MsEn

Berita Kelantan

Sinar Harian: EDISI - Kelantan

26 September 2023

RSS Feed : EDISI - Kelantan
 • Gua Musang, Kuala Krai, Tanah Merah, Jeli berisiko demam malaria
  25 September 2023
  GUA MUSANG - Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) mendedahkan jajahan Gua Musang, Kuala Krai, Tanah Merah dan Jeli menjadi lokasi berisiko diserang penyakit demam malaria akibat gigitan nyamuk tiruk. Pengarahnya, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, situasi itu berpandukan kepada peningkatan 84 peratus kes tahun ini berbanding tempoh sama tahun lalu. "Tahun ini sebanyak 215 kes malaria dicatatkan berbanding 2022 hanya 117 kes dan 80 peratus jangkitan berlaku di Gua Musang. "Sebanyak 53 kes adalah melibatkan jangkitan malaria manusia dan 163 kes pula malaria zoonotik," katanya semasa sidang akhbar pada Isnin. Sebelum itu beliau merasmikan Program Sambutan Hari Malaria Sedunia Peringkat Kelantan di dewan serbaguna Ladang Sungai Terah, di sini. Hadir sama ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Galas, Mohd Syahbuddin Hashim dan Ketua Polis Daerah Gua Musang, Superintenden Sik Choon Foo. Menurut beliau, berlaku peningkatan mendadak kes import malaria manusia di negeri ini sehingga minggu epid ke 37 apabila 53 kes direkodkan berbanding tempoh yang sama pada tahun lalu hanya 21 kes. Ujarnya, demam malaria ini bukan sahaja melibatkan warga asing tetapi turut berisiko kepada penduduk tempatan. Dr Zaini memberitahu, pada masa sama Orang Asli turut tidak terlepas daripada berisiko namun tidak ramai walaupun ada mencatatkan sejumlah kes. "Bagi mengatasinya JKNK dan rakan strategik yang lain telah mengorak langkah dalam melaksanakan aktiviti kawalan dan pencegahan malaria dengan memperkasakan promosi kesihatan terutama mengenai malaria zoonotik. "Kepada pengurus ladang pula, kami sangat mengalu-alukan kerjasama daripada mereka untuk memaklumkan kepada pihak JKNK sekiranya ada pekerja baharu atau yang mengalami demam untuk disaring malaria," katanya.
 • 'Buah masih banyak lagi, boleh datang ambil'
  25 September 2023
  TUMPAT - Dokong, duku dan langsat yang disedekahkan oleh seorang kontraktor di tanah kebun seluas 0.2 hektar Taman Sri Kebakat, Wakaf Bharu di sini masih banyak untuk dinikmati. Pemilik kebun berkenaan, Mohd Basir Mohd Isa, 49, berkata, ramai yang sudah datang mengambil buah-buahan tersebut sejak kisah bapa tiga anak itu memberikannya secara percuma disiarkan Sinar Harian pada Sabtu dan menjadi tular. Menurutnya, dia sangat bersyukur apabila ramai pihak mendoakannya dan masih mengharap lebih ramai yang dapat mengutip buah itu. Tambahnya, pokok buah-buahan itu berketinggian 20 hingga 30 meter dan memerlukan orang yang mahir untuk memanjat bagi mengutip buahnya. “Ramai yang datang ambil, namun mengutip buah pada bahagian dahan rendah sahaja manakala buah-buah di dahan yang tinggi masih belum terusik. “Saya masih mengalu-alukan sesiapa sahaja yang sanggup panjat dan ambil buah-buah itu sebelum membazir apabila rosak dan gugur ke tanah,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Ahad. Mohd Basir berkata, pemberian itu tidak terbatas kepada individu sahaja tetapi turut dibenarkan kepada mana-mana kumpulan yang sanggup mengupah orang untuk memanjat dan mengutip buah-buahan tersebut. Katanya, ada yang sengaja datang pada waktu malam sekitar jam 12 tengah malam hingga 3 pagi bagi mengutip buah berkenaan untuk dinikmati sendiri. “Mereka saja nak seronok-seronok makan buah dalam kebun. Tak kesah nak datang waktu bila-bila sekali pun, boleh mari kutip buah ini. “Saya halalkan dengan niat untuk berkongsi rezeki. Lagipun, musimnya sudah nak habis tak lama lagi, mungkin dalam seminggu dua akan habis,” ujarnya.
