MsEn

Berita Kelantan

Sinar Harian: EDISI - Kelantan

02 April 2023

RSS Feed : EDISI - Kelantan
 • Sanggup jual kereta demi berguru buat cendol di Hatyai
  01 April 2023
  MACHANG - Seorang pengusaha cendol sanggup menjual kereta Honda Accord kesayangannya untuk membayar yuran belajar membuat cendol di sebuah kilang di Hatyai, Thailand. Mohd Irwan Sharifuddin, 34, berkata, keputusan tersebut diambil pada tahun 2016 selepas mendapati sukar mencari guru bagi mempelajari kaedah betul membuat makanan kegemaran penduduk Kelantan itu. Bapa kepada dua anak yang berniaga cendol sejak 2010 itu mengambil bekalan daripada pembuat cendol tempatan sebelum membuat keputusan belajar sendiri. "Saya menjual kereta pada harga RM6,500 kerana memikirkan ilmu itu lebih penting walaupun terpaksa melepaskan harta yang ada," katanya ketika ditemui di tempat memproses cendol di Kampung Pulai Condong di sini pada Sabtu. Katanya, kebanyakan pembuat cendol di negeri ini sudah berusia dan tidak ramai pelapis yang mampu menghasilkan cendol berkualiti. Bekas pekerja di sebuah syarikat minyak dan gas di Gebeng, Kuantan, Pahang itu pernah menceburi perniagaan lain di Kuala Krai namun tidak berjaya. Bagaimanapun, Mohd Irwan kini boleh berbangga kerana Cendol Suloo yang dihasilkan mendapat permintaan sehingga enam kali ganda sepanjang Ramadan. Menurutnya, setiap hari dia menghasilkan 60 kilogram cendol berbanding hanya 10 kilogram seminggu pada bulan biasa. Mohd Irwan memberitahu, kelainan cendolnya ialah tidak pahit, lebih lembut dan paling penting tahan lama sehingga seminggu. "Setiap hari saya menggunakan campuran tepung sagu dan tepung beras sebanyak 20 kilogram bersama 45 kilogram santan selain 20 kilogram gula melaka," katanya. Jelasnya, membuat cendol memerlukan ketekunan kerana agak sukar dan dia mengambil masa antara lima hingga enam jam bagi memastikan cendol masak sepenuhnya. "Proses mengacau adunan sahaja mengambil masa sehingga satu jam manakala memasak memerlukan empat hingga lima jam. "Adunan berkenaan kemudian dimasukkan ke dalam acuan sebelum ditekan menggunakan acuan khas bagi menghasilkan bentuk cendol yang cantik dan tidak lembik," katanya. Mohd Irwan berkata, sebelum belajar di Hatyai, dia beberapa kali mencuba selepas diajar oleh tiga pembuat cendol di negeri ini. "Bagaimanapun ia tidak berhasil walaupun penggunaan bahan dan peralatan yang sama kerana paling utama ialah teknik yang betul," katanya. Katanya, sepanjang Ramadan tahun ini, Cendol Suloo mempunyai sembilan ejen dan lima pekerja yang masing-masing mahir dalam pembungkusan, mengikat dan menimbang. Cendol Suloo yang dibungkus bersama santan dan diikat bersama gula melaka dijual pada harga RM5.
 • [VIDEO] Pesakit strok hidup berhimpit di rumah usang
  01 April 2023
  RANTAU PANJANG - Seorang pesakit strok terpaksa berhimpit di dalam sebuah rumah kecil yang usang bersama tujuh lagi ahli keluarganya disebabkan kesempitan hidup. Abdullah Jusoh, 47, yang sebelum ini merupakan tonggak keluarga hilang upaya untuk bekerja selepas diserang penyakit berkenaan sejak sebulan lalu. Dia yang bekerja sebagai operator kilang mesin padi sebelum ini kini hanya mampu terlantar dan bergantung harap kepada ibu, Sabariah Mohamad, 67, dan empat anak saudara untuk menguruskan kehidupan. Sabariah berkata, sebelum ini Abdullah yang menyara mereka sekeluarga dengan pendapatan RM1,500 sebulan. Ujarnya, anak sulung, Mohd Zaki, 49 dan anak lelaki ketiga yang tinggal bersama, hanya bekerja sebagai tukang rumah di mana pendapatan mereka tidak menentu. "Selain itu, empat lagi cucu berusia 18 hingga 25 tahun juga tinggal bersama kami selepas ibu mereka meninggal dunia. "Susah senang kami anak beranak hanya di rumah ini yang disewa dengan bayaran RM50 sebulan sejak 17 tahun lalu," katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di Kampung Batu Karang Dalam, di sini pada Jumaat. Sebelum itu, Sabariah menerima kunjungan aktivis masyarakat, Amran Rahman yang hadir menyampaikan bantuan katil kepada Abdullah. Menurutnya, beberapa tahun lalu selepas rumah tersebut semakin usang, lantai rapuh dan bumbung bocor, penyewa memberikan mereka tinggal tanpa bayaran. Ujarnya, selepas Abdullah tidak dapat bekerja, kesemua cucu-cucunya terpaksa bekerja di kedai makan untuk meneruskan kelangsungan hidup. Sabariah memberitahu, disebabkan kesempitan hidup mereka juga mempunyai tunggakan bil elektrik sehingga RM600. "Saya mempunyai tujuh orang anak dan bukan mereka tidak mahu membantu, tetapi dua lagi anak lelaki hanya mengambil upah memotong rumput manakala dua anak perempuan tidak bekerja dan mengikut suami masing-masing. "Saya dan arwah suami pernah tinggal di dalam bangsal sebelum dia meninggal pada Ogos lalu kerana rumah ini terlalu sempit untuk keluarga kami," katanya Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh berbuat demikian melalui akaun Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) atas nama Sabariah Mohamad di 03-054-02-047198-4.
 • Martabak Kadok tular, keenakan 'digilai' pelanggan
  01 April 2023
  KOTA BHARU - Rempah khas bagi menghasilkan martabak Kadok membuatkan menu tersebut menjadi pilihan pelanggan sejak lebih 26 tahun lalu. Ahmad Rais Fikri Rosli, 30, berkata, rempah campuran yang ditempah daripada penduduk tempatan itu dicampur dengan serbuk kari bagi menyedapkan martabaknya. Lebih memikat selera, katanya, inti martabak merupakan resipi turun-temurun yang telah dikongsi oleh ibunya Kamisah Ab Majid, 54. "Keenakan martabak kami kerana penyediaan 'kepala rempah' iaitu rempah campuran bersama serbuk kari, bawang dan serai yang dimasak lebih satu jam. "Proses ini bagi membolehkan ia benar-benar masak dan pecah minyak," katanya kepada Sinar Harian pada Jumaat. Ahmad Rais memberitahu, mereka tidak terus mencampurkan daging atau ayam ke dalam rempah itu sebaliknya penyediaan sepenuhnya inti martabak akan dilakukan beberapa jam selepas penyediaan 'kepala rempah'. Menurutnya, Ramadan ini dia menyediakan lebih 800 biji martabak walaupun menghadapi kekangan ketiadaan penebar doh. "Bagi memenuhi permintaan itu, kami menggunakan lebih 15 kilogram rempah dan lima kilogram rempah kari," katanya. Ahmad Rais memberitahu, dia dan dua lagi penebar doh terpaksa masuk dapur lebih awal untuk menebar kerana tidak mahu pelanggan kecewa selepas mereka beratur panjang. Bagaimanapun katanya, ada juga tempahan yang terpaksa ditolak selepas mengambil kira ramai pelanggan menunggu lebih awal daripada masa jualan yang ditetapkan pihak berkuasa. Jelasnya, pada hari biasa, martabak yang dijual hanya 300 hingga 400 biji sehari. "Sepanjang puasa saya menggunakan lebih 1,400 butir telur sehari dan 40 kilogram gandum untuk menyiapkan inti dan doh martabak. "Ada tiga jenis inti iaitu daging dan ayam yang dijual pada harga RM6 sebiji manakala RM10 untuk martabak serunding," katanya. Bagaimanapun menurut Ahmad Rais, harga martabak ayam dan daging terpaksa dinaikkan harga sejak dua tahun lalu berikutan kenaikan bahan mentah termasuk telur.
 • Tular bawa tumbler mahal, pelajar rupanya seorang usahawan
  01 April 2023
  KOTA BHARU - Putri Mumtaz Sunnafis Luthfiya yang tular di laman TikTok membawa tumbler jenama kopi terkemuka berharga RM1,800 ke sekolah rupa-rupanya seorang usahawan muda. Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kubang Bemban, Pasir Mas itu menjual produk makanan tambahan yang dikenali sebagai BebyCurf. Bercerita mengenai pembabitan dalam perniagaan itu, Putri Mumtaz Sunnafis Luthfiya, 14, berkata, ia bermula apabila dia diejek dengan gelaran 'gajah' oleh rakan-rakan sekolah disebabkan berbadan gempal. Anak kelahiran Pasir Mas itu berkata, ejekan itu membuatkan dia nekad menurunkan berat badan selain tampil sihat. "Memang badan saya 'berisi' sejak kecil lagi. Di sekolah rakan-rakan tidak pernah memanggil nama saya, tetapi lebih kepada gelaran gajah, gemuk dan banyak lagi. "Semua itu membuatkan saya rasa geram, rimas dan sedih. Bila teringatkan perkara itu, saya beritahu ibu mahu turunkan berat badan," katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di kediamannya di Taman Uda Murni, di sini pada Jumaat. Menurut anak keenam daripada lapan beradik itu, ibunya, Bibi Hasnalinda Zainal Abidin telah mencadangkan dia mencuba satu produk makanan tambahan. Ujarnya, selepas mencuba selama sebulan pada Jun lalu berat badannya itu turun 10 kilogram (kg). Tambahnya, perkara tersebut bagaikan mimpi sehinggakan dia mahu berkongsi kelebihan produk tersebut kepada seluruh dunia. Gadis berkulit putih itu berkata, tanpa menoleh ke belakang, dia memberitahu ibu untuk menjualnya BebyCurf. "Tujuan asal bukan hendak menjana pendapatan, kerana saya tahu ramai yang senasib dengan saya di luar sana. "Saya hendak bantu mereka untuk sama-sama turunkan berat badan. Sekarang ini selepas hampir sembilan bulan, berat badan saya sebelum ini 95kg turun kepada 65kg," katanya. Ujar Putri Mumtaz Sunnafis Luthfiya dia terkejut mampu mencapai jualan sebanyak RM400,000 sejak berada di pasaran pada September tahun lalu. "Sepanjang empat bulan, produk saya sudah mencecah jualan sebanyak itu. "Melihat kepada nilai jualan, ibu dan ayah, Mustaman Che Yusof memberi dorongan supaya saya menunaikan tanggungjawab dengan mengeluarkan zakat. "Alhamdulillah pada 23 Mac lalu saya telah membayar zakat perniagaan berjumlah RM10,000 kepada MAIK (Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan)," ujarnya. Kata anak muda ini, bermula dari situ dia mula memasang angan-angan untuk mengeluarkan zakat lebih daripada angka tersebut dan membantu ramai orang. Putri Mumtaz Sunnafis Luthfiya memberitahu, sampai sekarang dia tidak pernah terfikir ejekan yang diterima sebelum ini akan memberikan rezeki yang melimpah buatnya. Katanya, dia memasang impian untuk mengembangkan cabang perniagaan dalam bidang kecantikan selepas ini. Dalam perkembangan lain, Putri Mumtaz Sunnafis Luthfiya yang suka bersolek dan bergambar itu memberitahu dia turut bercita-cita menjadi anak seni iaitu pelakon.
 • Geng plastik hitam guna taktik pandu lalu ambil makanan
  31 Mac 2023
  KOTA BHARU - Golongan yang tidak berpuasa kini menggunakan taktik pandu lalu untuk mengambil makanan di kedai makan yang bersubahat dengan mereka. Setiausaha Majlis Daerah Ketereh Perbandaran Islam (MDK-PI), Mohd Azman Ghazali berkata, mereka menggunakan aplikasi WhatsApp bagi memudahkan komunikasi dengan memesan makanan pada waktu malam dan mengambilnya ketika pagi. "Mereka mengaku membuat pesanan awal dan mengambil makanan siap masak dengan lauk tertentu yang dipilih pada waktu pagi," katanya. Mohd Azman memberitahu, tindakan itu mula menular ketika pandemik Covid-19 dan kini semakin aktif bagi mengelakkan ditangkap pihak berkuasa. "Strategi itu mungkin tidak menjadikan ramai pelanggan tertumpu di kedai itu tetapi masih ada yang menjadi mata dan telinga pihak berkuasa," katanya ketika ditemui di pejabatnya di Ketereh. Tambah beliau, individu tidak berpuasa mungkin berfikir strategi itu dapat mengaburi mata pihak berkuasa tempatan (PBT) dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEAIK). "Bagaimanapun kita tetap melakukan pemantauan berterusan bagi mengelakkan perbuatan itu," katanya. Mohd Azman turut mendedahkan peniaga masyarakat Siam di sekitar kawasan itu kini mengaku sudah 'mengangkat bendera putih' apabila enggan lagi menjual makanan kepada golongan yang tidak berpuasa. "Mereka ada memberitahu pegawai penguat kuasa bahawa jualan tidak berbaloi dengan kompaun yang dikenakan. "Kita percaya operasi yang dilaksanakan mempunyai kesan positif terhadap pematuhan dan undang-undang," katanya.
