), RM346.91 juta (2022) dan RM354.02 juta tahun lepas. "Anggaran geran tahunan bagi tahun 2024 belum dapat diberikan kerana tertakluk kepada polisi dan dasar yang ditetapkan oleh kerajaaan dari semasa ke semasa,” katanya. Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Nik Bahrum Nik Abdullah (PAS-Chempaka) yang bertanya mengenai perkara itu pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kompleks Kota Darulnaim, pada Selasa. - Foto Bernama Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Kelantan gubal RUU pentadbiran Mahkamah Syariah baharu
  04 Jun 2024
  KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan sedang menggubal Rang Undang-undang (RUU) Pentadbiran Mahkamah Syariah terbaharu yang akan menggantikan Enakmen Pentadbiran Mahkamah Syariah (Negeri Kelantan) 1982. Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Seranta negeri, Mohd Asri Mat Daud berkata, draf pindaan itu dibentangkan di Mesyuarat Ahli Majlis-majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK). Beliau berkata, mesyuarat itu juga memutuskan untuk ditubuhkan satu jawatankuasa kerja yang khusus, bagi mengkaji semula penggubalan draf cadangan. "RUU yang dicadangkan adalah lebih komprehensif. Oleh itu, penggubalan RUU tersebut masih di peringkat kajian terperinci oleh Bahagian Undang-undang, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan,” katanya. Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Zameri Mat Nawang (PAS-Jelawat) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kompleks Kota Darulnaim pada Selasa. Mengulas lanjut, Mohd Asri berkata, penggubalan tersebut membuka ruang dan jaminan pelaksanaan keadilan kes-kes syariah melalui institusi kehakiman Mahkamah Syariah setanding institusi kehakiman Mahkamah Sivil. "Kajian yang dinyatakan berkaitan keperluan empat atau lima peringkat mahkamah dengan mengambil kira pelaksanaan di negeri-negeri lain dari segi polisi atau perancangan masa hadapan oleh kerajaan Persekutuan untuk proses penyeragaman dan pemerkasaan Mahkamah Syariah di Malaysia. "Peningkatan itu bagi memastikan peluang rayuan kes syariah adalah dua kali iaitu rayuan ke Mahkamah Rayuan Syariah dan seterusnya ke Mahkamah Utama Syariah sebagai mahkamah tertinggi selepas Mahkamah Rayuan Syariah sedia ada,” katanya. Sementara itu, menjawab soalan tambahan Dr Hafidzah Mustakim (Amanah-Kota Lama) berkaitan penyelarasan dengan jawatankuasa kehakiman syariah di peringkat Persekutuan, Mohd Asri berkata kerajaan negeri sentiasa berhubung dan menjalin kerjasama dengan kerajaan dalam perkara tersebut. - Bernama Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Gua Musang bakal jadi pusat ekonomi
  04 Jun 2024
  GUA MUSANG - Gua Musang bakal dijadikan antara daerah pusat ekonomi negeri Kelantan susulan kedudukannya yang strategik dan dapat menghubungkan negeri ini dengan Kuala Lumpur, Perak dan Terengganu. Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan berkata, ia adalah sejajar dengan misi kerajaan negeri untuk membangunkan beberapa bandar baharu yang berfungsi merubah landskap ekonomi di kawasan berkenaan. Beliau berkata, Gua Musang adalah antara daerah paling pesat pembangunan dan mempunyai laluan strategik yang baik sebagai perhentian sebelum ke Kuala Lumpur dan Kota Bharu. "Selain itu, kita ingin membangunkan beberapa bandar baharu antaranya di Tunjong, Tok Bali, Lojing dan kawasan bandar Gua Musang," katanya kepada pemberita setelah merasmikan pembukaan Pasaraya G-Orange di Bandar Utama, di sini pada Isnin. Mohamed Fadzli berkata, keadaan ekonomi akan bertambah baik setelah pembinaan Lebuhraya Lingkaran Tengah Utama disiapkan, malah daerah ini akan