 • Beras di Kelantan cukup walaupun terjadi banjir
  24 September 2023
  KOTA BHARU - Musim tengkujuh tidak akan menjejaskan pengeluaran beras di negeri ini berikutan jumlah pengeluaran bahan mentah itu melebihi penggunaan setakat ini. Pengarah Kawal Selia Padi Beras Kelantan, Mohamed Fadhli Abdul Azid berkata, penggunaan beras di negeri ini antara 11,000 hingga 12,000 tan metrik beras dalam tempoh sebulan. Menurut beliau, petani di Kelantan boleh menghasilkan kira-kira 91,000 tan metrik padi untuk semusim dan jumlah itu mencukupi jika berlaku banjir. "Banjir sukar diramal tetapi jika berdasarkan rekod sebelum ini, Kelantan masih mampu mengeluarkan beras kerana ada sumber dari negeri lain," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Sidang Akhbar Khas Berkaitan Isu Beras Putih Tempatan (SST) dan Pelancaran Jualan Secara Besar- Besaran di PPK Kangkong di sini pada Ahad. Mohamed Fadhli juga memberitahu, bekalan turut diterima dari Kedah, Selangor dan dan beberapa syarikat pengeluar beras di negara ini. Jelas beliau, bekalan beras putih tempatan diyakini mencukupi kerana tanaman musim kedua padi bagi 2023 bakal dituai hujung bulan ini. Selain itu beliau berkata, pihaknya sedang mengagihkan beras di beberapa pasar raya yang kehabisan makanan utama itu. "Sebenarnya beras ada melainkan terdapat individu yang melakukan pembelian panik dengan membeli jumlah yang banyak," katanya.
 • Permintaan beras tempatan meningkat 50 peratus
  24 September 2023
  PASIR MAS - Permintaan beras putih tempatan meningkat 50 peratus di negeri ini susulan pengumuman kenaikan harga beras putih import awal September lalu. Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) negeri Kelantan, Datuk Aimi Jusoh berkata, kualiti beras tempatan dan harga berpatutan menjadi antara faktor permintaan berganda daripada penduduk. Menurutnya, petani di LPP menghasilkan beras berkualiti tanpa sebarang bahan kimia sejak 20 tahun terlibat dalam pengendalian beras. "Kami dapat mengawal kualiti beras kerana bermula daripada penanaman hingga pengilangan dilakukan sendiri oleh petani. "Ia juga antara komitmen kira-kira 5,000 ahli PPK Kangkong yang mengusahakan tanaman padi dengan keluasan sawah 2,400 hektar," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Sidang Akhbar Khas Berkaitan Isu Beras Putih Tempatan (SST) dan Pelancaran Jualan Secara Besar- Besaran di PPK Kangkong di sini pada Ahad. Aimi yang juga Ahli Jemaah Pengarah PPK Kangkong memaklumkan, pihaknya turut mengagihkan beras ke 27 PPK terpilih bagi membolehkan beras diterima semua pelanggan. "Pengedaran sebanyak 100 kampit dilakukan dua kali seminggu dan kita akan tingkatkan jualan bergantung kepada permintaan," katanya. Jelas beliau, beras juga dijual di bawah paras harga kawalan bagi berat lima kilogram (kg) yang dijual pada harga RM13 dan 10kg pada RM25.50. "Kami turut menjadi sebahagian daripada pembekal beras untuk jualan Agro Madani. Tambah Aimi, walaupun terpaksa berdepan pelbagai cabaran dan kemungkinan berkaitan harga beras, pihaknya tetap konsisten dengan harga yang diperkenalkan.