 • 50kg ikan kering laris ketika Ramadan
  31 Mac 2023
  BACHOK - Cuaca panas terik sepanjang seminggu Ramadan di negeri ini memberi rezeki kepada seorang wanita apabila ikan kering yang dihasilkan laris lebih 50 kilogram (kg) setiap hari. Pengusaha ikan kering itu, Hazuana Mohd Nor, 49, berkata, keadaan sejak dua minggu lalu tersebut membantu ikan yang dijemur cepat kering hanya dalam masa dua hari. “Musim tengkujuh baru-baru ini tak dapat berniaga terus. Ikan pun tak ada. “Sekarang bekalan ikan sudah mula banyak dan dapat dikeringkan sehingga 100kg pada setiap hari,” katanya ketika ditemui di Kampung Perupok di sini pada Khamis. Ibu enam anak itu berkata, antara jenis ikan yang digunakan ialah cencaru, gelama, pelata, layur dan kerisi yang diambil dari pangkalan Kemasin, Tok Bali, Pasir Puteh serta Kuantan, Pahang. “Saya menggunakan dua pekerja untuk membantu membersihkan ikan sebelum dilumur dengan garam dan dibiarkan semalaman serta kemudian dijemur di bawah terik matahari. “Selain ikan kering, saya juga menghasilkan ikan bekok menggunakan kerisi, kerapu dan cencaru,” ujarnya. Menurut Hazuana yang menjalankan perusahaan itu sejak 10 tahun lalu, ikan-ikan yang dihasilkannya tersebut dikurangkan masin untuk memberikan rasa yang lebih sedap ketika dimakan. “Saya hanya menggunakan 20 kg garam dalam sebulan untuk peram ikan supaya tidak menjadi terlalu masin. “Ada juga ikan kering mahal iaitu jenis gelama sungai yang dijual RM60 sekilogram dan mendapat permintaan daripada pelanggan,” katanya.
 • Jual nasi kepada 'geng plastik hitam', peniaga dikompaun RM2,000
  30 Mac 2023
  KOTA BHARU - Seorang peniaga makanan di Kampung Badak Mati, Pauh Lima di sini dikenakan kompaun RM2,000 melibatkan lima kesalahan termasuk tidak mematuhi waktu perniagaan ketika Ramadan. Ketika pemeriksaan penguat kuasa Majlis Daerah Ketereh Perbandaran Islam (MDK-PI) dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEAIK), peniaga wanita berusia 49 tahun itu sedang menyediakan makanan dan memasak lauk. Pemeriksaan lanjut di bahagian dapur mendapati ada ayam goreng beberapa lauk yang didakwa akan dihantar ke bazar Ramadan berdekatan. Wanita itu bagaimanapun mengaku menerima permintaan daripada penduduk setempat yang akan mengambil bungkusan nasi pada waktu yang dijanjikan. "Saya tidak dapat menolak kerana mereka merupakan pelanggan tetap dan kebanyakannya bekerja di sekitar kawasan kampung itu," katanya pada Khamis. Menurutnya, nasi berlauk ayam masak pedas yang siap dibungkus dijual pada harga RM4 manakala teh o ais berharga RM1. Wanita berkenaan turut dikompaun atas tiga lagi kesalahan lain kesalahan berkaitan kebersihan premis, kesihatan dan tidak menutup aurat di bawah Undang-undang Kecil Mencegah Kekotoran MDK-PI 2019 dan Undang-undang Kecil Pelesenan Tred, Perniagaan dan Perindustrian 2019. Peniaga berkenaan antara tujuh individu yang dikompaun ketika Operasi Bersepadu Banteras Geng Ponteng Puasa 2023 di sekitar Ketereh dalam tempoh dua hari. Sementara itu, Setiausaha MDK-PI, Mohd Azman berkata, operasi berkenaan melibatkan 15 pegawai dan penguat kuasa MDK-PI dan JAHEAIK selepas menerima aduan daripada orang ramai. Enam lokasi serbuan melibatkan masing-masing satu di Kadok, Peringat, Aril, Badak Mati manakala dua di Salor. "Kita mahu peniaga dan orang ramai sentiasa mematuhi peraturan yang dikeluarkan sepanjang bukan puasa selain peka terhadap undang-undang yang dikeluarkan," katanya. Tambah beliau, usaha itu juga diharap dapat memberi penghayatan dan pematuhan dalam Islam terutama membabitkan waktu perniagaan dan aurat.
 • Kelingkan diancam kepupusan, tiada artisan pelapis
  30 Mac 2023
  KOTA BHARU - Pertubuhan Kraf Malaysia (MCC) giat menjalankan usaha memulihara dan memartabatkan seni sulaman kelingkan negeri Kelantan yang diancam kepupusan. Langkah serius bermula bulan depan itu akan dilakukan menerusi The Silver Lining Project (TSLP) Malaysia selama tiga tahun di bawah geran tajaan Yayasan Hasanah. Pengerusi MCC, Nik Faiz Nik Amin berkata, usaha memperhebatkan warisan Melayu itu merangkumi pemuliharaan hasil tekstil, kraf logam dan seni persembahan yang dimulakan di negeri Che Siti Wan Kembang. “Projek komuniti ini ialah satu pendekatan menangani krisis kepupusan warisan nenek moyang terutama kelingkan dan tenunan songket. “Sudah tidak ada artisan pelapis atau pewaris warisan ini bahkan lebih menyedihkan tidak ramai yang tahu kewujudan kelingkan termasuk rakyat Kelantan itu sendiri,” katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Pelancaran TSLP di sini pada Rabu. Turut hadir, Ketua Seni, Warisan dan Ruang Awam Yayasan Hasanah, Zainariah Johari, selebriti popular, Arja Lee yang juga tenaga pengajar TSLP dan Nik Marhamah Nik Megat. Nik Faiz berkata, projek tersebut menumpukan usaha memelihara ilmu dan kemahiran serta melahirkan penggiat seni warisan bertaraf dunia dari kalangan generasi baharu. “Langkah akan berterusan dengan menyediakan perantis artisan bagi menerajui pasaran domestik dan antarabangsa. “Kami juga mahu meningkatkan kesedaran masyarakat bahawa penting memelihara warisan kita sekali gus akan mewujudkan permintaan tinggi terhadap hasil kraf dan warisan selain diangkat ke posisi yang sewajarnya,” kata beliau. Dalam pada itu, Ketua Projek TSLP, Khadijatul Azada memberitahu, projek berkenaan mengambil pendekatan masa panjang di bawah tiga fasa iaitu kajian dan penyelidikan, pameran dan persembahan serta impak sosial berterusan. “Akan ada dokumentasi dan modul penghasilan kelingkan yang sistematik. “Projek berjalan dengan kerjasama kerajaan negeri, Jabatan Penjara Malaysia dan beberapa agensi lain,” katanya. Untuk rekod, kelingkan ialah selendang yang disulam menggunakan benang logam bersadur perak atau emas dan digayakan oleh bangsawan zaman dahulu dipercayai bertujuan membangkitkan seri wajah.
 • Cari individu tak puasa, jumpa peniaga jual arak tanpa lesen
  29 Mac 2023
  KOTA BHARU - Seorang peniaga di Jalan Sultan Zainal Abidin di sini dikenakan kompaun sebanyak RM2,000 kerana memiliki lima kotak arak pelbagai jenama tidak berlesen pada Rabu. Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) Rosnazli Mohd Amin berkata, rampasan dilakukan ketika Operasi Bersepadu Ramadan Bersama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEAIK) di sekitar Kota Bharu. Menurut beliau, penguat kuasa operasi pada mulanya menyerbu premis berkenaan kerana terdapat aduan individu tidak berpuasa di premis berkenaan. "Bagaimanapun, pemantauan di bahagian belakang premis menemui 120 tin arak dan siasatan lanjut mendapati peniaga itu menjual minuman keras tanpa lesen. "Peniaga itu dikenakan tindakan Undang-Undang Kecil 15(2) Tred Perniagaan dan Perindustrian MPKB 1989," katanya selepas operasi itu. Tambah beliau, operasi berkenaan bertujuan memantau premis yang disyaki tidak menepati waktu berniaga sepanjang Ramadan. "Kita juga melakukan pemantauan premis yang disyaki ada pelanggaran syarat berniaga ketika bulan puasa," katanya. Operasi disertai sepuluh penguat kuasa MPKB-BRI, 16 penguat kuasa JAHEAIK dan dua anggota polis. Sementara itu, ketika operasi di Peringat di sini, pegawai penguat kuasa JAHEAIK memberi amaran kepada seorang lelaki kerana didapati merokok di kawasan luar rumah. Lelaki berkenaan mendakwa tidak dapat berpuasa kerana menghidapi penyakit.
 • UMK hasrat bina asrama percuma bantu penuntut asnaf
  29 Mac 2023
  BACHOK - Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berhasrat membina asrama percuma untuk penuntut dalam kalangan keluarga asnaf. Naib Canselor UMK, Datuk Profesor Dr Razli Che Razak berkata, perancangan pembinaan kemudahan tersebut melibatkan semua kampus universiti itu di Bachok, Kota Bharu (Pengkalan Chepa) dan Jeli. Menurut beliau, sehingga kini terdapat 2,556 penuntut asnaf tidak termasuk pelajar dalam kalangan keluarga B40 iaitu sebanyak 77.8 peratus daripada jumlah keseluruhan penuntut seramai 12,000 orang. “Kami akan menggunakan aset tanah sedia ada, bagaimanapun berdepan kekangan dana ketika ini. “Pihak pentadbiran universiti akan berusaha untuk mencapai impian ini bagi membantu meringankan beban dan menyuntik semangat sepanjang empat tahun pengajian asnaf di UMK,” katanya kepada pemberita selepas Program Imarah Ramadan Perbadanan Tabung Pengajian Tinggi Nasional (PTPTN) di sini, pada Selasa. Turut hadir, Ketua Pegawai Operasi PTPTN, Mastura Mohd Khalid. Razli berkata, pengurusan tertinggi universiti itu sedang berusaha mendapatkan dana luar bagi tujuan pembinaan asrama tersebut. “Kami cakna dan akan memastikan kekangan kewangan serta ikhtiar hidup tidak akan menjadi halangan kepada penuntut kurang berkemampuan mencapai kejayaan. “Pelbagai pihak termasuk bank, syarikat kewangan dan korporat sudah dihubungi,” ujarnya. Tambah beliau, universiti itu turut menyediakan 13 rumah sewa percuma bagi tujuan sama.
 • Pengemis kudung warga Thailand raih RM100 kurang 3 jam
  29 Mac 2023
  KOTA BHARU - Seorang pengemis warga Thailand yang kudung sebelah kaki memperoleh hasil lumayan lebih RM100 dalam tempoh kurang tiga jam dengan mengemis di kaki lima sebuah bank di Jalan Sultan Yahya Petra, di sini pada Selasa. Orang kurang upaya (OKU) berusia 49 tahun dari Narathiwat itu tiba di Pengkalan Kubor, Tumpat dengan menaiki feri menyeberangi Sungai Golok pada hari kedua umat Islam berpuasa Jumaat lalu kononnya mahu mengutip ‘zakat’ sempena Ramadan tahun ini. “Saya cakap yang betul, datang ke sini nak ambil zakat buat belanja sebab saya susah dan tidak dapat bekerja untuk menyara keluarga. “Isteri saya sakit di Thailand dan saya pula menghidap kencing manis menyebabkan kaki kiri separas lutut dipotong dan jari-jari tangan pula membengkok akibat sakit saraf,” katanya ketika ditemui pemberita di sini pada Selasa. OKU tersebut antara 14 termasuk tujuh warga Thailand yang ditahan dalam Operasi Bersepadu Banteras Pengemis dan Gelandangan, di sini pada Selasa. Operasi melibatkan pegawai dan anggota penguatkuasa Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandaraya Islam, Jabatan Imigresen Malaysia, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan serta Jabatan Kebajikan Masyarakat. Menurut lelaki itu, dia sedar kehadiran pihak berkuasa namun tidak sempat berbuat apa-apa kerana sakit dan terpaksa menyerah diri. “Saya menumpang di rumah saudara di Kedai Lalat dan kebetulan semalam kami keluar minum air dan melihat ada tiga peminta sedekah lain sedang duduk di kawasan ini. “Saudara saya cadang saya duduk sini dan hari ini, dia hantar saya ke sini pada jam 9 pagi,” katanya. Sementara itu, seorang lelaki warga Thailand berusia 56 tahun yang mengemis di kaki lima sebuah bank di Jalan Temenggong, di sini mendakwa memperoleh pendapatan lebih RM100 setiap hari hasil jualan kerepek. “Saya tinggal di sini sejak bah kuning pada 2014. “Dulu saya bekerja membawa van pengangkutan barangan dan pernah kemalangan hingga pecah tempurung kepala,” dakwanya. Pada Selasa, akhbar melaporkan ‘tradisi’ sejak 1970-an iaitu pengemis dari Thailand kembali membanjiri Kelantan dengan menggunakan taktik licik berpakaian lusuh dan membawa kanak-kanak untuk meraih simpati orang ramai Mereka dipercayai mampu memperoleh ribuan ringgit hasil sebulan mengemis dan jumlah golongan ini dijangka meningkat lebih tinggi pada penghujung Ramadan serta menjelang Aidilfitri.