menjadi tumpuan kerana kedudukannya di tengah-tengah Kelantan. "Kami mengharapkan agensi kerajaan negeri untuk memainkan peranan penting dalam usaha memajukan ekonomi setempat,” katanya. Menurutnya, kewujudan cawangan ketiga Pasaraya G-Orange yang dirasmikannya hari ini dapat menjadi pemangkin kepada pertumbuhan ekonomi kerana premis terbabit menyediakan kira-kira 500 peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat. "Oleh itu, saya menasihatkan rakyat yang mendapat peluang pekerjaan agar melaksanakan tanggungjawab dengan baik di samping menunjukkan komitmen tinggi dalam tugas yang diberikan," katanya. - Bernama Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Pasar Siti Khadijah tumpuan pelancong saji makanan enak
  02 Jun 2024
  KOTA BHARU - Pelbagai jenis makanan enak menjadi antara faktor utama pelancong domestik memenuhi Pasar Siti Khadijah pada awal pagi sempena cuti persekolahan sejak minggu lalu. Tinjauan Sinar Harian mendapati ramai yang mengunjungi Pasar Siti Khadijah itu kerana mahu menikmati menu Kelantan dan merasai sendiri suasana di pasar ikonik di negeri ini. Pelancong dari Padang Serai, Kedah, Siti Hawa Khidil, 41, berkata, kepelbagaian makanan enak dan suasana berbeza dari tempatnya antara faktor dia dan keluarga memilih Kelantan sebagai destinasi pelancongan. Siti Hawa ditemui ketika sedang membeli akok di Pasar Siti Khadijah bersama suami dan tiga anak berusia antara tiga hingga 14 tahun. "Makanan kegemaran kami di Kelantan ialah akok dan nasi kerabu. Saya memang tidak akan melepaskan peluang menikmati dua menu itu apabila datang ke sini," katanya. Menurut Siti Hawa, mereka juga akan pergi ke Rantau Panjang untuk mendapatkan makanan bercita rasa Thailand seperti somtam, tomyam dan menu lain yang wajib dicuba apabila melancong di negeri ini. Mereka turut pergi ke Pantai Senok yang dikenali sebagai Pantai Pulau Nami untuk menikmati angin pantai yang damai di situ. Sementara itu, pelancong dari Pulau Pinang, Hamizah Said, 40, turut memilih Kelantan kerana mahu menikmati makanan tempatan di negeri ini. Hamizah yang datang bersama tiga lagi ahli keluarganya berada selama dua hari di Kelantan dan antara menu pilihannya ialah etok pelbagai perisa serta nasi tumpang. Dia datang awal pagi ke Pasar Siti Khadijah kerana berhasrat membeli dua makanan itu selain berjalan di sekitarnya untuk melihat pemandangan dan suasana pasar. "Sebelum ini kami memang selalu menikmati nasi tumpang di negeri lain tetapi hari ini saya mahu mencari yang asli dari Kelantan kerana suka dengan rasanya," ujarnya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • 'Terima kasih orang baik'
  02 Jun 2024
  KOTA BHARU - Seorang lelaki tidak berputus asa mencari sepasang suami isteri yang membantunya ketika dia melalui detik cemas apabila tayar keretanya tiba-tiba meletup dalam kejadian di Kilometer 366, Lebuh Raya Pantai Timur 2. Mohd Azizul Arif Yahaya, 41, yang berseorangan mengalami kemalangan berkenaan menarik nafas lega selepas bertemu Muhammad Nur Sadid Amin Ibrahim, 23, dan isteri, Nur Syuhada Muslin, 27. Pasangan itu menaiki motosikal dari Felda Chini Tiga, Pekan, Pahang untuk pulang ke Ketereh, Kelantan. Bercerita kembali kejadian yang berlaku kira-kira jam 3.45 petang Jumaat lalu, Mohd Azizul Arif berkata, ketika itu dia dalam perjalanan dari Kuantan ke Kelantan kerana perlu menghadiri satu program jabatan. "Saya terdengar bunyi yang kuat dari tayar di sebelah kiri kereta dan terus memperlahankan kenderaan untuk berhenti di bahu jalan. "Bagaimanapun, tayar kereta saya tiba-tiba meletup mengakibatkan bampar depan terpelanting ke atas bumbung kereta dan serpihan getah