 • Kelantan sokong penuh pemerkasaan institusi pondok
  24 September 2023
  PASIR PUTEH - Kerajaan Kelantan menyatakan sokongan penuh terhadap pemerkasaan pembangunan institusi pengajian pondok di negeri itu dalam usaha melonjakkan semula gelaran sebagai Serambi Makkah. Usaha itu termasuklah menaik taraf dan membesarkan institusi sedia ada serta menambah pembangunan institusi pondok. Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Nassuruddin Daud berkata, kerajaan negeri mahu institusi pondok terus berfungsi dalam melahirkan ulama dan pemimpin pada masa hadapan. Menurutnya, langkah pengukuhan itu juga perlu bagi memastikan ada pelapis yang terus menerajui kesinambungan institusi pondok dari zaman ke zaman. “Kerajaan ini memberi sokongan sepenuhnya dan mahu pondok di Kelantan ini makin berkembang. Sekarang ini, yang berlaku apabila tok guru pondok meninggal dunia, mati sekali dengan pondok-pondok. “Anak murid atau anak sendiri pun tak boleh ganti. Itu perkara lepas yang berlaku dan kita tidak mahu berulang lagi. Jadi, kita perlu berpakat untuk hidupkan dan perkasakan semula pengajian ini sesuai dengan Kelantan Serambi Makkah,” katanya dalam ucapan perasmian Program Pondok-pondok Berselawat sempena Sambutan Maulidur Rasul Perdana 1445M/2023M di Cherang Tuli, Padang Pak Amat di sini, pada Sabtu. Mohd Nassuruddin turut menjelaskan Kelantan mendapat gelaran Serambi Makkah apabila orang dahulu datang menuntut ilmu agama di negeri ini jika tidak dapat belajar di Makkah. Katanya, usaha mengembalikan kegemilangan itu hendaklah mendapat sokongan oleh semua pihak. “Kenapa orang sebut Kelantan Serambi Makkah? Kalau zaman dulu orang tak ada duit belanja untuk mengaji di Makkah dan dia akan datang mengaji di Kelantan. “Tak dapat ke Makkah, mengaji di serambi pun dah cukup. Semangat dan keadaan itu yang kita nak lahirkan semula di Kelantan ini,” ujar beliau. Pada majlis itu, kira-kira 30,000 individu hadir termasuk warga pondok seluruh Kelantan, Kedah, Terengganu, Pahang, Johor dan Pattani, Thailand. Turut hadir, Pengerusi Persatuan Guru-guru Pondok negeri Kelantan, Wazir Che Awang dan penampilan istimewa Pengerusi Majlis Muwasolah Baina Ulama Muslimin Malaysia dan Pemimpin Majlis Taalim At-Tahqiq Al-Ilmi Li Ahli As-Sunnah, Habib Abdullah Abdul Qadir Al-Habsyi. Program bermula dengan perarakan Maulidur Rasul secara besar-besaran melibatkan persatuan dan orang awam seperti persatuan berkuda, basikal tua, motosikal berkuasa tinggi, kereta klasik, kenderaan pacuan empat roda dan diserikan dengan maulid, qasidah dan tausiah daripada wakil guru-guru pondok.
 • Tambahan RM20 juta baik pulih, bina rumah miskin tegar di Kelantan
  24 September 2023
  KOTA BHARU - Jabatan Pembangunan Persekutuan Negeri Kelantan mengenal pasti sebanyak 20 rumah golongan miskin tegar akan dibaiki dan dibina baharu melalui peruntukan tambahan berjumlah RM20 juta tahun ini. Pengarah Pembangunan Negeri Kelantan, Jasri Kasim berkata, inisiatif itu bertujuan membantu golongan memerlukan yang berdaftar menerusi sistem eKasih. "Kita sudah senaraikan penerima yang layak membabitkan baik pulih dan bina baharu untuk dua penerima bagi setiap jajahan, yang dijangka siap tahun ini. "Bantuan ini kita laksanakan mengikut keutamaan atau keadaan yang mendesak terutama bagi mereka yang memiliki rumah yang sangat uzur," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Jelajah eKasih@Kijang di sini hari ini. Pada program itu, beliau turut menziarahi empat keluarga miskin tegar sekitar Kampung Kijang dan menyampaikan sumbangan barangan keperluan asas serta wang tunai. Jasri berkata, bagi program bina baharu rumah, penerima akan mendapat bantuan berjumlah RM80,000 manakala RM25,000 bagi baik pulih. "Masih ramai yang layak menerima bantuan sama, jadi kita akan cuba bantu mereka menerusi kementerian lain agar nasib mereka juga terbela. "Setakat ini, kira-kira 2,000 golongan miskin tegar dan 14,000 golongan miskin di Kelantan masih memerlukan bantuan," katanya. Beliau berkata, selaras dengan hasrat kerajaan untuk menoktahkan kemiskinan tegar, pihaknya juga memberi fokus menyediakan program peningkatan pendapatan kepada golongan itu termasuk kursus seperti jahitan, masakan, solekan, membaiki telefon, pertanian dan pemasaran dalam talian. - Bernama