 • Kutip 430 tan sampah sehari sepanjang Ramadan
  29 Mac 2023
  KOTA BHARU - Bandar Kota Bharu mengalami pertambahan sampah sehingga 23 peratus setiap hari pada Ramadan tahun ini berbanding waktu biasa. Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI), Rosnazli Amin berkata, peningkatan ketara itu berikutan orang ramai yang membeli makanan dari kedai makan atau bazar Ramadan yang menggunakan bungkusan-bungkusan bekas terutama plastik. “Penggunaan itu menyebabkan jumlah sampah yang dikutip meningkat kepada 430 tan sehari pada bulan puasa. “Jumlah tersebut lebih sebanyak 23 peratus berbanding 350 tan jumlah sampah sehari pada waktu-waktu biasa,” katanya kepada pemberita di sini pada Rabu. Menurut beliau, jumlah tersebut dijangka meningkat lebih tinggi dengan pembuangan sampah kekal seperti perabot menjelang seminggu sebelum perayaan. “Dekat nak raya, orang ramai membersihkan rumah, ada yang menggantikan perabot dengan membuang kelengkapan lama seperti sofa, meja makan dan karpet. “Sampah ini dibuang di tempat pembuangan biasa di kawasan perumahan atau flat menyebabkan masalah kerana lori sampah akan rosak jika mengangkut sampah itu,” katanya. Beliau berkata, sehubungan itu MPKB-BRI buat pertama kali sempena Ramadan dan Aidilfitri tahun ini menyediakan perkhidmatan mengangkut sampah kekal tersebut dengan kadar caj yang rendah sekitar RM10 sehingga RM30. “Mereka yang memerlukan perkhidmatan ini bolehlah menghubungi MPKB-BRI. Insya-ALLAH dalam masa seminggu selepas dihubungi, sampah-sampah akan diangkut dan dibuang ke tempat yang sepatutnya. “Kami juga berhasrat meneruskan perkhidmatan ini dalam pada waktu biasa dengan menyewa lori yang bersesuaian,” katanya. Beliau menambah, jadual kutipan sampah di daerah itu dibahagikan melalui tiga zon dan pengurusan di dua zon sudah diswastakan. “Kami berharap orang ramai membuang sampah di dalam tong sampah yang disediakan. Sampah yang tidak dibuang di dalam tong menyebabkan MPKB-BRI perlu menggunakan jentera penyodok dan lori mengakibatkan belanja yang tinggi. “Jadi, buang sampah dengan cara yang betul iaitu dibungkus dan diikat dengan rapi sebelum dibuang ke dalam tong bagi mengelak bertaburan,” katanya.
 • Yakult laksana Kempen Kesedaran Kesihatan Wanita
  29 Mac 2023
  SHAH ALAM - Bagi meningkatkan tahap kesedaran penduduk Malaysia mengenai risiko kanser payudara, kanser serviks dan kanser usus besar, Yakult (Malaysia) Sdn Bhd dengan kerjasama Pejabat Kesihatan Daerah Pasir Mas menganjurkan Kempen Kesedaran Kesihatan Wanita. Program dengan kerjasama Klinik Kesihatan Bandar Pasir Mas itu juga untuk menghargai wanita sempena sambutan Hari Wanita Sedunia yang disambut pada 8 Mac setiap tahun. Pengarah Urusan Yakult, Hiroki Yanase berkata, program itu merupakan salah satu inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) Yakult bertujuan untuk membawa kesihatan dan kebahagiaan kepada orang ramai. “Kami juga ingin menekankan tentang pencegahan (penyakit) adalah lebih baik daripada mengubati. "Ia juga selaras dengan falsafah syarikat yang menekankan penggunaan probiotik iaitu bakteria berfaedah untuk membantu meningkatkan fungsi usus," katanya pada program itu yang diadakan di Sekolah Kebangsaan Sultan Ibrahim 3 Pasir Mas. Antara aktiviti yang diadakan pada program berkenaan adalah pemeriksaan kesihatan termasuk pemeriksaan gigi, tekanan darah tinggi, paras gula serta pemeriksaan kanser payudara dan serviks. Yakult dan Klinik Kesihatan Pasir Mas juga menjemput panel bagi memberi perkongsian melalui ceramah mengenai kanser payudara, serviks serta kesihatan mental wanita. Kata Hiroki, aktiviti CSR tersebut selaras dengan falsafah korporat Yakult iaitu pencegahan penyakit yang mana Yakult percaya bahawa mencegah adalah lebih baik daripada mengubati.
 • Rumah dibadai ribut, dihempap pokok ketika tunggu waktu berbuka
  29 Mac 2023
  KUALA KRAI - Sepasang suami isteri warga emas berdepan detik cemas apabila rumah mereka Kampung Ingin Maju, di sini, dibadai ribut ketika melakukan persiapan berbuka puasa, petang semalam. Hasmah Awg Kechik, 62, berkata, ketika kejadian dia berada di dapur apabila angin kencang bersama hujan secara tiba-tiba menerbangkan bumbung bahagian dapur rumahnya. Hasmah berkata, dia bernasib baik apabila suaminya Mohamad Asri Ibrahim, 63, turut berada di rumah ketika itu bertindak lebih tenang dengan melaungkan azan dan membaca ayat Kursi dalam sepanjang detik cemas tersebut. "Kejadian berlaku pada jam kira-kira 6.30 petang ketika itu saya sedang membasuh pinggan di sinki sebelum berlaku angin kuat bersama hujan lebat,” katanya ketika ditemui pemberita di sini pada Selasa. Katanya lagi, angin kencang turut mengakibatkan sebatang pokok Machang di belakang rumah tumbang lalu menghempap sebuah bilik yang terletak berdekatan bahagian dapur rumah mereka. Menurut Hasmah, ekoran daripada itu, rumah yang didiami mereka selama 33 tahun mengalami kerugian hampir RM50,000 akibat kerosakan di bahagian bumbung dapur, bilik dan ruang tamu malah dinding bilik juga runtuh. "Ini adalah kali kedua berlaku tetapi ia lebih teruk berbanding kejadian dua tahun lalu yang hanya membabitkan atap bahagian dapur," katanya. Hasmah berkata, kini mereka tinggal di rumah anak mereka, Mohd Farrez Haqimee Mohamad Asri, 29, yang tinggal berdekatan. "Perasaan kami kini bercampur baur sedih, sayu dan hiba tambahan mengenangkan tidak lama lagi akan menyambut hari raya. Namun saya reda dan menganggap ini adalah ujian buat kami sekeluarga pada bulan Ramadan ini," katanya. - Bernama
 • Pengemis warga Thailand 'berkampung' di Kota Bharu
  28 Mac 2023
  KOTA BHARU - Bandar Kota Bharu kembali menjadi tumpuan warga asing dari negara jiran Thailand yang bertandang ke negara ini bagi melakukan kegiatan mengemis sepanjang bulan Ramadan. Kedatangan mereka yang umpama ‘tradisi’ sejak tahun 70-an lalu itu memberi imej buruk berterusan kepada negeri Kelantan. Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandar Raya Islam (MPKB-BRI), Rosnazli Amin berkata, golongan tersebut sudah mula memasuki negeri ini dengan menggunakan pas lawatan sebagai pelancong paling kurang dua hari sebelum Ramadan. Menurut beliau, mereka menggunakan pelbagai taktik licik seperti memakai pakaian lusuh dan membawa kanak-kanak bagi meraih simpati orang ramai selain ada kalangan orang kurang upaya. “Mereka ini menjadikan tempat tumpuan seperti Masjid Muhammadi, bank-bank dan bazar Ramadan untuk mengemis. “Mereka juga tidur di kaki lima sehingga menyebabkan kekotoran dan menimbulkan rasa tidak senang kepada pengunjung,” katanya pada sidang akhbar selepas Operasi Bersepadu Banteras Pengemis dan Gelandangan, di sini, pada Selasa. Pada operasi terbabit, 14 pengemis termasuk lapan warga Thailand berusia 46 sehingga 70 tahun bersama seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun ditahan oleh pasukan penguatkuasa. Operasi disertai 24 anggota termasuk MPKB-BRI, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Imigresen Malaysia serta Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan. Rosnazli berkata, golongan ini mengaut pendapatan lumayan sehingga mencecah ribuan ringgit hasil daripada sedekah dan sumbangan orang ramai yang bermurah hati. “Keadaan juga menimbulkan keadaan seolah-olah kerajaan tidak prihatin sedangkan mereka adalah warga asing yang mengambil kesempatan mengemis di negara ini. “Ada yang berselindung di sebalik perniagaan kerepek dan dipercayai melibatkan sindiket yang didalangi ejen-ejen,” katanya.
 • 'Mungkin susah nak cari kuih akok di Kelantan lepas ni'
  28 Mac 2023
  KOTA BHARU - Kesukaran mendapatkan bekalan telur ayam di pasaran berkemungkinan menyebabkan jualan kuih akok tidak mampu bertahan sehingga penghujung Ramadan. Hal ini kerana beberapa jajahan sedang berdepan dengan masalah kekurangan telur yang boleh disifatkan 'kritikal'. Tinjauan Sinar Harian di Bachok, Pasir Puteh dan Kota Bharu mendapati rata-rata peniaga kecewa dengan masalah kesukaran mendapatkan bahan mentah itu. Peniaga akok dari Kampung Kubang Golok, Bachok, Ibrahim Yunus, 58, berkata, sebelum ini dia menggunakan 400 biji telur ayam sehari untuk menyiapkan tempahan. "Ramadan kali ini saya hanya mampu menggunakan 200 biji telur sahaja. "Melihat situasi ini, saya khuatir jika di penghujung puasa nanti kami terpaksa berebut dengan mereka yang hendak membuat persiapan raya sehingga jualan akok terpaksa dihentikan," katanya. Bagaimanapun, Ibrahim memberitahu, pelbagai usaha dilakukan bagi memastikan kuih akok sentiasa dapat dihasilkan bagi memenuhi permintaan pelanggan. Bagi Sasuriana Mat Saat, 47, peniaga akok di Selising, Pasir Puteh pula dia hanya mampu memperoleh 400 biji telur ayam sehari sahaja berbanding 600 biji sebelum ini. "Disebabkan terlalu sukar, saya terpaksa ke merata tempat untuk dapatkan telur ayam sehinggakan merayu kepada pemborong bagi mendapatkan lebih bekalan," katanya. Dia yang sudah 10 tahun menjadi pembuat kuih akok memberitahu, krisis bekalan telur ayam sangat kritikal sejak akhir-akhir ini. Sebagai peniaga, dia berharap kerajaan dapat menyelesaikan isu tersebut secepat mungkin. Pembuat kuih akok Tok Mek di Kadok di sini, Nurul Atikah Mohd Azhar, 20, berkata, kedainya tidak berdepan dengan masalah kekurangan telur kerana pemilik sudah membuat tempahan awal dengan pemborong untuk berniaga pada bulan Ramadan. Ini kerana ujarnya, mereka sudah menjangkakan bekalan telur akan berkurangan sepanjang Ramadan. "Bagaimanapun, jualan kali ini terpaksa dikurangkan kerana bekalan telur ayam tidak banyak. "Walaupun bekalan kurang, namun kami masih dapat berniaga seperti biasa," katanya.
 • Kuih kapit empat dara Kak Yah laris ketika Ramadan
  28 Mac 2023
  TUMPAT - Siapa sangka kuih kapit yang dahulunya sangat popular dalam kalangan masyarakat Cina kini semakin mendapat sambutan oleh semua lapisan umur dan kaum di negara ini kerana rasanya yang lazat serta mempunyai bentuk menarik. Pengusaha kuih tradisonal itu, Noriah Ramli, 47, atau lebih dikenali Kak Yah berkata, kuih kapit yang diusahakannya sejak 30 tahun lepas itu semakin mendapat pemintaan ramai terutama ketika Ramadan. "Saya terima tempahan kuih ini sejak Februari lepas kerana rata-rata pelanggan adalah peniaga bazar Ramadan seperti di Kuala Lumpur, Kedah dan Johor,” katanya kepada Bernama di rumahnya di Pulau Suri, di sini pada Selasa. Menurut Noriah, beliau menghasilkan dua jenis kuih kapit iaitu kapit gulung dan kapit botol tetapi demi mencari sedikit kelainan dalam pemasaran produknya, kuih kapit botol yang diberi gelaran ‘empat dara’ turut dijual kerana mengandungi inti coklat keju, kacang, kuaci biasa dan kuaci coklat dalam satu botol. Katanya, setakat ini, lebih 1,000 botol kuih kapit sudah disiapkan dan permintaan terhadap kuih kapit ‘empat dara’ meningkat tiga hingga empat kali ganda berbanding sebelum ini iaitu hanya 200 hingga 400 botol sebulan. "Kuih kapit botol ‘empat dara’ dijual pada harga RM16 sebotol manakala kuih kapit botol biasa berharga RM12. Kuih kapit gulung pula dijual pada harga RM13 sebotol,” katanya. "Walaupun kuih kapit saya mempunyai perisa, dari segi pembuatannya ia masih dikekalkan dengan menggunakan bahan seperti tepung gandum, telur, gula dan sebagainya kerana ia merupakan resipi air tangan ibu saya, Siti Fatimah Yaacob, 68," katanya. Beliau berkata, pembuatan kuih kapit perlu dilakukan dengan teliti kerana selepas bancuhan tepung dituang ke dalam acuan, api perlu dikawal dengan baik bagi mengelak kuih mudah hangus. "Pada Ramadan ini, saya mampu hasilkan 50 hingga 70 botol sehari dengan setiap botol mengandungi 40 keping kuih kapit dan setakat ini hasil jualan mencecah lebih RM15,000," katanya. - Bernama
 • 'Saya malas, boleh tidur di mana-mana saja'
  28 Mac 2023
  KOTA BHARU - Saya malas!. Itu pengakuan jujur seorang lelaki yang memilih jalan hidup sebagai gelandangan sejak 20 tahun lalu. Warga emas yang ingin dikenali sebagai Samad, 66, berasal dari Pasir Mas itu mengakui tidak minat untuk bekerja atau mendapatkan tempat tinggal kerana tidak mempunyai sebarang komitmen termasuk tidak pernah berkahwin. “Saya tidak mempunyai anak atau isteri, diri saya sahaja. Jadi, tak perlulah berfikir untuk menyewa atau memiliki rumah. “Saya boleh tidur di mana-mana sahaja bahkan di Bukit Marak pun saya pernah tidur semasa PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) Covid-19 lalu,” katanya ketika ditemui semasa Operasi Bersepadu Banteras Pengemis dan Gelandangan di sini pada Selasa. Operasi diketuai Ketua Bahagian Penguatkuasa Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandar Raya Islam (MPKB-BRI), Mohd Halimie Mat Salleh. Anak sulung daripada lima beradik itu berkata, dia sudah lama terputus hubungan dengan keluarganya kerana tidak mahu menyusahkan mereka apatah lagi masing- masing sudah mempunyai keluarga sendiri. “Saya dapat bantuan JKM (Jabatan Kebajikan Masyarakat) RM300 sebulan yang digunakan untuk membeli makanan dan minuman. “Saya akan mandi di masjid-masjid yang berhampiran dan tidur beralaskan tikar,” katanya yang sedang tidur ketika dihampiri pasukan penguat kuasa. Lelaki itu berkata, dia juga berpindah-randah dari satu tempat ke satu tempat yang lain antaranya di Pasir Mas dan Bachok.