tayar bersepai di atas jalan raya," katanya. Tambah Mohd Azizul Arif, dalam keadaan panik, dia hanya mampu berdoa supaya dirinya selamat sebelum keluar ke jalan raya untuk mengutip serpihan berkenaan. Jelasnya, pemandu yang melalui lebuh raya itu hanya memberhentikan kenderaan bagi memberi peluang dia mengutip serpihan tetapi meneruskan semula perjalanan mereka. "Beberapa minit kemudian, Muhammad Nur Sadid Amin memberhentikan motosikalnya dan bertanyakan keadaan saya sambil mereka membantu mengutip serpihan kereta. "Saya tidak sempat memikirkan untuk meminta nombor telefon kerana masih panik dan berdebar dengan kejadian itu tetapi sempat bertanya nama kampung dan tempat tinggal sebelum masing-masing bergerak sendiri. "Keesokannya saya terfikir mahu mencari pasangan suami isteri itu dan kemudian berkongsi kejadian itu di beberapa platform media sosial," katanya. Bagaimanapun dia tidak menyangka gambar itu tular dan dikongsi ramai pengguna media sosial yang turut memberi nombor telefon mereka. Tambahnya lagi, dalam tempoh dua hari kemudian dia mendapat nombor telefon pasangan suami isteri itu. "Saya ada menghubunginya tetapi kami tidak sempat bertemu kerana Muhammad Nur Sadid Amin mempunyai tugasan. "Terima kasih kerana mereka sangat baik membantu dan tidak berkira untuk memberhentikan motosikal," katanya. Sementara itu, Muhammad Nur Sadid Amin ketika dihubungi memberitahu bersimpati dengan Mohd Azizul Arif yang mengalami kemalangan di lebuh raya itu. "Ketika melalui lebuh raya itu, saya dapati dia berseorangan dan sedang mengutip serpihan bampar serta tayar. "Saya bersama isteri mengambil keputusan memberhentikan motosikal dan membantunya membersihkan kawasan sekitar sebelum memasang tayar," katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Nasib 115 keluarga pekerja Ladang Kerilla bakal terbela
  02 Jun 2024
  TANAH MERAH - Nasib 115 keluarga pekerja di Ladang Kerilla di sini yang memohon tanah di ladang itu sebelum ini bakal mendapat pembelaan selepas perkara berkenaan mendapat perhatian Timbalan Menteri Perpaduan, K Saraswathy. Saraswathy berkata, sebelum ini pekerja yang tamat tempoh bekerja atau berusia lebih 50 tahun terpaksa keluar dari kawasan ladang dan membina rumah di lokasi lain. Menurut beliau, penduduk mendakwa, ladang milik sebuah syarikat swasta itu sudah menjadi lokasi mencari rezeki ahli keluarga pekerja ladang kira-kira lima generasi lalu. "Kini, generasi keempat dan kelima memohon untuk mendapatkan tanah bagi membolehkan mereka tinggal dalam satu penempatan berdekatan kuil itu," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Sambutan Ulang Tahun Kuil Dan Perayaan Aandu Thiruvizha Ke 108 Tahun Dan Program Perpaduan 'Semarak Perpaduan' pada Sabtu. Saraswathy memberitahu, sebelum ini pekerja terbabit ditawarkan tanah di Kampung Gobek iaitu kira-kira 12 kilometer dari Ladang Kerilla. "Bagaimanapun, ramai yang tidak bersetuju kerana sangat jauh dengan kuil dan tanah perkuburan sedia ada di kawasan ladang tersebut," katanya. Justeru, beliau berharap kerajaan negeri prihatin menyelesaikan masalah generasi keempat dan kelima itu yang sudah sekian lama membantu meningkatkan ekonomi dalam bidang perladangan. "Saya akan berusaha dengan melakukan rundingan bersama beberapa pihak termasuk kerajaan negeri dan pengurusan syarikat ladang ini," katanya Dalam pada itu, Saraswathi turut menerima memorandum daripada pihak pengurusan kuil bagi membaik pulih keadaannya yang sudah uzur. "Saya akan meneliti memorandum ini untuk mendapatkan bantuan sewajarnya bagi membolehkan hasrat pihak pengurusan kuil membaiki kerosakan dan menambah kemudahannya," katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • El Nino: Pengeluaran durian berkurangan, pekebun jangka harga naik