 • Kelantan siap sedia hadapi musim banjir
  23 September 2023
  PASIR PUTEH - Kerajaan Kelantan akan mengadakan mesyuarat bagi penyelarasan persediaan menghadapi musim tengkujuh yang dijangka berlaku dalam masa terdekat di negeri ini. Mesyuarat tersebut akan memberikan tumpuan terutama kepada daerah biasa dilanda banjir seperti Pasir Puteh, Pasir Mas, Tumpat, Rantau Panjang dan Tanah Merah. Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Nassuruddin Daud berkata, pihaknya sentiasa bersiap siaga dalam menghadapi bencana itu dan pada masa sama berdoa agar banjir tahun ini tidak berlaku dengan teruk. Kata beliau, perbincangan dalam mesyuarat itu akan turut melibatkan ketua-ketua jajahan dari setiap daerah di negeri ini. “Kami berada dalam keadaan bersedia macam biasa kerana Kelantan ini memang selalu berlaku banjir. Persediaan termasuk pengurusan bekalan makanan kepada mangsa-mangsa. “Mesyuarat akan diadakan dalam waktu terdekat dan biasa apabila menjelang akhir tahun akan diadakan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Pondok-pondok Berselawat sempena Sambutan Maulidur Rasul Perdana 1445M/2023M di Cherang Tuli, Padang Pak Amat di sini, pada Sabtu. Turut hadir, Pengerusi Persatuan Guru-guru Pondok negeri Kelantan, Wazir Che Awang. Akhbar sebelum ini melaporkan negeri-negeri di kawasan Pantai Timur, utara dan sebahagian besar Sabah dan Sarawak dijangka menerima taburan hujan tinggi menjelang dua minggu terakhir bulan ini. Perubahan cuaca tersebut ialah normal berikutan peralihan monsun Barat Daya ke Timur Laut.
 • Batu sungai limpahan rezeki buat OKU, suami
  23 September 2023
  KOTA BHARU - Seorang wanita kurang upaya sanggup berulang-alik bersama suami dari rumahnya di Kampung Demit Sungai, Kubang Kerian di sini ke sebuah sungai di Gua Musang bagi mencari batu sungai untuk dijadikan tungku. Usaha Masmieliya Idris, 25, dan suami, Azalan Seman, 57, berbaloi kerana batu itu mendapat permintaan dari seluruh negara termasuk Johor, Perak, Kuala Lumpur, Pahang, Terengganu dan Melaka. Menurut Masmieliya, batu sungai digunakan untuk bertungku secara tradisional sejak berabad lalu bagi menghilangkan lenguh-lenguh selain dipercayai dapat menyihatkan badan. "Kami mengambil keputusan menjual batu sungai selepas berkelah di sebuah sungai di Gua Musang. "Ketika itu suami mendapat idea menjual batu yang ada di situ kerana sesuai dijadikan tungku. Alhamdulillah, kami boleh berbelanja untuk keperluan anak-anak," katanya ketika ditemui di rumahnya pada Sabtu. Masmieliya yang cacat pendengaran tidak menyangka batu itu mendapat sambutan dan ada ketika dapat menjual 100 butir dalam tempoh tidak sampai sebulan. Lebih menggembirakan katanya, ramai mahu membeli batu tungku tersebut selepas dia memuat naik gambar dan harga di media sosial. Tambahnya, pelanggan tidak berkira untuk membayar kos pembelian dan caj pos kerana mereka memang mencari batu itu untuk tujuan perubatan secara tradisional. "Alhamdulillah, hasil jualan batu sungai ini boleh menambah pendapatan kami sekeluarga kerana suami hanya bekerja sebagai kelindan lori," katanya. Ibu kepada tiga anak berusia antara dua hingga tujuh tahun itu memberitahu, pelanggan yang membeli batu sungainya terdiri daripada ibu mengandung, pengamal perubatan tradisional dan individu yang mahu menjadikan koleksi atau hiasan. Bagaimanapun, Masmieliya mengakui perlu mendapatkan pertolongan bapa saudaranya, Mohd Nasir Lah, 63, yang mahir dalam selok-belok mengambil batu sungai di kawasan hutan. Katanya, bekalan batu itu diambil seminggu sekali atau bergantung kepada kehendak pelanggan kerana ada masanya stok cepat habis. "Tidak semua batu sungai sesuai dijadikan tungku. Kami juga perlu mencarinya di kawasan sungai bersesuaian bagi mengelakkan batu cepat pecah jika dibakar secara kerap. "Tungku yang tahan lama dan tidak pecah hanya terdapat di kawasan sungai tertentu," katanya. Masmieliya menjual batu itu pada harga RM10 hingga RM20 tetapi harga lebih tinggi jika ada yang memintanya mencari batu nisan kerana saiznya lebih besar.