 • Individu kotori tebing Sungai Kelantan boleh didenda RM1,000
  28 Mac 2023
  KOTA BHARU - Minggu pertama bulan Ramadan dicemari pemandangan jelik sisa sampah dan bekas makanan orang ramai yang berbuka puasa di tepi Sungai Kelantan di Lembah Sireh di sini. Keadaan pernah berlaku sebelum ini menyebabkan rasa dukacita kepada semua pihak. Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandar Raya Islam (MPKB-BRI), Rosnazli Amin berkata, lokasi itu diperindahkan dan menjadi tempat orang ramai beriadah namun masih ada segelintir yang tidak bertanggungjawab membuang sampah sesuka hati. “Kita sediakan tong sampah bersaiz kira-kira 45 liter yang bersesuaian dengan taman. “Masalah timbul apabila mereka yang berbuka puasa ini membiarkan sisa bekas makanan mereka bersepah dan tidak diikat dengan kemas sebelum diletakkan di tempat tong sampah,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, di sini, pada Selasa. Menurut beliau, pihak MPKB-BRI menambah tiga tong sampah berkapasiti 240 liter di kawasan itu dan mengharapkan kerjasama orang ramai untuk menjaga kebersihan. “Sekiranya berterusan, pihak kami tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas kepada individu yang membuat kekotoran di tempat awam mengikut Undang-Undang Kecil Mencegah Kekotoran MPKB-BRI 2020. “Mereka yang melakukan kesalahan boleh didenda RM1,000,” katanya. Sebelum ini, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah mengeluarkan kenyataan tidak menggalakkan rakyat berbuka puasa di kawasan rekreasi itu kerana masalah sama.
 • Kuih nekbat muncul setahun sekali
  28 Mac 2023
  BACHOK - Kuih tradisional nekbat yang muncul setahun sekali pada bulan Ramadan menjadi tumpuan masyarakat di negeri ini untuk menjadikannya sebagai pembuka selera semasa berbuka puasa. Walaupun bentuknya seakan-akan kuih baulu, namun ia perlu dimakan dengan air gula kerana rasa asalnya yang tawar. Pengusahanya, Mek Kalsom Yunus, 65, dari Kampung Kubang Golok di sini berkata, kuih tradisi Kelantan yang digilai ramai sepanjang Ramadan itu hanya menggunakan tiga bahan sahaja iaitu putih telur itik, tepung gandum dan air. "Sepanjang Ramadan sekitar 15,000 hingga 20,000 biji nekbat akan disiapkan bagi memenuhi permintaan pelanggan. "Tahun ini permintaan tinggi, tapi saya tidak dapat memenuhinya kerana masalah bekalan telur itik yang sukar diperolehi," katanya kepada Sinar Harian. Dia yang sudah lebih 50 tahun mengusahakan kuih tersebut berkata, nekbat terpaksa dijual pada harga 50 sen sebiji berbanding RM2 untuk lima biji tahun lalu. Mek Kalsom memberitahu, sehingga kini dia masih memasak dengan cara tradisional iaitu menggunakan acuan tembaga, serta bara dan api yang terhasil dari pada sabut kelapa. "Saya dibantu oleh empat pekerja yang merupakan ahli keluarga dan setiap hari mereka bermula seawal jam 7 pagi bagi menyiapkan tempahan. "Menghasilkan nekbat memerlukan ketelitian dan perlu pandai 'melembutkan tangan' terutama ketika membancuhnya bersama tepung gandum bagi mendapatkan tekstur yang cantik dan kembang. "Setelah telur siap dikepuk, ia kemudian dibancuh bersama tepung gandum dan air," ujarnya. Dia memberitahu, proses pembakaran nekbat mengambil masa antara 10 hingga 12 minit. Mek Kalsom berkata, sebaik sahaja masak, ia perlu diangkat segera dan terus dimasukkan ke dalam air gula. Tambahnya, proses itu perlu dilakukan dengan cepat bagi mengelak nekbat 'masuk angin' selain membolehkan ia mengembang dengan cantik.
 • Belanja RM50 tak cukup
  28 Mac 2023
  SHAH ALAM - Makanan yang mahal di bazar Ramadan susulan kenaikan harga bahan mentah menyaksikan ada pengunjung yang perlu berbelanja lebih RM50 sehari untuk membeli juadah berbuka puasa. Situasi itu mengambil kira pengunjung berkeluarga yang membeli seekor ayam golek berharga RM28, roti john cheese (RM15) dan sebungkus air tebu (RM7) khususnya di Lembah Klang. Itu belum termasuk kuih-muih yang perlu dibeli dalam kuantiti ditetapkan peniaga. Tinjauan Sinar Harian di Baazar Ramadan Seksyen 13 Shah Alam mendapati orang ramai perlu berbelanja besar untuk membeli juadah berbuka. Juruteknik, Haikal Azrul, 24, berkata, dia membelanjakan sejumlah RM27 bagi membeli juadah untuk dirinya seorang. "Saya beli satu nasi lauk kambing yang berharga RM17, air buah (RM5) dan kueh akok (RM5)," katanya. Pegawai bank, Mohamad Afiq Anuar, 33, mengakui terdapat peningkatan harga pada juadah puasa berbanding tahun lalu. Dia berkata, harga ayam antara bahan yang mengalami kenaikan harga pada tahun ini. "Contohnya ayam panggang, dulu harga dalam RM20 atau RM19 tetapi sekarang dalam RM29. Setakat ini, harga ayam antara ketara yang saya nampak meningkat. "Macam saya, biasanya saya akan beli kuih-muih sahaja, sebab di rumah dah ada orang yang tolong masakkan. Harga kuih ini selalu dalam RM10," ulasnya. Di Alor Setar, Kedah, seorang pengunjung, Nordiani Abd Rahman, 38, berkata, membawa wang RM50 sekarang sudah tidak cukup untuk membeli makanan di bazar Ramadan. "Wang RM50 dibawa memang tidak cukup apabila saya lihat, makanan seperti takoyaki sahaja sudah mencecah RM6 hingga RM12, roti john pula RM8, air bungkus antara RM4 hingga RM5 dan tepung pelita RM3. "Bayangkan, saya beli nasi dua bungkus dengan air bungkus dan kuih muih pun sudah mencecah RM50," katanya. Menurut usahawan itu, dia merasakan memasak di rumah lebih baik terutamanya sekiranya memiliki anak ramai berbanding membeli di bazar berikutan pengalaman dilalui itu. Di Kota Bharu, seorang jurujual syarikat telekomunikasi, Raja Fakurazi Raja Daud, 46, berkata, hanya akan berbelanja di bazar Ramadan di Tumpat sekiranya dia dan isteri tidak sempat untuk pulang memasak di rumah kerana bekerja. “Saya beli lauk gulai ayam yang berharga RM8 seketul belah empat. Perlu ambil dua ketul untuk empat beranak sudah RM16. “Ambil gulai ikan kering tiga ketul kecil RM5. Tak ada lauk yang dijual bawah RM5 manakala nasi kosong pula sebekas polisterina RM2,” katanya. Dia berkata, kuih akok pula dijual tujuh keping RM5 manakala akok bunga RM7 sekeping berbanding RM5 sebelum ini. “Dulu akok boleh dibeli dalam kuantiti tiga keping RM2 tetapi sekarang sudah ditetapkan perlu beli tujuh keping RM5. “Akok bunga pula RM7 perlu dibeli dua keping setiap seorang jadi RM14. Ditambah pula dengan minuman masing-masing RM3 bagi air koktel dan air asam boi,” katanya. Seorang pembantu kedai, Siti Nur Fathin Izzuri Mohd Lokeman, 27, pula berkata, memilih memasak di rumah berbanding berbelanja di bazar Ramadan di daerah ini kerana semua menu dijual dengan harga yang mahal. “Saya ke bazar habis RM30 kerana membeli nasi khaumok tiga bungkus yang setiapnya RM6 sebungkus. “Air koktel RM4 dua bungkus dan jala mas tiga keping RM2 manakala buah tanjong RM2 beberapa biji,” katanya.
 • Kemajuan projek ECRL capai 40.81 peratus
  28 Mac 2023
  KOTA BHARU - Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) mencapai kemajuan 40.81 peratus bagi keseluruhan jajaran sehingga kini manakala 51.94 peratus di negeri Kelantan. Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL), Datuk Seri Darwis Abdul Razak berkata, perkembangan itu didorong oleh kerja-kerja infrastruktur yang giat dijalankan. “Kerja-kerja merangkumi pemasangan rasuk jejambat yang sudah pun bermula dari jambatan di Jerus, Pasir Puteh dan kini menghampiri kawasan Padang Raja, Melor. “Kerja-kerja penambakan tanah yang meliputi 16 daripada 19 lokasi di negeri Kelantan juga bermula. “Selainnya, kerja-kerja rawatan tanah dan penanaman cerucuk bagi Stesen ECRL Kota Bharu di Tunjong serta kerja-kerja rawatan tanah bagi Stesen ECRL Pasir Puteh di Kampung Jeram juga giat dijalankan,” katanya pada Majlis Ifftar bersama ECRL, di sini, pada Isnin. Turut hadir, Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob. Menurut Darwis, pembinaan ECRL di Kelantan meliputi jajaran sepanjang 43.86 kilometer dan dijangka siap menjelang akhir tahun 2026, mengikut jadual yang ditetapkan. Beliau berkata, projek mega nasional itu mencapai kemajuan terbabit setelah berlangsung selama enam tahun dengan sokongan kerajaan negeri, jabatan dan pihak-pihak yang berada di jajaran. “Projek akan siap sepenuhnya pada Disember 2026 dan akan bermula pada 1 Januari 2027 untuk kita sama-sama dapat menikmati ECRL. “Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kelantan akan dapat disingkatkan kepada empat jam berbanding berbelas jam kesesakan yang terpaksa ditempuh terutama pada musim perayaan,” katanya. Sementara itu, pada majlis berkenaan, MRL turut memberikan sumbangan Ramadan kepada Rumah Kebajikan Anak Yatim dan Dhuafa’ Lilbanin Sri Peraksi yang disampaikan oleh Ahmad kepada mudirnya, Mohd Noor Abd Samad. MRL turut menghulurkan sumbangan kepada warga emas dan anak-anak yatim di beberapa pusat penjagaan di negeri jajaran iaitu Terengganu, Pahang dan Selangor dalam siri jelajah ifftar berkenaan.
 • Tidak letak tanda harga, premis makanan diberi amaran
  28 Mac 2023
  KOTA BHARU - Dua premis perniagaan makanan di sini diberikan amaran oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Kelantan kerana gagal meletakkan tanda harga pada Khamis lalu. Kesalahan tersebut dikesan menerusi Op Pantau 2023 yang dilakukan terhadap 477 buah premis di seluruh negeri. Pengarahnya, Azman Ismail bagaimanapun berkata, setakat ini pihaknya hanya memberikan amaran bagi kesalahan pertama dan jika ia berulang tindakan tegas akan dikenakan. “Daripada pemeriksaan tersebut beberapa pelanggaran dikesan. “Setakat ini pihak kami telah membuat ‘Penguatkuasaan Berimbang’ peringkat awal bertujuan mendidik dan menasihat peniaga supaya mematuhi perundangan,” katanya semasa sidang akhbar pada Isnin. Sebelum itu beliau turun padang meninjau Bazar Ramadan Rahmah di Stadium Sultan Muhammad IV di sini. Menurut beliau, Op Pantau 2023 dilaksanakan secara seragam dan berfokus bermula Khamis lalu dengan menumpukan operasi di bazar Ramadan, Aidilfitri, pasar awam dan banyak lagi. Ujarnya, KPDN Kelantan sama sekali tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang melanggar peraturan.
 • Sebak terima khairat kematian suami RM52,000
  27 Mac 2023
  KOTA BHARU - Seorang balu sebak dan terharu apabila menerima sumbangan Khairat Kematian Skim Emas berjumlah RM52,000 daripada Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB) selepas pemergian suaminya Januari lalu. Rosmaini Latif berkata, suaminya, Zainudin Ismail yang merupakan bekas guru besar Sekolah Kebangsaan (SK) Jerek, Gua Musang baharu mencarum pada tahun lalu dengan kadar bayaran bulanan sebanyak RM35. Dia berkata, ia merupakan rezeki kepada empat anaknya yang berusia 18 hingga 27 tahun. "Terima kasih YGMB, saya harap lebih ramai lagi guru-guru akan menyertai yayasan ini. Banyak manfaat yang disediakan kepada guru-guru serta keluarga," katanya ketika sidang akhbar pada Majlis Iftar Ramadan YGMB di sini pada Ahad. Sebelum itu Rosmaini menerima sumbangan khairat kematian yang disampaikan oleh Pengerusi YGMB, Aminuddin Adam. Dalam perkembangan lain, Ketua Pegawai Eksekutif YGMB, Datuk Wan Munadi Wan Mamat memberitahu, pihaknya telah mengagihkan empat manfaat kebajikan utama di negeri ini yang melibatkan peruntukan hampir RM200,000. "Ia melibatkan bantuan bencana banjir, penyakit kritikal, dan khairat kematian. "Kini keahlian kami seluruh negara telah mencecah seramai 130,000 ahli daripada jumlah keseluruhan pendidik yang ada ialah 500,000 orang. "Dengan itu kita sentiasa berusaha menarik perhatian warga pendidik untuk bersama-sama dengan yayasan demi menjaga kebajikan mereka," katanya.