  01 Jun 2024
  GUA MUSANG - Fenomena El Nino yang berterusan memberi kesan terhadap pengeluaran buah durian di daerah ini, malah pekebun menjangkakan berlaku peningkatan harga ekoran kekurangan buah pada musim ini. Keadaan cuaca panas serta taburan hujan yang tidak menentu menyebabkan sebahagian besar bunga durian menjadi kering malah buahnya cepat gugur sebelum mencapai usia yang matang. Pengusaha kebun durian, Tina Chong, 45, berkata, untuk musim ini pengeluaran buah bagi 1,000 pokok duriannya mengalami kemerosotan sebanyak 70 peratus dari tahun lepas. "Pengeluaran buah durian amat tidak memberangsangkan tahun ini, pokok-pokok yang biasanya berbuah daripada 300 sehingga 400 biji untuk satu musim juga dilihat hampir tidak dapat mengeluarkan buah langsung. "Semua pekebun terkesan dengan cuaca panas tahun ini, jadi saya rasa harga durian akan meningkat ekoran pengeluaran buah yang kurang,” katanya kepada Bernama baru-baru ini. Tina yang mengusahakan pelbagai jenis durian seperti musang king dan durian kampung di kebun seluas lebih sembilan hektar berkata, harga bagi durian Musang King yang dapat dijual pada tahun lepas adalah antara RM35 sehingga RM80 sekilogram mengikut gred. "Keuntungan yang diperoleh tahun lepas sebanyak RM200,000 dengan kos penyelenggaraan RM400,000 setahun," katanya. - Bernama Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Masalah bekalan air hanya sementara - AKSB
  01 Jun 2024
  KOTA BHARU - Masalah ketiadaan bekalan air di Kampung Gual Jedok dan Kampung Gual Kubur, Tanah Merah yang membabitkan kira-kira 200 penduduk hanya bersifat berkala serta sementara sahaja. Syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) melalui kenyataan pada Jumaat memaklumkan punca bekalan air daripada Loji Rawatan Air (LRA) Batu Gajah serta air tandak bergraviti di Lata Tarung itu dibina sendiri oleh penduduk setempat. Bagaimanapun kenyataan itu menyebut, permintaan bekalan air semasa yang tinggi berbanding penawaran dan nisbah kehilangan air terawat yang agak tinggi iaitu hampir 65 peratus antara punca bekalan air bersih di kedua-dua kampung tersebut terjejas. Kata kenyataan itu lagi, penggunaan paip utama yang bersaiz kecil serta paip lama jenis Asbestos Cement (AC) dan kekurangan air tandak serta graviti air di Lata Tarung turut menjadi punca ketiadaan bekalan sumber itu. "Antara tindakan jangka pendek dan jangka panjang bagi mengatasi bekalan air di kawasan itu ialah melaksanakan pakej penukaran paip di bawah Projek Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) bermula dari LRA Batu Gajah hingga Tangki Air Batu, Layang Pepuyu yang melibatkan penukaran paip sepanjang 8 kilometer (km). Sinar Harian pada Isnin melaporkan lebih 200 penduduk membabitkan 40 keluarga di Kampung Gual Jedok dan Kampung Gual Kubur dekat sini tertekan setelah berdepan masalah kekurangan air sehingga terpaksa mencari sumber air di madrasah dan masjid. Mereka mendakwa masalah itu mula serius sejak tiga bulan lalu apabila madrasah berhampiran dua kampung berkenaan mula kekeringan air dan tidak dapat menampung keperluan penduduk. Selain itu, AKSB turut memaklumkan syarikat berkenaan dalam perancangan menaik taraf sumber bekalan air di LRA Batu Gajah daripada 2.7 juta liter sehari (JLH) kepada 12.5 JLH, serta membaik pulih loji yang lama seterusnya pembinaana LRA yang baharu berkapasiti 10 JLH. "AKSB akan memaklumkan perkembangan lanjut situasi itu dari masa ke masa menerusi saluran komunikasi seperti laman sesawang www.airkelantan.com.my, MyAKSB, Facebook dan Instagram," katanya.