 • 'Saya tak jual buah, boleh datang kutip sendiri'
  23 September 2023
  TUMPAT - Dokong, duku dan langsat yang berbuah lebat pada musimnya ketika ini memberi peluang seorang kontraktor berkongsi rezeki buah itu di dua tanah kebunnya seluas 0.2 hektar di Taman Sri Kebakat, Wakaf Bharu di sini. Mohd Basir Mohd Isa, 49, memberikan buah-buahan tersebut kepada sesiapa sahaja dan dibenarkan untuk mengambil seberapa banyak yang diingini. Kata bapa tiga anak itu, kawasan tersebut sebenarnya kebun durian yang dibeli pada tahun 2000 dan turut terdapat banyak pohon dokong, duku serta langsat di dalam kebun terbabit. “Ada yang sudah tebang untuk menerangi kebun dan masih terdapat lebih 20 pohon menghasilkan buah yang lebat seperti tahun ini. “Sama ada durian, dokong, duku atau langsat ini, saya tidak pernah jual tetapi hanya disedekahkan kepada saudara-mara, orang yang dikenali atau tidak dikenali sejak dulu,” katanya kepada Sinar Harian di sini pada Jumaat. Ujar Mohd Basir, musim buah-buahan itu biasanya bermula pada Julai hingga Oktober pada setiap tahun dan apabila memasuki musim, para kenalan akan menghubunginya jika mahu menikmati buah-buahan tersebut. Menurutnya, selain kenalan yang sudah mengetahuinya, beliau juga akan membuat pemberitahuan secara umum di kumpulan-kumpulan WhatsApp untuk mereka yang tidak mengenalinya. “Orang Siam pun ada yang datang ambil buah untuk dijual dan walaupun saya tolak kerana memang berniat untuk bersedekah, tetapi mereka tetap menghulurkan sejumlah wang. “Sesiapa yang nak, boleh datang panjat pokok setinggi 20 hingga 30 meter dan kutip sendiri. "Kalau tidak, nanti buah itu akan terbiar, luruh serta rosak juga kerana tidak ada orang datang ambil walaupun sudah diuar-uarkan percuma,” kata Mohd Basir.
 • Buah binjai jatuh harga RM10
  22 September 2023
  MACHANG - Menjelang penghujung musim, buah binjai masam dan manis yang dijual di sepanjang Jalan Machang - Kuala Krai di sini jatuh kepada harga RM10 sekilogram. Harga itu adalah lebih murah sekali ganda berbanding RM20 hingga RM30 sekilogram pada waktu awal musim buah itu bermula Ogos lalu. Seorang peniaga, Mahadi Daud, 28, berkata, sekilogram binjai boleh didapati sekitar empat atau lima biji buah itu bergantung kepada saiz kecil atau besar. Menurutnya, harga yang lebih murah itu berlaku apabila terdapat lambakan buah kerana setiap satu-satu pohon itu boleh menghasilkan sehingga 3,000 hingga 4,000 buah binjai. “Tahun ini pokok-pokok buah semua ‘menjadi’ dan pada awal musim harga lebih mahal kerana buah baru muncul apabila pertengahan dan kemuncak ketika ini, jumlah buah makin banyak, jadi boleh jual dengan harga yang lebih murah. “Oleh sebab kuantiti buah yang banyak, saya membuka lima gerai menjual binjai dan jeruk buah itu di sepanjang jalan di kawasan ini dan berjaya menghabiskan antara 20 kilogram (kg) sehingga 25 kg binjai di setiap gerai pada tiap hari,” katanya ketika ditemui di gerainya di Kampung Batu 30 di sini pada Khamis. Seorang lagi pembantu kedai, Muhammad Akram Mohd Razi, 18, berkata, dia memanfaatkan masa lapang dengan membantu tauke binjai, Mazita Daud, 52, untuk mencari pendapatan tambahan. Menurutnya, ketika musim pilihan raya negeri (PRN) yang lalu, gerai buah binjainya dikunjungi ramai perantau yang pulang menggunakan laluan utama tersebut. “Ketika itu, empat biji buah binjai dijual sehingga RM30, namun sekarang dijual RM10 dengan kuantiti yang sama tetapi tidak ramai pula yang membeli kerana bukan musim cuti. “Binjai ialah buah bermusim yang berlaku selama sebulan sekitar Ogos sehingga September pada setiap tahun dan pokoknya banyak boleh didapati di kawasan Machang berbanding di daerah lain di negeri ini,” ujar pemuda itu. Sementara itu, seorang pelanggan, Wan Nur Hafizatul Aini Wan Daud, 33, berkata, dia mengambil kesempatan membeli buah binjai ketika harga murah untuk membuat jus. “Suami saya tengok dalam media sosial tular binjai dikisar menjadi jus. “Binjai dipotong dan dicampurkan dengan gula dan sedikit garam serta air sebelum dikisar untuk diminum,” kata kakitangan awam itu.