 • Norhaeda kongsi rezeki dengan 48 ekor kucing jalanan
  27 Mac 2023
  KOTA BHARU - Kenaikan kos sara hidup tidak menghalang seorang wanita memelihara 48 ekor kucing jalanan sebagai tanda kongsi kasih dengan 'si bulus'. Meskipun perlu mengeluarkan belanja sekitar RM1,000 sebulan untuk membeli makanan kucing, Norhaeda Azahari, 48, tetap gigih melaksanakan tugas tersebut. Norhaeda berkata, sikap mudah kasihan terhadap haiwan itu membuatkan dia akan membawa pulang haiwan berkenaan yang dijumpai di jalanan untuk dijaga. “Setiap kucing terbiar di rumah ini ada cerita tersendiri. Ada yang kudung kaki, buta mata, berpenyakit kronik dan sebagainya. “Semua yang saya jumpa di jalanan pada awalnya berwajah buruk, kesihatan terjejas tetapi selepas dirawat, semua berubah sehingga ramai yang berminat untuk dijadikan haiwan peliharaan,” katanya. Ujar pengusaha dobi itu, dia menganggap haiwan itu seperti ahli keluarga sendiri dengan memberikan nama panggilan yang unik sebagai tanda kasih. “Antara nama yang diberikan seperti Enek, Nidung, King, Elo, Yang, Leng, Fifi dan bermacam-macam lagi,” katanya kepada Sinar Harian. Tambahnya, gelagat si comel yang menghiburkan dan mencuit hati, membuatkan jiwa berasa tenang sehingga dia sukar berenggang dengan haiwan tersebut. “Ramai yang bertanya pada saya, apa kelebihan memelihara kucing terbiar dengan kos makanan, perubatan dan sebagainya. “Jawapan saya mudah, setiap kucing yang hadir dalam hidup membawa rezeki bersama,” katanya.
 • Penduduk resah berdepan masalah gangguan bekalan air
  26 Mac 2023
  TANAH MERAH - [DIKEMAS KINI] Lebih 2,000 penduduk di Kampung Lalang Pepuyu dan Kampung Kuala Kajang di sini berdepan kesukaran melakukan rutin harian selepas menghadapi masalah air sejak sehari sebelum Ramadan. Penduduk mendakwa, masalah itu belum selesai dan ada yang terpaksa mandi di sungai serta mengambil air dari masjid berdekatan. Penduduk yang mahu dikenali sebagai Long Nasihah, 63, berkata, keadaan menjadi lebih rumit kerana berlaku ketika Ramadan. "Saya terkejut kerana tiada bekalan air ketika mahu bersiap solat Subuh pada Rabu tetapi tidak menerima sebarang notis," katanya. Long Nasihah yang tinggal lima beranak di kediamannya mendakwa terpaksa berjimat menggunakan air yang diambil suaminya di masjid berdekatan. Bagaimanapun katanya, syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) dan anggota bomba ada datang ke menghantar bekalan air kepada penduduk pada Ahad. "Kami juga tidak tahu punca yang mengakibatkan bekalan air terputus tetapi berharap perkara ini dapat diselesaikan dengan segera," katanya ketika ditemui dekat sini. Roslina Abdul Manaf, 58, pula berkata, dia terpaksa membasuh pakaian di premis dobi layan diri sepanjang ketiadaan bekalan air. "Memang saya terpaksa mengeluarkan kos tetapi kami perlu membasuh pakaian dan peralatan rumah walaupun ketiadaan air," katanya. Dia yang tinggal bersama enam ahli keluarga lain bersyukur kerana sudah mengambil bekalan air yang dihantar oleh anggota bomba selepas tiga hari berdepan kesukaran. Surirumah, Wan Kiah Wan Hassan memberitahu, dia juga terpaksa memunggah air dari rumah jiran yang mempunyai telaga. "Air paip di rumah saya terlalu perlahan menyebabkan rutin harian tergendala yang menambahkan lagi kesukaran kerana bulan puasa," katanya. Wan Kiah turut mendakwa dia hanya memasak sekali sehari untuk berbuka dan mereka akan menikmati lauk sama ketika sahur kerana perlu menjimatkan air. Bagi peniaga, Hamka Che Hassan, bekalan air yang perlahan memerlukannya membuat persiapan awal untuk berniaga lauk-pauk berbuka puasa. Bagaimanapun katanya, peralatan memasak akan dibasuh pada waktu malam bagi menjimatkan air. "Sebelum ini masalah air pernah berlaku tetapi bukan dalam tempoh yang lama. Kami juga tidak tahu puncanya sehingga empat hari terpaksa berdepan masalah ini," katanya. Sementara itu, pengurusan AKSB ketika dihubungi memaklumkan, Kampung Lalang Pepuyu merupakan kawasan di hujung daerah dengan muka bumi yang agak tinggi. Menurut AKSB, kawasan itu mendapat bekalan air daripada LRA Batu Gajah. "Bagaimanapun, penggunaan air yang banyak dalam musim kemarau memberi kesan kepada tekanan air ke kawasan kampung itu dan AKSB sedang mengambil tindakan serta beberapa inisiatif untuk mengatasi masalah ini," katanya. Tambah pihak AKSB, langkah pendek yang sudah diambil selepas aduan ialah penghantaran air melalui lori tangki AKSB. "Sementara team AKSB Tanah Merah dengan kerjasama Unit NRW masih membuat siasatan dan tindakan di tapak," katanya.
 • Maritim Kelantan lupus 11 bot bernilai RM11.15 juta
  26 Mac 2023
  PASIR PUTEH - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Kelantan melupuskan 11 bot bernilai RM11.15 juta untuk dijadikan tukun tiruan di perairan negeri ini sepanjang Januari hingga Mac. Pengarahnya, Kepten Maritim Syed Nor Adli Syed Ab Rahman berkata, kesemua bot tersebut adalah yang dilucut hak oleh mahkamah. "Ia telah melalui proses pemilihan ketat sebelum diluluskan untuk ditenggelamkan bagi memastikan tiada pencemaran berlaku, tidak mudah pecah dan lebih tahan untuk dijadikan tukun tiruan,” katanya semasa sidang akhbar di Pejabat Maritim Malaysia Kelantan Tok Bali di sini pada Ahad. Dalam perkembangan lain, beliau memberitahu, pada Khamis lalu Maritim Malaysia Kelantan telah melupuskan empat lagi bot nelayan asing Vietnam yang telah dilucut hak oleh mahkamah. Ujarnya, ia dilakukan secara penenggelaman untuk dijadikan tukun tiruan pada jarak 5.3 batu nautika daripada Kuala Besar, Kota Bharu. Syed Nor Adli berkata, kesemua bot tersebut merupakan tahanan semasa Op Naga Barat, Op Kuda Laut dan Op Damai pada tahun 2021 dan 2022. "Ia juga melibatkan tahanan ke atas 11 kru termasuk tekong warga Vietnam dengan nilaian rampasan sebanyak RM4.05 juta termasuk 7,500 liter diesel dan peralatan navigasi serta tangkapan ikan. "Kesemua tahanan disabitkan dengan kesalahan bawah Seksyen 15 (1) (a) Akta Perikanan 1985 dan tekong turut didapati bersalah bawah Seksyen 16 (3)," katanya. Menurut beliau, nilai denda mahkamah bagi kesemua yang ditahan berjumlah RM11.2 juta. Tambahnya, kesemua kru dan tekong memilih untuk dipenjarakan antara tempoh tiga hingga lapan bulan.
 • Pelajar 14 tahun bayar zakat pada MAIK
  26 Mac 2023
  KOTA BHARU - Seorang pelajar berusia 14 tahun tampil membayar zakat perniagaan berjumlah RM10,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) pada Khamis. Bayaran zakat perniagaan bagi tahun 2022 itu dibuat oleh Putri Mumtaz Sunnafis Luthfiya Mohd Mustamaman pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kubang Bemban, Pasir Mas kepada Ketua Pegawai Zakat MAIK, Ameer Azeezy Tuan Abdullah. Putri Mumtaz Sunnafis Luthfiya yang merupakan pengasas produk pemakanan Bebycurf berkata, dia terkejut mampu mencapai jualan sebanyak RM400,000 sejak berada di pasaran pada September tahun lalu. "Sepanjang empat bulan, produk saya sudah mencecah jualan sebanyak itu (RM400,000)," katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini pada Ahad. Menurut Putri Mumtaz Sunnafis Luthfiya, melihat kepada nilai jualan, ibunya, Bibi Hasnalinda Zainal Abidin dan ayahnya, Mustaman Che Yusof memberi nasihat supaya menunaikan tanggungjawab dengan mengeluarkan zakat. Ujarnya, tanpa berlengah dia terus berbuat demikian dengan melaksanakan salah satu Rukun Islam iaitu berzakat dengan MAIK. "Alhamdulillah, saya lega dapat berbuat demikian dan berharap sumbangan itu dapat membantu golongan yang memerlukan," katanya. Putri Mumtaz Sunnafis Luthfiya memberitahu, dia tidak menyangka perniagaan yang bermula di TikTok itu mendapat sambutan hangat daripada pelanggan. Dia berterima kasih kepada pelanggan yang memberikan sokongan penuh kepada produk keluarannya itu. Sementara itu, Bibi Hasnalinda berkata, beliau terharu dengan usaha yang ditunjukkan oleh anaknya itu untuk berzakat. Ujarnya, beliau berharap usaha tersebut dapat menjadi contoh kepada usahawan dan ahli perniagaan lain untuk sama-sama berzakat.
 • Warga emas mengesot terima kerusi roda
  25 Mac 2023
  TANAH MERAH - Seorang warga emas yang kisahnya disiarkan Sinar Harian kerana terpaksa mengesot akibat kudrat yang lemah pada usia 84 tahun di Kampung Air Cina, Batu 10, Batang Merbau di sini menerima sumbangan kerusi roda pada Jumaat. Anak saudaranya, Yusof Che Leh, 62, berkata, Minah Mat Diah menerima kerusi roda itu daripada pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat Kelantan. “Alhamdulillah, kerusi roda ini akan memudahkan pergerakannya yang sudah tidak dapat berjalan. Kami berterima kasih dan amat menghargai sumbangan itu. “Sebelum ini dia hanya mengesot untuk ke tandas dan perlu didukung jika hendak dibawa ke hospital ketika sakit,” katanya ketika dihubungi di sini pada Sabtu. Kata Yusof, kakak kepada arwah ibunya itu tidak mempunyai anak dan tinggal bersendirian selepas kematian suami pada tahun 2017. “Saya bawa dia pindah tinggal bersebelahan dengan rumah saya sejak tiga tahun lalu dan membina sebuah bangsal dilengkapi tandas yang sesuai untuknya. “Dia hanya ada saya dan isteri untuk menumpang kasih. Kami akan menjaganya sebaik mungkin hingga ke akhir hayat nanti,” katanya. Pada Khamis lalu, akhbar ini menyiarkan kisah Minah yang pernah dijumpai di atas jalan berhadapan rumah Yusof selepas mengesot sejauh 50 meter dari bangsalnya.
 • Warga emas teruskan warisan isteri buat kuih tradisional
  25 Mac 2023
  KOTA BHARU - Seorang warga emas di Kampung Tikat di sini meneruskan warisan arwah isterinya dengan membuat kuih-muih tradisional iaitu jala mas, buah tanjung dan tahi itik. Mohamed Omar, 63, berkata, kuih-muih itu kini masih mendapat sambutan terutama sepanjang Ramadan untuk dijadikan juadah berbuka puasa. "Saya sudah membuat dan menjual kuih ini lebih 20 tahun lalu tetapi kini dibantu anak kedua, Mohd Safwan sejak kematian isteri tujuh tahun lalu," katanya ketika ditemui di rumahnya pada Sabtu. Menurutnya, mereka membungkus kira-kira 1,000 bekas kuih-muih berkenaan pada hari pertama dan kedua puasa di atas permintaan pelanggan. Mohamed memberitahu, setiap hari dia menggunakan 3,000 biji telur kerana permintaan yang tinggi terhadap jala mas, buah tanjung dan tahi itik. Tambahnya, resipi arwah isterinya, Fatimah Nik Salleh masih dikekalkan dengan menggunakan telur kuning untuk jala mas dan buah tanjung, manakala telur putih untuk tahi itik. Bagaimanapun katanya, harga kuih-muih itu terpaksa dinaikkan antara RM1 ke RM2 sebekas kerana harga bahan mentah tidak menentu terutama telur. "Sebelum ini harga tahi itik dan buah tanjung dijual pada harga RM5 tetapi kini RM6 sebekas manakala jala mas bersaiz besar berharga RM13 daripada RM11. "Memang kami akan terus membuat dan menjual kuih tradisional ini walaupun berdepan kenaikan harga barang mentah kerana ramai yang masih mencarinya," katanya. Bapa kepada tujuh anak dan 17 cucu itu dibantu 13 pekerja akan menyiapkan tempahan dan jualan bermula selepas subuh. "Setiap hari kami membuat kuih baharu bagi menjaga kualiti sebelum pelanggan datang mengambilnya seawal jam 9 pagi," katanya.