 • Wanita terkena renjatan mengadu sakit dada, sukar bernafas
  31 Mei 2024
  KOTA BHARU - Wanita yang terkena renjatan elektrik dalam kejadian kebakaran membabitkan lima rumah di Kampung Lundang awal pagi Jumaat mengadu panas dalam badan, sukar bernafas dan sakit dada. Wan Nurul Adlin Wan Abdullah Sani, 38, yang turut mengalami lebam di badan kini ditempatkan di wad sementara Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ) untuk pemantauan doktor selepas dimasukkan ke wad kecemasan kira-kira jam 5.30 pagi. Berkongsi kejadian berkenaan, kakak mangsa, Wan Rohaida, 46, yang tinggal di Kampung Telipot di sini memberitahu menerima panggilan daripada adiknya yang meminta tolong menyelamatkan barangnya ketika kebakaran berlaku. "Adik saya mengadu mengalami sakit tangan kerana menarik wayar elektrik yang terjatuh beberapa meter dari rumahnya. "Kami fikir keadaannya tidak serius dan dia memegang ais untuk mengurangkan kebas badan tetapi tidak lama kemudian dia mengadu sakit dada dan panas badan," katanya ketika dihubungi. Menurut Wan Rohaida, pada mulanya adiknya menggunakan kayu untuk mengalihkan wayar elektrik yang terputus untuk mengelakkan rumahnya turut terbakar, namun selepas itu menyentuhnya dengan tangan. Ujarnya, kediaman adiknya itu selamat kerana pihak bomba sempat tiba dan memadamkan kebakaran rumah terlibat. Jelasnya lagi, tidak tahan melihat adiknya dalam keadaan panas dan kebas, ahli keluarga memaklumkan kepada anggota bomba supaya menghantarnya ke hospital. "Kami semua mendoakan Wan Nurul Adlin dapat pulih dengan cepat dan keadaan kembali seperti biasa," katanya. Media sebelum ini melaporkan tiga buah rumah iaitu sebuah rumah jenis separuh kekal hangus 100 peratus manakala dua jenis kekal mengalami kemusnahan sebanyak 70 peratus. Dalam kejadian di Kampung Lundang itu, anggota bomba turut menghantar seorang wanita yang terkena renjatan di lokasi ke HRPZ II pada jam 5.30 pagi. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Duit belanja kahwin anak RM20,000 hangus dalam kebakaran
  31 Mei 2024
  KOTA BHARU - Sepasang suami isteri bukan sahaja kerugian lebih RM250,000 malah tinggal sehelai sepinggang dalam kebakaran membabitkan lima buah rumah di Kampung Lundang awal pagi Jumaat. Lebih menyedihkan, wang perbelanjaan untuk perkahwinan anak mereka pada September depan berjumlah RM20,000 turut hangus dalam sekelip mata. Mangsa, Mohd Razali Yusof, 67, berkata, ketika kejadian kira-kira jam 3 pagi, dia dan keluarga sedang nyenyak tidur sebelum dikejutkan dengan bunyi letupan kecil di luar bilik. Warga emas itu memberitahu melihat api sedang marak dari luar bilik tidurnya dan terus mengejutkan isteri, Masheran Arifin, 57. "Saya kemudian bergegas mendukung cucu yang berusia sembilan tahun keluar dari rumah tanpa sempat menyelamatkan barang-barang penting lain," katanya ketika ditemui di lokasi kebakaran. Mohd Razali berkata, musibah itu turut mengakibatkan barang kemas isterinya yang dianggarkan lebih RM50,000 hangus, selain Proton Prevenya dan Proton Persona serta motosikal Yamaha Y15ZR milik anaknya turut hangus 100 peratus. Bagaimanapun, Mohd Razali bersyukur kerana semua ahli keluarganya selamat. Sementara itu, juruteknik elektrik, Mohd Shahrulnidzam Abdullah, 31, bersama empat ahli keluarganya terpaksa keluar melalui tingkap apabila api dari rumah jirannya merebak ke pintu utama kediaman mereka. Jelasnya, ketika itu dia sedang nyenyak tidur dan tiba-tiba terasa bahang panas namun menyangka pendingin hawa rumahnya rosak. Bagaimanapun, keadaan yang terlalu panas menyebabkan dia bangun dan ternampak api sedang marak dari rumah