 • Beras Siam timbang kilo jadi rebutan
  22 September 2023
  KOTA BHARU - Peningkatan harga beras Siam sejak nilai ringgit tidak menentu berbanding Bath Thailand menyebabkan orang ramai mula beralih kepada belian secara timbang sehingga ada dalam kalangan peniaga tidak menang tangan. Tinjauan Sinar Harian di Pasar Ketereh dan Kok Lanas mendapati rata-rata peniaga memberitahu jualan beras Siam secara timbang menjadi rebutan mutakhir ini berbanding sebelumnya. Situasi itu diakui sendiri oleh peniaga runcit, Zakiah Muhamad, 42, yang mendedahkan sejak beras Siam mengalami kenaikan harga orang ramai mula membeli makanan ruji itu sekitar sekilogram atau 2kg yang dijual dengan harga RM6 sekilogram. “Sebelum ini, saya menjual sekilogram beras Siam RM4 sahaja tetapi sekarang ia telah naik sekitar RM2. “Bukan sahaja mahal tetapi bekalan juga sukar diperoleh. Di sini beras tempatan atau import biasa langsung tidak laku,” katanya. Ujar Zakiah yang sudah 18 tahun berniaga, jika sebelum ini beras Siam 5kg hanya sekitar RM14 hingga RM15 sahaja. Menurut dia, beberapa bulan ini beras Siam 5kg sudah mencecah sehingga RM21. Bagi Norizati Zulkifli, 27, tidak semua pembeli mampu membeli beras 5kg dengan harga sekarang yang hampir mencecah RM21. “Boleh dikatakan pelanggannya ramai yang bekerja kampung dan sendiri, jadi duit RM50 itu mereka bukan sekadar ingin beli beras, tetapi bahan mentah lain seperti minyak masak, gula, bawang dan semua ini juga mengalami kenaikan harga. “Apa yang menjadi masalah sekarang sudahlah harga 25 kilogram beras Siam sudah mencecah RM103 malah hendak dapatkan stok pun sukar,” katanya. Bagaimanapun katanya, dia terpaksa menghentikan sementara waktu jualan timbang kilo kerana beras Siam tiada bekalan. Ujarnya, kadang kala dia terpaksa membuka beras Siam 5kg apabila kesian pada pelanggan yang merayu. Peniaga runcit di Kok Lanas, Chuah Chai Chye, 63, pula berkata, beras timbang kilo mendapat permintaan tinggi dan dia telah lama menjual dengan cara itu. Baginya, orang ramai masih mampu membeli beras Siam 5kg namun ada yang memilih membeli yang timbangan. “Sekilogram RM5 atau RM4 sahaja bergantung pada jenama. Kalau beli 5kg, harga paling murah RM20,” ujarnya.
 • 43 pekerja pembersihan kesempitan, gaji tertunggak dua bulan
  21 September 2023
  KUALA KRAI - Seramai 43 pekerja pembersihan di daerah ini berdepan kesempitan wang apabila dua bulan gaji mereka didakwa tertunggak sejak Julai lalu. Keadaan itu menyebabkan ada di antara mereka terpaksa berhutang dengan saudara-mara untuk membayar bil elektrik, air dan sewa rumah masing-masing. Salah seorang daripada mereka, Siti Nur Hasanah Che Wil, 40, berkata, dia yang sepatutnya menerima gaji bersih sebanyak RM1,350 mendakwa gaji pada Julai dan Ogos belum dibayar sehingga menyebabkannya gagal menjelaskan bayaran sewa rumah sebanyak RM260 sebulan. “Saya ibu tunggal yang perlu menyara lima anak berusia tiga hingga 21 tahun dan dua daripada mereka bersekolah di prasekolah serta darjah enam tetapi gaji sudah dua bulan tidak dibayar. “Tuan rumah sudah banyak kali bertanyakan bila nak jelaskan sewa dan saya bimbang kena halau keluar kalau terus tak ada duit untuk membayarnya,” katanya