 • Lelaki tinggal dalam pondok usang akan dibantu - ADUN
  25 Mac 2023
  TANAH MERAH - Seorang lelaki yang tinggal di dalam khemah zink di Taman Pewira, Batu 11, Batu Gajah di sini akan dibantu mengikut keperluannya. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Bunga, Datuk Mohd Adhan Kechik berkata, kes berkenaan ialah kes terpencil yang berlaku berikutan kelewatan bantuan kerana kesilapan komunikasi. “Kita membantu semua orang jika ada maklumat berkaitan mereka yang memerlukan pasti akan dibantu. “Pusat khidmat DUN (Dewan Undangan Negeri) juga sentiasa terbuka kepada sesiapa sahaja yang kesempitan hidup untuk datang mendapatkan bantuan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini pada Sabtu. Menurutnya, tahun lepas, beliau membantu tiga keluarga bagi mendirikan rumah di bawah Skim Rumah Duafat di kawasan DUN Bukit Bunga. Pada Jumaat, Sinar Harian melaporkan kesedihan seorang bapa enam anak yang hidup bersendirian di dalam sebuah khemah zink yang didirikan sendiri sejak enam tahun lalu. Zakaria Othman, 58, menghidap sakit jantung, paru-paru berair, kencing manis, darah tinggi, saraf dan buah pinggang menyebabkan dia tidak dapat meneruskan kerja mengambil upah menebas rumput dan memotong pokok yang dilakukan sebelum ini.
 • Bekas tentera tidak berpencen mohon bantuan bina rumah
  25 Mac 2023
  TANAH MERAH - Seorang bekas tentera tidak berpencen yang mengusahakan sebuah kedai gunting rambut yang hanya berlantaikan tanah bagi menyara kehidupannya di Kampung Air Asahan Ulu, Batu Gajah dekat sini Bapa tujuh anak itu, Abdul Samat Abdullah, 65, turut memproses akar kayu untuk dijadikan ubatan tradisional dan dijual bagi menampung keperluannya sekeluarga. Abdul Samat berkata, dia sangat memerlukan bantuan bagi membina sebuah rumah kerana tidak mempunyai wang yang cukup untuk berbuat demikian. “Sebelum ini saya menyewa kedai gunting dengan kadar RM300 sebulan tetapi sudah tak mampu membayarnya dan membina pondok di hadapan rumah untuk dijadikan kedai gunting rambut sejak dua bulan lalu. “Rumah ini pula hanya menumpang di atas tanah rezab jalan raya Tanah Merah-Jeli,” katanya ketika ditemui pada Jumaat. Menurutnya, dia menerima pelanggan sekitar dua hingga tiga orang setiap hari dan bilangan akan bertambah menjelang persekolahan dan perayaan. “Bulan puasa ketika ini tak ramai orang nak gunting rambut tetapi akan lebih ramai apabila dekat Aidilfitri nanti. “Bayaran gunting rambut untuk dewasa ialah RM5 manakala kanak-kanak dan pelajar sekolah RM3 sahaja,” katanya. Abdul Samat mengalami masalah pendengaran kesan bunyi letupan senjata ketika berkhidmat dalam pasukan tentera bermula tahun 1981 hingga 1998 dan kali terakhir bertugas di Kem Batu 11, Tanah Merah. Orang ramai yang ingin membantu boleh menghubunginya di talian 019-9121399 atau salurkan ke akaun Abdul Samat Abdullah Bank Islam 03054020306216.
 • [VIDEO] Hidup daif dalam pondok usang
  24 Mac 2023
  TANAH MERAH - Menyedihkan. Itu keadaan seorang lelaki sebatang kara yang terpaksa tinggal dalam sebuah pondok dibina daripada dua kepingan zink di Taman Pewira, Batu 11, Batu Gajah di sini. Tambah memilukan apabila Zakaria Othman, 58, turut berpanas menjalani ibadah puasa pada bulan Ramadan di pondok yang berlantaikan tanah itu. Menurut lelaki itu, pondok segi tiga seluas 0.3 meter x 0.6 meter tersebut menjadi tempat tinggalnya sejak enam tahun lalu kerana tidak mempunyai wang untuk membina sebuah rumah di atas tanah yang ditumpangkan oleh kakaknya. “Dulu saya bekerja mengambil upah menebas rumput dan memotong pokok. Dapatlah RM20 hingga RM30 setiap kali bekerja namun tidak dapat meneruskannya kerana sakit. “Saya menghidap sakit jantung, paru-paru berair, kencing manis, darah tinggi, saraf dan buah pinggang,” katanya ketika ditemui di sini pada Jumaat. Bapa enam anak berusia tujuh hingga 30-an itu berkata, dia pernah cuba membina sendiri rumah di hadapan tapak pondok tersebut namun terbengkalai kerana kudrat yang semakin lemah selain tidak ada wang untuk membeli bahan-bahan binaan. “Anak-anak saya ada kehidupan mereka sendiri dan turut hidup susah. Mereka ada datang sekali-sekala melawat saya. “Makan dan minum pula saya tebalkan muka meminta di rumah kakak yang terletak 500 meter dari tapak pondok ini. Pernah juga tiga hari ikat perut tidak makan,” katanya. Zakaria berkata, dia juga tidak menjalani rawatan di hospital kerana kesempitan hidup selain tidak mempunyai telefon bimbit dan hanya mandi menggunakan air dari sebuah telaga berdekatan. Kekangan yang dihadapi juga menyebabkan dia tidak pernah membuat permohonan sebarang bantuan secara rasmi. Orang ramai yang ingin membantunya boleh hubungi rakan Zakaria di talian 013-979 1789 (Muhammad Nasir Mustapha) atau salurkan ke akaun Zakaria Othman CIMB Bank 7613341878.
 • Ceramah di media sosial tarik Siti Hawa peluk Islam
  24 Mac 2023
  KOTA BHARU - Persepsi buruk terhadap Islam membuatkan seorang wanita Orang Asli keturunan Temiar ingin mengetahui kebenaran perkara tersebut dengan menonton ceramah-ceramah mengenai Islam di media sosial.Bagaimanapun, selepas menonton beberapa ceramah daripada penceramah bebas, hati Siti Hawa, 19, kata-kata indah penceramah berkenaan mengenai Islam menjentik pintu hatinya. "Saya tidak kenal mereka tetapi setiap kali muncul di media sosial, saya akan melihat dan menghayatinya," katanya ketika ditemui di Pondok Pengajian Islam (PPI) di Kok Lanas di sini pada Jumaat. PPI menempatkan anak-anak Orang Asli yang mendalami ilmu asas agama Islam. Siti Hawa berkata, kini antara pendakwah bebas yang diminatinya ialah Ebit Lew dan Prof Dr Abdul Somad Batubara. Menurut Siti Hawa, niatnya untuk memeluk Islam semakin kuat apabila dia bermimpi dibelit dan dipatuk ular besar. Tidak puas hati dengan mimpi yang membawa kesan mendalam itu, Siti Hawa cuba mencari maksudnya dan dimaklumkan ia antara seksa kubur terhadap mereka yang melakukan dosa. Katanya, selepas beberapa lama berfikir dan berdoa, dia kemudiannya mengambil keputusan mengucap syahadah di hadapan seorang pegawai agama Islam, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) awal Februari lalu di kampungnya, Kampung Kuala Wok, Gua Musang. "Ahli keluarga pada mulanya menghalang niat saya untuk memeluk Islam tetapi sebulan kemudian mereka bersetuju termasuk ibu kerana saya tidak pernah penat memujuknya," katanya. Anak kelima daripada lapan beradik itu juga mengakui hatinya meruntun apabila mendengar ayat-ayat suci al-Quran dan mahu mempelajarinya. Siti Hawa yang dibesarkan dalam keluarga beragama Kristian itu menjelaskan, kini dia sudah boleh membaca surah-surah pendek dan mahu mendalami lebih banyak lagi ayat al-Quran. Ketika ditanya mengenai puasa Ramadan, Siti Hawa berkata, akan berusaha berpuasa penuh walaupun sebelum ini tidak pernah melakukannya. "Ramadan tahun ini penuh bermakna bagi saya dan insya-ALLAH saya akan berpuasa penuh," katanya. Bekas pelajar Sekolah Menengah Tengku Bendahara Gua Musang itu memberitahu, dia membuat pilihan untuk mendalami Islam di PPI selepas tamat belajar. "Saya harap diberi kekuatan untuk belajar lebih banyak mengenai Islam selain boleh mendalami al-Quran dengan lebih baik," katanya.
 • 'Zuraidi sudah ada selera makan'
  24 Mac 2023
  KOTA BHARU - Keadaan pesakit kanser lidah, Zuraidi Mohamad, 43, kini semakin baik selepas menjalani kemoterapi dan radioterapi di Pusat Perubatan Universiti Sains Malaysia (USM) Bertam, Pulau Pinang. Isterinya, Wan Roslina Wan Hamat, 43, berkata, berat badan suaminya kini mencapai 50 kilogram dan selera makan juga bertambah. Wan Roslina berkata, setiap hari dia perlu mengisar dan menapis makanan sehingga benar-benar halus kerana suaminya masih tidak dapat mengunyah. "Alhamdulillah, kami lihat keadaan lidahnya juga semakin baik dan nampak kemerah-merahan berbanding sebelum ini yang dipenuhi ulser," katanya kepada Sinar Harian pada Khamis. Tambahnya, Zuraidi juga menyukai buah-buahan seperti epal dan limau tetapi perlu dikisar selain pengambilan susu setiap dua jam sekali. Ibu kepada tiga anak berusia 5 hingga 15 tahun itu memberitahu, Zuraidi memerlukan RM3,000 seminggu untuk rawatan radioterapi dan kemoterapi. "Dia kini masih berbaki empat kemoterapi manakala radioterapi pula setiap hari sehingga 20 April depan," katanya. Zuraidi dan Wan Roslina kini terpaksa menyewa rumah tumpangan untuk meneruskan perubatan suaminya selama tiga bulan di pusat perubatan itu dengan kos ditanggung keluarga dan sumbangan orang ramai. Sinar Harian sebelum ini melaporkan Zuraidi, pemilik bengkel memasang cermin menghidap ulser berterusan yang menjadi petanda kanser lidah tahap empat yang menyebabkannya tidak mampu bercakap Wan Roslina berkata, kos keseluruhan perubatan sebanyak RM50,000.
 • 1,000 bungkus bubur lambuk raikan perantau pulang Ramadan
  24 Mac 2023
  KOTA BHARU - Perdana Kota Bharu mengagihkan 1,000 bungkus bubur lambuk bagi meraikan perantau yang pulang menyambut Ramadan di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, di sini pada Khamis. Hidangan tradisi itu dimasak secara rewang oleh kakitangan hotel bagi memeriahkan sambutan hari pertama bulan mulia tersebut. Pengurus Besarnya, Mohd Iqmal Muslim berkata, agihan itu bertujuan mengalu-alukan kepulangan perantau dari seluruh negara yang pulang ke kampung untuk menyambut Ramadan. "Pada masa yang sama menghargai jasa serta pengorbanan kakitangan penerbangan yang bertugas pada bulan yang penuh ujian ini. "Ia merupakan salah satu program tanggungjawab sosial korporat (CSR) tahunan sempena kempen SayangEarth oleh Attana Hotels & Resorts Sdn Bhd," katanya semasa sidang akhbar. Menurut beliau, ini merupakan program pertama yang diadakan di lapangan terbang. Ujar Mohd Iqmal, pihaknya berterima kasih kepada Malaysia Airport Holding Berhad (MAHB), semua syarikat penerbangan dan Kelab Media Kelantan Darul Naim (Kemudi) kerana menjayakan program tersebut. Sementara itu, perantau yang ditemui, Adham Din, 39, berkata, setiap tahun dia tidak akan melepaskan peluang pulang menyambut Ramadan bersama keluarga di kampung. "Walaupun ibu bapa kami sudah tiada, tetapi ia sudah menjadi rutin kami lima beradik untuk berkumpul beramai-ramai. "Selain itu untuk merasa juadah wajib setiap kali berbuka puasa seperti akok, ayam percik, sup keting, lemak bakar dan sebagainya," katanya.
 • Minta ziarah kubur anak petanda ajal
  24 Mac 2023
  MACHANG - "Kami tidak sangka dia 'pergi' semalam selepas membuat permintaan ziarah kubur anak keduanya kelmarin," kata ibu mangsa kemalangan maut di Kampung Bukit Bakar di sini.Ramlah Mohd Rahim, 60, berkata, arwah anaknya, Che Suriani Mahmod, 22, memintanya menemani untuk ziarah kubur anaknya, Nara Sofia Mohd Amir (yang juga cucu Ramlah) yang meninggal dunia dua tahun lalu. "Saya menasihatkannya supaya pergi hari ini (Khamis) tetapi ternyata dia 'pergi' bersama anak dalam kandungannya yang berusia lima bulan," katanya ketika ditemui di rumahnya pada Khamis. Menurut Ramlah, beberapa minggu lalu Che Suriani yang dijangka bersalin pada Julai kerap menghubunginya dan membuat beberapa permintaan yang sebelum ini tidak pernah dilakukan. "Dia juga seolah-olah mahu bermanja dan meminta saya menghantar mi segera kerana terlalu teringin menikmati makanan itu. "Bagaimanapun saya tidak menolak dan memenuhi permintaannya walaupun tidak menyangka itu mungkin permintaan terakhirnya," katanya. Ramlah memberitahu, Che Suriani turut berpesan supaya dia menjaganya sepanjang tempoh berpantang. "Beberapa hari lalu, dia juga ada berbincang dengan adik-beradik lain untuk membeli baju baharu sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri," katanya. Berkongsi mengenai kemalangan yang menimpa Che Suriani, Ramlah berkata, dia dimaklumkan anaknya dalam perjalanan ke rumahnya dengan menunggang motosikal. "Dia turut membawa anak sulungnya berusia empat tahun, Mohd Rizal Rayyan Mohd Amir namun mereka tidak sempat sampai ke rumah saya. "Saya menerima berita kemalangan itu daripada kakak ipar Che Suriani dan terus bergegas ke tempat kejadian sebelum pergi ke Hospital Machang," katanya. Jelasnya, Che Suriani bagaimanapun disahkan meninggal dunia ketika menerima rawatan manakala anak sulungnya dirawat sebagai pesakit luar dan mengalami luka di bahagian badan. Allahyarham Che Suriani dikebumikan bersebelahan kubur anak keduanya di Tanah Perkuburan Islam Machang kira-kira jam 11.30 pagi Khamis. Media pada Khamis melaporkan seorang wanita hamil lima bulan maut dalam kemalangan membabitkan dua kereta dan sebuah motosikal di Jalan Kemuning-Bukit Bakar malam Khamis.