jiran. "Saya terus berteriak mengejutkan ibu bapa, adik dan seorang anak saya berusia tiga tahun sebelum bergegas keluar melalui tingkap rumah untuk menyelamatkan diri," katanya. Mohd Shahrulnidzam memberitahu, kebakaran itu mengakibatkan kereta Perodua Kelisa hangus. "Lebih menyedihkan, kereta Perodua Bezza yang baru dibeli tiga bulan lalu dan sebuah motosikal terpakai Honda Beat yang saya beli petang semalam (Khamis) turut terbakar dan rosak teruk," katanya. Tambahnya, wang simpanan mereka berjumlah RM12,000 turut hangus. "Kami semua bersyukur kerana tidak melibatkan sebarang kecederaan dan buat masa ini akan menumpang di rumah saudara terdekat," katanya. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bunut Payong, Shaari Mat Yaman yang mendapat maklumat berkaitan kejadian itu turut hadir meninjau lokasi kebakaran dan bertanya khabar mangsa yang terlibat. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Bapa sebak anak terlantar lebih 20 tahun terima MyKad
  29 Mei 2024
  KOTA BHARU - Seorang warga emas di Kampung Chenok dekat sini tidak dapat menahan sebak apabila anaknya yang terlantar lebih 20 tahun menerima kad pengenalan diri. Lebih manis, MyKad itu diserahkan sendiri oleh Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Badrul Hisham Alias yang hadir di kediamannya pada Program Mekar JPN pada Rabu. Muhammad Abdullah, 68, berkata, keadaan fizikal Afiq Aiman, 22, menyukarkannya untuk membawa mendaftar kad pengenalan ketika berusia 12 tahun. Bapa kepada dua anak itu juga memberitahu, anaknya tidak mampu bersandar dikerusi dan akan terjatuh jika diletakkan mengiring di dalam kereta. "Jadi saya terpaksa menangguhkan permohonan tetapi tetap memikirkan cara yang boleh dilakukan untuk mendapatkan MyKad Afiq Aiman," katanya. Justeru, Muhammad bertanya kepada rakan-rakan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi membantu mendapatkan dokumen penting itu. Berkongsi kisah Afiq Aiman, Muhammad memberitahu, anaknya terlantar selepas cirit-birit teruk ketika berusia 13 bulan sehingga mengalami dehidrasi dan dirawat di Unit Rawatan Rapi akibat koma selama lima hari. "Dia kemudian dipindahkan ke wad biasa selama seminggu sebelum dibenarkan pulang," katanya. Bagaimanapun tambahnya, dua minggu berada di rumah, anak sulungnya itu mengalami kekejangan sehingga mengakibatkannya terlantar. Muhammad kemudiannya menjaga Afiq Aiman ditemani anak keduanya, Afifah Thohiroh, 15, selepas kematian isteri pada 2010 akibat kanser limfoma tahap tiga. "Saya terpaksa berhenti kerja di sebuah pusat seni di bandar ini dan memberi perhatian kepada mereka," katanya. Jelasnya lagi, berbekalkan pencen arwah isteri sebagai guru, dia membeli keperluan anak-anak termasuk susu dan lampin pakai buang. "Saya berharap selepas mendapat MyKad, Afiq Aiman akan menerima rawatan yang lebih baik berikutan sudah lebih 15 tahun tidak menjalani prosedur perubatan berikutan ketiadaan pengenalan diri itu," katanya lagi. Mereka yang mahu membantu mengurangkan beban Muhammad boleh menghulurkan derma melalui akaun Bank Islam Malaysia Berhad 03018021256236 atas nama Muhammad Abdullah. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Kelantan beri sagu hati RM500 kepada pelajar dapat 9A SPM
  29 Mei 2024
  KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan akan memberikan sagu hati sebanyak RM500 kepada pelajar di negeri ini yang memperoleh keputusan 9A ke atas dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023. Exco Pendidikan, Pengajian Tinggi, Teknologi Hijau, Digital dan Inovasi, Wan Roslan Wan Hamat berkata, sumbangan tersebut akan diuruskan oleh Yayasan Islam Kelantan (YIK) bermula 2 hingga 16 Jun ini. "Pelajar bukan kelahiran Kelantan yang menduduki peperiksaan di Kelantan turut layak menerima kerana mereka telah menaikkan nama negeri menerusi keputusan cemerlang. "Pelajar yang cemerlang dalam Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) yang memperoleh keputusan Mumtaz akan turut diberikan sagu hati," katanya semasa sidang akhbar selepas Mesyuarat Exco di Kota Darulnaim di sini pada Rabu. Menurut beliau, pelajar Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang mendapat 5 prinsipal juga akan menerima sumbangan tersebut. Wan Roslan memberitahu, anak-anak kelahiran Kelantan yang berada di luar negeri ini akan turut diberikan sagu hati jika mendapat keputusan sebagaimana syarat ditetapkan. Ujarnya, maklumat tersebut boleh didapati di laman sesawang Yayasan Islam Kelantan. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Sedih tidak dapat beri hadiah untuk ibu
  29 Mei 2024
  KOTA BHARU - Seorang anak yatim piatu sedih kerana tidak dapat memberi hadiah kepada ibunya sempena kejayaan cemerlang mendapat 9A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan pada Isnin. Bekas pelajar Maahad Mardiah Tarbiah, Panchor, Siti Zaharah Ismail, 18, berkata, pemberian hadiah buat ibunya menjadi rutin setiap kali dia mendapat kejayaan dalam peperiksaan atau sesuatu yang menggembirakan dirinya. Menurut Siti Zaharah, lebih menyedihkan apabila ibunya, Sukriah Ismail 'pergi' akibat serangan jantung ketika dia sedang menghadapi hari kedua peperiksaan Sijil Menengah Ugama (SMU) Februari lalu. "Saya sangat rapat dengan ibu selepas bapa, Ismail Ibrahim meninggal dunia dua tahun lalu akibat strok pangkal otak," katanya ketika ditemui di kediamannya di Kampung Pulau Belanga pada Selasa. Siti Zaharah mendapat semua A untuk mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik, Sains, Bahasa Arab, Perniagaan, Pendidikan Al-Quran dan Sunnah dan Pendidikan Syariah Islamiah. "Saya memang tidak menyangka mendapat semua A dalam peperiksaan itu berikutan tekanan dan kesedihan melampau yang dihadapi selepas kematian ibu," katanya. Anak bongsu daripada lima beradik itu juga mengakui tidak dapat membayangkan melalui kesukaran tanpa ibunya, namun adik-beradik yang lain menjalankan tanggungjawab menjaganya dengan baik. Dia kini menumpang kasih sayang kakaknya, yang juga suri rumah, Nurkhairunnisa Ismail, 24, dan abang ipar, Rushaidam Rusli, 33, seorang pemandu treler. "Saya turut dibantu abang sulung, Mohd Syazwan Ismail selain guru dan rakan yang banyak memberi sokongan untuk berjaya," katanya. Bagi memenuhi impiannya bergelar guru, Siti Zaharah sudah mengisi beberapa borang untuk menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi. Siti Zaharah sebelum itu menerima kunjungan Timbalan Pengarah (Akademik) Yayasan Islam Kelantan (YIK), Mohd Zaki Deraman dan beberapa guru dari Maahad Tarbiah Mardhiah, Panchor Kemumin. Maahad Mardiah Tarbiah, Panchor merupakan sekolah di bawah pengurusan Yayasan Islam Kelantan. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • 205 calon SPM sekolah Yayasan Islam Kelantan peroleh 9A hingga 12A
  28 Mei 2024