ketika ditemui di piket aman di tepi Jalan Kuala Krai-Gua Musang di sini pada Khamis. Seorang lagi tukang cuci, Mohammad Fikri Mat Nor, 43, yang tinggal di Telekung berkata, dia terpaksa berhutang dengan adik-beradik dan saudara-mara untuk menyediakan wang saku persekolahan dua anak enam dan tujuh tahun yang bersekolah. Lebih menyedihkan, ujarnya, ada hari dalam tempoh dua bulan itu, anak-anaknya tidak membawa wang saku ke sekolah kerana dia sudah tebal muka hendak meminjam wang daripada orang lain. “Kadangkala ada cikgu-cikgu di tempat kerja saya yang kesian dan membantu memberikan beras untuk saya sekeluarga makan. “Kalau diajak makan oleh kawan-kawan di luar, saya tak akan makan kerana teringat anak-anak dan isteri di rumah yang lapar,” katanya sebak. Dalam pada itu, tukang cuci, Ibrahim Abd Rahim, 59, berharap tunggakan itu diselesaikan dengan cepat kerana sudah tidak sanggup menanggung beban hutang dan menunggu lebih lama. “Saya bekerja dengan syarikat kontrak ini bersama anak ketiga, Siti Nur Syafilla Ibrahim,19, dan sepatutnya dia bantu saya tetapi kini kami dua-dua tidak dibayar gaji. “Sebelum ini, gaji pernah lewat tetapi paling lama dalam tempoh seminggu sahaja, sekarang sudah dua bulan masih belum ada gaji,” ujar lelaki itu. Sementara itu, majikan mereka yang dihubungi pemberita mengakui kelewatan bayaran gaji ke atas pekerja-pekerjanya disebabkan berdepan masalah kewangan dan pusingan modal. Menurut beliau, keadaan kelewatan pembayaran gaji itu tidak pernah berlaku sehinggalah pelaksanaan gaji minimum RM1,500 dikuatkuasakan dan memberi bebaban kepada syarikat bermula Mei tahun lalu. “Pihak kami sudah mengadakan perbincangan dan dalam usaha membayar kesemua tunggakan gaji pekerja kerana amat memahami kesempitan yang mereka hadapi. “Kami terpaksa menggunakan wang syarikat sebagai pusingan dan membuat pinjaman bank bagi memastikan perkara ini dapat diselesaikan segera sebelum tamat bulan ini,” kata beliau.
 • Kelantan rekod 13 kes buli dalam tempoh 9 bulan
  20 September 2023
  KOTA BHARU - Polis Kelantan merekodkan 13 kes berkait dengan buli dalam tempoh sembilan bulan tahun ini bermula Januari hingga September. Ketua Polis negeri, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, daripada jumlah tersebut hanya satu kes dicatatkan melibatkan pelajar sekolah rendah. "Ini kes yang kita buka siasatan dan ada keterangan. "Saya percaya ada kes tidak ditularkan dan dilaporkan," katanya semasa sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan di sini pada Rabu. Menurut beliau, sepanjang tempoh tiga tahun bermula 2021 hingga 2023 (September) sebanyak 26 kes buli dilaporkan. Ujarnya, situasi itu menunjukkan sesuatu yang perlu diambil serius oleh semua pihak termasuk ibu bapa dan pihak sekolah. "Kita faham perbuatan usik mengusik, tarik beg, tapi apabila berlaku perbuatan fizikal seperti sepak dan sebagainya, ini yang perlu diberi perhatian. "Ia boleh berkembang dan akhirnya menyebabkan mereka ditangkap polis, ada rekod. Ibu bapa, pihak sekolah perlu ada rasa gerun dan takut," katanya. Tambah beliau, kebanyakan ibu bapa tahu anak-anak mereka pembuli dan biasanya datang dari keluarga bermasalah.