 • Tumbang 10 ekor lembu, jual harga 'Rahmah' RM25 sekilogram
  23 Mac 2023
  GUA MUSANG - Seorang penternak muda dari Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) Jeram Tekoh, di sini menumbangkan 10 ekor lembu ternakan dan menjual daging segar pada harga 'Rahmah' iaitu RM25 sekilogram sempena menyambut hari pertama Ramadan. Raja Mohd Paris Raja Ismail, 35, berkata, sebanyak 1.5 tan metrik daging segar berjaya dijual dalam tempoh dua jam sahaja dan kebanyakannya sudah ditempah awal. "Harga daging segar di sini biasanya mencecah RM35 sekilogram. "Tetapi sempena hari ini (Khamis) serta menyambut seruan kerajaan dalam meringankan beban rakyat, saya beri potongan RM10," katanya kepada Sinar Harian. Menurut anak muda ini, pada awalnya dia hanya merancang untuk menyembelih enam ekor lembu sahaja, namun permintaan tinggi daripada penduduk sekitar memaksa dia untuk menambah empat ekor lembu lagi. Ujarnya, sudah menjadi tradisi rakyat Kelantan apabila menyambut puasa, mereka akan menjadikan daging lembu tempatan segar sebagai hidangan semasa bersahur. Dalam perkembangan lain, Raja Mohd Paris memberitahu, dia mula berjinak dalam bidang ternakan pada tahun 2013 dan kini memiliki lebih 200 ekor lembu. Tambahnya, sejak tiga tahun lalu, apabila tiba bulan Ramadan, dia akan menjual daging segar dengan harga murah berbanding hari biasa bagi membolehkan orang kampung menikmatinya. "Saya anggap ianya sebagai sedekah kepada orang ramai. "Kebiasaannya, pada Hari Raya Aidiladha, saya akan menjual lebih 30 ekor lembu untuk tempahan ibadah korban," katanya.
 • 'Tak berebut berniaga di bazar Ramadan'
  23 Mac 2023
  KOTA BHARU - Ketika ramai peniaga berebut memilih bazar Ramadan untuk mencari rezeki sepanjang bulan puasa, masih ada yang mahu kekal di tapak perniagaan asal. Beberapa peniaga yang ditemui sekitar bandar ini tetap berniaga di tapak asal kerana mereka sudah dikenali pelanggan selain tidak mahu menyewa pada kadar yang dianggap tidak setimpal dengan pendapatan. Peniaga Pasar Malam Mydin Mall Tunjong, Ahmad Luqman Che Hashim, 31, antara peniaga yang tidak mahu menyewa di kawasan lain. Katanya, sejak diberhentikan kerja tahun lalu, dia mula mencari peluang berniaga di pasar malam dan bersyukur kerana sudah ada pelanggan yang mengenalinya. Ahmad Luqman yang berniaga pelbagai jenis air buah asli termasuk epal hijau asam boi, kurma dan strawberi akan dibantu isteri, Noorsyahidah Mohd Ariffin, 30, dan seorang lagi pembantu sepanjang Ramadan. "Tapak pasar malam ini diubah kepada bazar Ramadan sepanjang bulan puasa ini dan saya tetap memilih berniaga di sini," katanya. Jelasnya, walaupun ramai pesaing kerana dimaklumkan ada 25 gerai menjual air, Ahmad Luqman tetap optimis dan berharap persaingan itu sesuatu yang positif. "Saya juga akan menjual kuih onde-onde panas dan donut," katanya. Sementara itu, peniaga nasi ayam kukus di Jalan Wakaf Che Yeh, Meersyam Mazlan menganggap tapak perniagaannya sejak lebih setahun lalu sudah dikenali. Meersyam meneruskan perniagaan keluarga yang mempunyai empat cawangan iaitu Peringat, Wakaf Stan, Wakaf Che Yeh dan Pasir Puteh. Katanya, persiapan yang dilakukan sama seperti hari biasa kerana orang ramai mempunyai banyak pilihan untuk berbuka puasa. "Kami akan memulakan perniagaan pada jam 3 petang hingga 7 malam sahaja sepanjang Ramadan," katanya. Peniaga nasi khomok dan pulut ayam di Jalan Kubang Kerian, Mohammad Fadli Baharuddin, 28, juga tidak memilih bazar Ramadan kerana gerainya cukup strategik dan sudah dikenali pelanggan. Katanya, sempena Ramadan, beberapa menu Thailand asli seperti somtam, colek dan kerabu akan dijual di gerainya sebagai tambahan kepada pelanggan. "Kami juga ada permintaan daripada beberapa peniaga lain yang mahu menjual nasi khomok siap bungkus," katanya.
 • Warga emas mengesot hanya mampu menumpang kasih
  23 Mac 2023
  TANAH MERAH - Kudrat yang semakin lemah pada usia 84 tahun memaksa seorang warga emas di Kampung Air Cina, Batu 10, Batang Merbau, di sini, meneruskan kehidupannya dalam keadaan mengesot sejak tiga tahun lalu. Minah Mat Diah menjalani kehidupannya di sebuah bangsal kecil bersaiz 3x3 meter yang dibina oleh anak saudaranya, Yusof Che Leh, 62, selepas kematian suami pada tahun 2017. Yusof berkata, beliau memindahkan Minah yang juga kakak kepada arwah ibunya itu untuk tinggal berdekatan rumahnya bagi memudahkan urusan penjagaan makan dan minum warga emas tersebut. “Dia tidak mempunyai anak dan sayalah yang bertanggungjawab untuk menjaga keperluannya selain menjadi tempat dia menumpang kasih. “Dia akan mengesot jika mahu ke tandas. Sewaktu sakit atau demam, saya perlu memapahnya untuk dibawa ke hospital kerana tidak mempunyai kerusi roda,” katanya ketika ditemui di sini pada Rabu. Menurut bapa kepada tiga anak itu, Minah menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM500 sebulan yang digunakan untuk membeli makanan dan keperluannya. Yusof turut dibantu isterinya, Zaiton Yakob, 59, untuk menjaga Minah. Dalam masa sama, Yusof yang turut dibantu isterinya, Zaiton Yakob, 59, untuk menjaga Minah memberitahu bahawa ibu saudaranya itu turut memerlukan kerusi roda. “Ibu saudara saya sangat memerlukan sumbangan kerusi roda untuk memudahkan pergerakan dan kami pula tidak mampu untuk membelinya. “Dia juga memerlukan perhatian 24 jam dan pernah dijumpai duduk di atas jalan di hadapan rumah selepas mengesot sejauh 50 meter dari bangsalnya,” ujar Yusof yang bekerja sebagai penjaga ladang kelapa sawit dengan pendapatan RM1,000 sebulan, selain turut mengalami penyakit lelah. Bagi yang ingin membantu boleh salurkan akaun Yusof Che Leh CIMB Bank 7621037391 atau hubunginya di talian 017-9480947.
 • Projek lewat siap, berdepan denda RM30,000 sehari
  22 Mac 2023
  KOTA BHARU - Pakej 2B Projek Lebuh Raya Kota Bharu-Kuala Krai membabitkan pembinaan laluan dari Ketereh hingga Kok Lanas kini berdepan denda RM30,000 sehari kerana lewat disiapkan.Exco Kerja Raya, Infrastruktur, Pengangkutan dan Utiliti Kelantan, Datuk Azami Mohd Nor berkata, pembinaan pakej sejauh 6.2 kilometer (km) itu terlewat sebanyak 20 peratus berbanding jadual. “Sepatutnya sudah siap 100 peratus, namun ketika ini masih 80 peratus. Pakej ini berjalan dengan denda sangat tinggi iaitu RM30,000 sehari. “Pakej akan dilaksanakan menerusi dua fasa iaitu pertama kira-kira tiga kilometer akan disiapkan dan diserah pada Mei ini sementara baki akan disiapkan pada bulan September tahun ini juga,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Md Alwi Che Ahmad (Barisan Nasional - Kok Lanas) pada Persidangan Keempat Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan ke-14 di sini pada Selasa. Azami yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kadok berkata, projek itu membabitkan tujuh pakej pembinaan lebih raya sepanjang 66.88 kilometer (km) dari Kota Bharu ke Kuala Krai dengan kos sebanyak RM2.33 bilion. “Setakat ini, dua pakej siap sepenuhnya iaitu Pakej 1B (Pasir Hor-Kadok, Kota Bharu) dan Pakej 2A (Kadok-Ketereh). “Pakej 3B membabitkan jajaran 10km di Kampung Berangan Mek Nab, Machang-Kampung Keruh, Kuala Krai) yang dahulunya ialah Pakej Lebuhraya Rakyat sudah diserahkan kepada Kerajaan Persekutuan untuk disiapkan,” katanya. Menurut beliau, Kerajaan Persekutuan bersetuju mengambil alih pembinaan projek itu tanpa mengambil hutang. “Kita ada hutang sebanyak RM60 juta dan berharap jasa baik kerajaan supaya mengambil alih projek berkenaan termasuk dengan hutang," katanya.
 • Dua ekor lembu sado 'ditumbang' sambut Ramadan
  22 Mac 2023
  KUALA NERUS - Seorang penternak sedia menumbangkan dua ekor lembu sado baka Charolais yang dipeliharanya bagi memenuhi permintaan pelanggan sempena kedatangan bulan Ramadan yang dijangka disambut umat Islam pada Khamis. Ahmad Badrul Hisyam Ghazali, 40, berkata, dua ekor lembu seberat kira-kira 1.6 tan itu akan disembelih awal pagi Rabu sebelum dilapah dan dijual bermula jam 7.30 pagi di dua gerai jualan iaitu di jalan Tok Jembal dan di Gong Badak 4, di sini. "Biasanya lembu-lembu yang akan dijual akan disembelih awal pagi sekitar jam 2 atau 3 pagi pada hari jualan. Ia bagi memastikan kualiti daging yang dijual itu tidak terjejas dan masih dalam keadaan segar. "Untuk sehari sebelum puasa ini kita peruntukan dua ekor lembu untuk disembelih yang mana setiap seekor dianggarkan seberat 800 kilogram (kg)," katanya kepada Sinar Harian, pada Selasa. Menurut Ahmad Badrul Hisyam, jualan bagi setiap satu kilogram daging serta bahagian lain pada haiwan itu bergantung kepada harga semasa. "Setakat ini harga semasa ialah RM36 (daging), RM38 (daging batang pinang), RM15 (daging cincang), RM30 (tulang/paru), RM32 (tulang rusuk), RM36 (hati/jantung/limpa) dan RM15 (perut)," katanya. Ahmad Badrul Hisyam yang telah memelihara lembu sejak 2019 kini mempunyai sebanyak 40 ekor lembu selain kambing dan biri-biri di ladang ternakan di Kampung Teluk Ketapang di sini. "Antara haiwan ternakan saya buat masa ini terdiri daripada lembu sado baka Charolais dan Limousine. Terdapat juga kerbau dan lembu kampung,"ujarnya. Gerai jualan daging yang diusahakan Ahmad Badrul Hisyam bersama rakannya, Md Rudy Abd Ghani, 42 dibuka setiap hari sepanjang bulan Ramadan, manakala pada bulan lain hanya beroperasi pada hujung minggu. "Sebenarnya gerai jualan di Jalan Tok Jembal baru dibuka tahun ini bagi memenuhi permintaan pelanggan yang mahukan sebuah gerai jualan daging di kawasan itu memandangkan gerai daging sedia ada agak jauh. "Kali ini saya jangka sebanyak 15 ekor lembu akan disembelih untuk dijual di dua buah gerai yang beroperasi setiap hari sepanjang bulan Ramadan ini,"katanya.
 • DUN Kelantan lulus ketetapan rundingan royalti petroleum diteruskan
  21 Mac 2023
  KOTA BHARU - Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan sebulat suara meluluskan ketetapan supaya Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob meneruskan rundingan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada kadar segera bagi mengembalikan hak royalti petroleum kepada rakyat negeri itu. Usul dibawa oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Datuk Hassan Mohamood (Pas-Tawang) yang dipersetujui kesemua 45 ADUN tanpa perbahasan selepas dibaca kali kedua oleh Speaker DUN Kelantan, Datuk Abdullah Ya’kub. “Saya meneliti dan mendapati cadangan ini memenuhi tiga syarat iaitu mustahak, untuk kepentingan orang ramai dan perlu disegerakan,” kata Abdullah. Hassan dalam ucapan cadangannya berkata, usul dibuat berikutan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Parlimen), Datuk Seri Azalina Othman Said yang mengatakan hak bayaran tunai petroleum ialah terhad di dalam perairan tiga batu nautika sahaja. “Sedangkan DUN Kelantan sudah menolak Akta Laut dan Wilayah 2012 serta Akta 750 pada 5 November 2015. “Perdana Menteri juga menyebut dalam ucapan Belanjawan 2023 bahawa sebahagian wang ihsan akan diurus melalui Kerajaan Persekutuan dan ini menyalahi perjanjian 1975 yang ditandatangani Kerajaan Kelantan dan Petronas,” katanya pada Persidangan Keempat Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan ke-14 di sini pada Selasa. Hassan berkata, perjanjian pada 5 Mei 1975 dalam Fasal Satu menyatakan Petronas hendaklah menjelaskan wang tunai kepada kerajaan negeri secara bayaran tahunan sebanyak yang setara dengan jumlah lima peratus daripada nilai petroleum yang diperoleh di Kelantan. Menurutnya, Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussein semasa menjawab soalan Lim Kit Siang (Parlimen Petaling Timur) menjelaskan, mengikut perjanjian itu tiap-tiap negeri akan menerima bayaran lima peratus daripada nilai petroleum dijumpai dan diperoleh di dalam atau di luar kawasan perairan negeri tersebut. “Pada 16 Jun 2013, Sultan Kelantan juga bertitah supaya isu tuntutan royalti petroleum dapat diselesaikan mengikut perjanjian ditandatangani. “Justeru, berharap Kerajaan Madani pimpinan Perdana Menteri akan berlaku adil seleras dengan semangat persekutuan dan nilai ihsan,” katanya.