  KOTA BHARU - Seramai 205 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 di bawah sekolah Yayasan Islam Kelantan (YIK) berjaya memperoleh 9A hingga 12A dalam keputusan peperiksaan yang diumumkan pada Isnin. Exco Pendidikan, Pengajian Tinggi, Teknologi Hijau, Digital dan Inovasi Kelantan, Wan Roslan Wan Hamat berkata, jumlah keseluruhan calon SPM di bawah sekolah YIK tahun lalu ialah seramai 5,486 orang. Menurut beliau, peratus kelulusan penuh SPM 2023 ialah 96.66 peratus berbanding 96.14 peratus pada tahun 2022 sekali gus menunjukkan peningkatan sebanyak 0.52 peratus. "Berdasarkan analisis sebanyak 36 daripada 81 buah sekolah mencatat keputusan kelulusan 100 peratus," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Pengumuman Keputusan Peperiksaan SPM Bagi Sekolah YIK 2023 pada Isnin. Beliau memberitahu, berdasarkan gred purata sekolah (GPS), tiga buah sekolah teratas ialah Maahad Tahfiz Al Quran Darul Saadah yang memperoleh GPS 1.98 peratus diikuti Maahad Sains Tok Guru dengan GPS 2.27 manakala Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah mencatatkan GPS 2.63. Wan Roslan berkata, keputusan membanggakan yang dibuktikan oleh calon merupakan hasil kerjasama semua pihak termasuk dan warga sekolah dan ibu bapa. "Kita mengimplementasikan setiap perkara baharu termasuk teknik menjawab soalan dan sukatan mata pelajaran yang diperkenalkan Kementerian Pendidikan dan guru dengan cepat akan berkongsi bersama pelajar," katanya. Beliau memberitahu, guru juga sentiasa memberi semangat untuk semua calon kerana terpaksa berdepan pandemik Covid-19 dalam tempoh pembelajaran mereka. "Walaupun tempoh masa belajar di sekolah sangat terhad untuk semua calon namun mereka berjaya memperoleh keputusan yang baik," katanya. Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!
 • Keputusan SPM 6A, pelajar hidap angin ahmar ingin jadi guru
  28 Mei 2024
  KOTA BHARU - Demi menggapai cita-cita sebagai guru, seorang pelajar nekad menghabiskan tempoh persekolahan meskipun dalam keadaan tubuhnya yang lemah akibat serangan angin ahmar lima tahun lepas, hingga akhirnya berjaya meraih keputusan 6A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan pada Isnin. Siti Nur Amalin Kamal, 18, berkata, dia diserang angin ahmar pada awal 2019 dan terpaksa ditidurkan hampir tiga bulan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian sebelum kembali ke sekolah setahun kemudian. Menurut pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Naim Lilbanat itu, pada awalnya dia mengalami kesukaran untuk berulang-alik ke sekolah memandangkan keadaan tubuhnya yang masih lemah dan memerlukan bantuan orang sekeliling, selain perlu menggunakan tongkat sebagai alat sokongan. "Bagaimanapun, dengan sokongan yang kuat daripada ibu, Hasmawati Mohamad, 50 dan bapa, Kamal Samsul, 57 serta guru dan rakan-rakan saya kembali bersemangat untuk ke sekolah biarpun pernah putus harapan. "Setiap hari, ibu atau bapa akan menghantar saya hingga ke kelas untuk membawa barang-barang persekolahan termasuk buku kerana saya tidak berupaya membawanya sendiri,” katanya ketika ditemui pemberita di rumahnya di Taman Sri Aman, Kubang Kerian di sini pada Isnin. Siti Nur Amalin yang berhasrat untuk melanjutkan pelajaran ke institut pendidikan guru (IPG), bersyukur kerana keadaan kesihatannya semakin hari menunjukkan perubahan lebih baik walaupun masih belum sembuh sepenuhnya. Menurutnya, bagi persediaan menduduki SPM tahun lepas, dia memilih untuk mengulang kaji pelajaran secara bersendirian selain membuat latihan dan sentiasa fokus ketika guru mengajar. "Alhamdulillah keadaan saya kini bertambah baik walaupun seluruh badan sebelah kanan masih lemah dan memerlukan tongkat, malah rakan-rakan sering membantu sekiranya perlu ke makmal atau sebagainya," katanya. - Bernama Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!

 • Kemaskini Terakhir: Ahad 16 Jun 2024, 03:43:55.
© Hakcipta Terpelihara {2022} Pejabat Tanah Dan Jajahan Kota Bharu

Data Permohonan dan Penyelesaian Urusan Tanah di Pejabat Tanah dan Jajahan Seluruh Negeri Kelantan
KELGOV PPST