 • 80 peniaga jayakan Bazar Ramadan Rahmah di Kelantan
  21 Mac 2023
  KOTA BHARU - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Kelantan mengesahkan seramai 80 peniaga akan menjayakan Bazar Ramadan Rahmah di pekarangan Stadium Sultan Muhammad IV dekat sini sepanjang sebulan umat Islam menjalani ibadah puasa. Pengarahnya, Azman Ismail berkata, ia merupakan kerjasama dengan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA). "Antara yang akan menawarkan Menu Rahmah di bawah RM5 ialah peniaga ayam percik, lemak bakar, dan banyak lagi. "Selain itu, para pengunjung juga akan menerima e-dompet bernilai RM20 seorang," katanya semasa sidang akhbar di stor penyimpanan barang kes KPDN Kelantan, Pengkalan Chepa pada Selasa. Menurut beliau, bayaran itu akan diberikan melalui operator atau penyedia platform e-dompet yang bekerjasama dengan kementerian. Ujarnya, satu kaunter khas akan disediakan dan ia akan diberikan kepada 6,000 pengunjung di negeri ini sepanjang Ramadan.
 • Duit raya RM700 untuk penjawat awam Kelantan
  21 Mac 2023
  KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan mengumumkan pemberian bonus RM700 kepada semua kakitangan awam pentadbiran negeri itu sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun ini. Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob berkata, ‘duit raya’ tersebut turut akan diberikan kepada kakitangan lantikan politik di negeri berkenaan. Selain itu, katanya, penghulu di Kelantan turut menerima kenaikan elaun. “Kerajaan negeri bersetuju untuk menaikkan elaun penghulu daripada RM1,100 kepada RM1,500,” katanya sebelum menutup Persidangan Keempat Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan ke-14 di sini pada Selasa. Beliau dalam pada itu menzahirkan ucapan tahniah kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang membawa permasalahan di tempat masing-masing ke persidangan itu. “Menjadi tugas dan tanggungjawab kita untuk berkhidmat dan semua permasalahan akan diberikan perhatian. “Saya mengucapkan terima kasih atas penat lelah dan susah payah. Semoga diberikan ganjaran oleh ALLAH SWT,” katanya.
 • Harga barang basah dijangka naik RM3 hingga RM5 pada Ramadan
  21 Mac 2023
  BACHOK - Harga barangan basah dijangka mengalami kenaikan RM3 hingga RM5 pada Ramadan ini. Tinjauan Sinar Harian di Pasar Besar Jelawat, di sini mendapati rata-rata peniaga mengeluh terpaksa berdepan dengan situasi tersebut. Mereka mendakwa ia berpunca daripada permintaan tinggi selain faktor cuaca yang tidak menentu. Peniaga sayur, Raja Zatil Hidayah Raja Abdullah, 31, berkata, harga sayuran sukar diramal kerana mereka merupakan 'orang ketiga'. "Harga turun naik setiap hari, dan menurut kata peniaga lain, pemborong telah memberi makluman awal tentang kenaikan harga pada Ramadan nanti. "Seperti hari ini (Selasa) timun naik RM2 sekilogram berbanding sebelumnya hanya RM5 dan dijangka Ramadan nanti ia akan mencecah hingga RM8," katanya. Ujar dia, begitu juga lada merah ada kenaikan RM4, iaitu RM14 sekilogram dan limau nipis meningkat kepada RM3 iaitu sekitar RM9. Bagi pemborong ikan, Datuk Zulkifli Mohd Yakob berkata, harga ikan mengalami kenaikan RM1 hingga RM2 sekilogram kerana nelayan tempatan kurang turun ke laut pada bulan puasa. "Kita bergantung kepada ikan import sekarang dan harga yang ditawarkan ialah selayang (RM10), tongkol (RM10) manala selar sekitar RM15 hingga RM16. "Ia bergantung kepada stok yang ada, jika bekalan sukar diperoleh kita terpaksa naikkan harga namun bukan sesuka hati tetapi mengikut kadar yang ditetapkan," katanya. Peniaga ayam, Adam Azman, 26, pula memberitahu, harga ayam stabil iaitu masih kekal dengan RM9.40 sekilogram. Ujar dia, ketika ini peniaga berdepan dengan masalah saiz ayam yang melebihi berat dua kilogram dan ke atas untuk seekor. Tambahnya, situasi itu membuatkan orang ramai berfikir sejenak untuk membeli ayam. "Namun sebagai peniaga kami cuba pelbagai cara bagi memastikan semua ayam laris terjual" katanya.
 • RM21.41 juta sudah disalur kepada mangsa banjir di Kelantan
  21 Mac 2023
  KOTA BHARU - Sebahagian mangsa banjir di negeri Kelantan sudah menerima bantuan RM50 juta yang disalurkan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) negeri itu. Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob berkata, pembayaran dilaksanakan selepas mesyuarat bersama kerajaan negeri dan ketua-ketua jajahan bagi mendapatkan senarai mangsa berpindah dan tidak berpindah ke pusat pemindahan sementara (PPS). “Setakat ini, pihak JPP menyalurkan peruntukan kepada ketua-ketua jajahan sebanyak RM21.41 juta yang terdiri daripada RM12.3 juta untuk bantuan kepada mangsa yang berpindah manakala RM9.1 juta kepada mangsa yang tidak berpindah. “Sebanyak RM30,000 pula diberikan kepada waris mangsa yang meninggal dunia,” katanya menjawab soalan tambahan Mohd Nazlan Mohamed Hasbullah (Pas-Limbongan) di Persidangan Keempat Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan ke-14 di sini pada Selasa. Ahmad berkata, sebahagian daripada keseluruhan peruntukan itu sedang dalam proses pembayaran kepada mangsa-mangsa banjir yang selebihnya. “Mangsa-mangsa yang berpindah seperti daerah Pasir Puteh dan Bachok sudah dibayar dan di Tumpat yang tidak berpindah belum dibayar serta di beberapa lagi jajahan lain,” katanya. Semasa Monsun Timur Laut, Disember tahun lalu, Kelantan merekodkan lebih 33,000 mangsa banjir yang berpindah ke PPS melibatkan daerah antaranya Pasir Mas, Rantau Panjang dan Kuala Krai. Dalam perkembangan lain, Ahmad memaklumkan kerajaan negeri itu belum lagi menerima secara rasmi peruntukan pembangunan tambahan berjumlah RM350 juta yang diumumkan kerajaan Persekutuan. “Peruntukan itu juga belum dapat dipastikan dimasukkan dalam belanjawan terdahulu atau semasa. “Bagaimanapun hubungan kerajaan negeri dan Persekutuan berjalan dengan baik melalui beberapa program bersama yang dilaksanakan seperti pembangunan Pasar Tok Kenali,” katanya.
 • Kelantan kenal pasti 15 PPK mangsa banjir
  20 Mac 2023
  KOTA BHARU - Kelantan mengenal pasti 15 lokasi di negeri itu yang sesuai dijadikan pusat pemindahan kekal (PPK) untuk menempatkan mangsa banjir di jajahan-jajahan yang terlibat. Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita negeri, Datuk Mumtaz Md Nawi berkata, daripada jumlah itu, 12 lokasi merupakan tanah kerajaan negeri manakala tiga lokasi lagi perlu dibuat pengambilan balik tanah. "Dua belas lokasi yang membabitkan tanah kerajaan negeri ialah Kompleks Kebajikan Madinah As Salam, Tunjong dan Kampung Ketereh di Kota Bharu, Kampung Pengkalan Nangka (Tumpat), Kampung Kelapa Wangi (Pasir Mas), Pulai Chondong (Machang), Jedok, Kampung Bendang Besar dan Ulu Kusial, Kampung Sokor (Tanah Merah). "Selain itu turut terlibat ialah Kampung Pahi dan Kemubu (Kuala Krai), Tapak Pasar Tani Kampung Ayer Lanas (Jeli) serta Kampung Ketil dan Kampung Limau Kasturi, Bertam (Gua Musang)," katanya. Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Mohd Rodzi Ja'afar (PAS-Gaal) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan di Kota Darulnaim pada Isnin. Mumtaz berkata, tiga lokasi yang perlu dibuat semula pengambilan tanah adalah di jajahan Pasir Puteh iaitu Padang Pak Amat, Cherang Ruku dan Changgai. "Satu lawatan telah diadakan bersama Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) untuk cadangan asas bagi membina tiga dahulu PPK adalah Kompleks Kebajikan Madinah As Salam di Kota Bharu, Kampung Pengkalan Nangka, Tumpat dan Kampung Kelapa Wangi, Pasir Mas," katanya. Pada 5 Mac lepas, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, lapan buah dewan akan dijadikan pusat pemindahan sementara (PPS) kekal bagi menempatkan mangsa banjir, sedang dibina di kawasan sekolah yang sering dijadikan PPS. Beliau berkata, pembinaan kemudahan yang menggunakan peruntukan sedia ada NADMA itu, bagi memastikan mangsa yang dipindahkan ke PPS dapat menggunakan kemudahan yang lebih selesa. - Bernama
 • Sikap 'ringan tulang' Abdul Ghani dihargai polis
  20 Mac 2023
  KOTA BHARU - Sikap ringan tulang, berani dan mudah memberi kerjasama yang dimiliki oleh seorang peniaga melayakkan dia menerima sijil penghargaan daripada Polis Kelantan sempena Sambutan Hari Polis ke-216 dekat pada Isnin. Abdul Ghani Muhamad, 45, dari Bukit Bakar, Machang itu sering menjadi individu terawal dalam menghulurkan bantuan setiap kali banjir berlaku selain sering terlibat dalam kerja-kerja mencari dan menyelamat (SAR) mangsa lemas di kawasan Machang serta Tanah Merah. Bapa kepada enam orang anak itu, menggunakan dua buah bot dan tiga jet ski miliknya untuk membantu pihak polis. "Sudah tujuh tahun saya berbuat demikian. Alhamdulillah, seronok bila dapat bantu polis dan masyarakat setempat. "Kadang-kadang hampir seminggu saya turut sama berada di lokasi kejadian untuk membantu melancarkan operasi SAR," katanya kepada pemberita. Sebelum itu, Abdul Ghani menerima sijil penghargaan daripada Timbalan Ketua Polis Kelantan, Datuk Azman Ayob. Abdul Ghani berkata, setiap kali banjir dia akan memainkan peranan untuk memindahkan mangsa yang terperangkap dan membantu mengagihkan bantuan kepada penduduk terkesan atau terkepung. Dia memberitahu, semua itu dilakukan secara sukarela, lebih-lebih lagi apabila berpeluang meringankan beban anggota keselamatan. Tambahnya, sebagai masyarakat sudah menjadi tanggungjawab untuk memberi kerjasama kepada pihak berkuasa terutama apabila melibatkan bencana.
 • Tiga murid Melayu bersemangat belajar di SJKC
  20 Mac 2023
  KOTA BHARU - Murid Darjah Satu Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Chung Hwa di sini teruja memulakan sesi pembelajaran 2023/2024 dan bertemu rakan baharu. Tinjauan Sinar Harian mendapati, mereka tidak kekok berbual dan sudah saling mengenali kerana sebelum ini mendapat pendidikan di Taman Didikan Kanak-kanak (Tadika) di sekolah itu. Puteri Nur Iris Daamia Che Khalid, 7, yang ditemui gembira kerana dapat bertemu semula rakan-rakan selepas cuti persekolahan kira-kira sebulan. Puteri Nur Iris merupakan salah seorang daripada tiga murid Melayu yang berada di kelas itu. Dia dan rakan sekelas dilihat aktif mengikut arahan guru kelasnya, Chua Kim Li. Kanak-kanak itu memberitahu, sudah ada kawan di sekolah kerana sebelum ini dia belajar di tadika di sekolah sama. "Saya tidak takut kerana belajar tadika dan sudah kenal kawan-kawan," katanya. "Hari ini ibu menghantar saya ke sekolah. Saya juga perlu bangun awal pagi kerana sudah masuk Darjah Satu," katanya. Rakannya, Louis Yeap Zirui, 7, pula datang bersama ibunya yang juga tenaga pengajar di sekolah berkenaan. Louis yang agak pemalu ketika ditanya bagaimanapun teruja belajar dan menggunakan alat bantuan mengajar yang disediakan guru. "Seronok bertemu kawan dan bermain di sekolah," katanya.

 • Kemaskini Terakhir: Ahad 02 April 2023, 12:48:10.
© Hakcipta Terpelihara {2022} Pejabat Tanah Dan Jajahan Kota Bharu

Data Permohonan dan Penyelesaian Urusan Tanah di Pejabat Tanah dan Jajahan Seluruh Negeri Kelantan
KELGOV PPST