 • Seni anyaman tudung saji buluh makin dilupakan
  19 September 2023
  TUMPAT - “Kadang-kadang tangan yang terkena selumbar buluh ini boleh bernanah berminggu-minggu.” Demikian ujar Hazlina Awang Mamat, 55, yang merupakan generasi atau ‘pakar’ terakhir mewarisi seni anyaman tangan tudung saji tradisional daripada buluh di Kampung Ana, Jal Besar di sini. Walaupun berdepan dengan segala kepayahan, demi cintakan warisan tersebut dia tetap gigih meraut buluh, mencelup, mengering dan menganyam sehingga terbentuk tudung saji buatan tangannya. Apabila siap sesebuah tudung saji itu, Hazlina memberitahu, kesakitan tangan dicucuk selumbar, hilang dengan sendirinya sebelum terbit kepuasan selain ketenangan dalam hatinya. “Orang muda zaman ini memang sudah tidak berminat untuk belajar warisan berharga turun-temurun yang ditinggalkan oleh nenek moyang kita. Mereka berada dalam dunia serba moden dan mempunyai pekerjaan yang lebih baik seperti guru serta sebagainya. “Tinggal golongan wanita sekitar usia 50-an dan ke atas sahaja yang masih tahu cara menganyam pelbagai corak menarik, berwarna-warni hinggalah mengikat bingkai yang kemas bagi membentuk sesebuah tudung saji buluh tradisional,” katanya ketika ditemui Sinar Harian, di sini pada Isnin. Ujar Hazlina lagi, tanpa adanya pelapis, tidak mustahil satu hari nanti, seni kraf yang digunakan untuk menutup makanan daripada lalat dan habuk kekotoran itu akan terkubur serta pupus ditelan peredaran zaman. Tegas wanita tersebut, warisan itu perlu dipelihara kerana bukan sahaja kehalusan anyaman yang mampu memukau pandangan mata tetapi mempunyai keistimewaan tiada tandingan seperti sangat tahan lasak dan mempunyai jangka hayat panjang dapat digunakan sehingga lebih 30 tahun. “Sebuah tudung saji buluh mengambil masa sehari untuk disiapkan bermula dengan proses memotong buluh mengikut ruas-ruas kemudian dibahagikan ke bahagian-bahagian lebih kecil dan diraut menggunakan pisau khas hingga menjadi helaian halus serta nipis. “Buluh yang siap diraut itu akan dicelupkan dengan pewarna dan seterusnya dikeringkan sebelum sedia untuk dianyam barulah diikat dengan bingkai juga daripada buluh yang lebih tebal. “Proses ini rumit namun hasilnya amat berkualiti kerana sifat ketahanan fizikal buluh itu sendiri yang sangat kukuh dan boleh saja dibasuh untuk membuang habuk jika tudung saji itu dipakai dalam tempoh terlalu lama,” kata wanita itu yang juga pandai menghasilkan nyiru daripada buluh. Menurutnya, selain kemahiran semula jadi yang terdapat pada seseorang penganyam, teknik dan ragam hias anyaman juga akan mencantikkan lagi hasil tudung saji yang dibentuk. Antaranya, teknik sulam atau susun susup yang akan memberi kesan berbentuk bunga geometri asas seperti susunan segi tiga, segi empat, potong wajik dan sebagainya. “Seni kerja anyaman tangan ini ialah sesuatu yang unik lagi rumit buatannya. Corak cantik terhasil pada tudung saji itu kebiasaannya tercetus hasil ilham dan kreativiti pembuatnya yang menganyam pada masa-masa lapang di waktu petang. “Sebuah tudung saji buluh berharga sekitar RM30 hingga RM50, bahkan ada yang mencecah ratusan ringgit bergantung kepada saiz dan corak yang dihasilkan sekali gus menjadi sumber pendapatan keluarga,” katanya yang turut bekerja sebagai penyusun batu-bata pada sebelah pagi.
 • Ibu reda anak 'pergi' selepas 2 hari bertarung nyawa
  19 September 2023
  KOTA BHARU - [DIKEMAS KINI] Seorang warga emas dari Kampung Padang Kala di sini reda dengan pemergian anaknya selepas bertarung nyawa selama dua hari di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Raja Perempuan Zainab II di sini akibat disengat tebuan. Aminah Awang, 70, berkata, anaknya, Allahyarham Mohd Hasmawi Mohd Saupi, 39, yang bekerja sebagai juruteknik menghembuskan nafas terakhir kira-kira jam 5.30 petang Ahad di wad berkenaan. Menurutnya, Allahyarham merupakan seorang anak yang sangat ceria dan selalu menggembirakan keluarga malah beberapa kali meminta maaf kepadanya ketika sedang dirawat. "Semua adik-beradik menyayanginya. Sifatnya yang mudah mesra disenangi ahli keluarga," katanya ketika ditemui di kediamannya di Kampung Padang Kala pada Isnin. Aminah memberitahu, anak kelimanya itu juga selalu membawa isteri dan empat anak untuk menziarahinya dan makan bersama jika tidak sibuk bekerja. Tambahnya, ketika dirawat Allahyarham meminta supaya ditidurkan kerana tidak dapat menahan kesakitan walaupun dia sendiri keberatan membenarkan prosedur itu. Jelas ibu kepada enam anak itu, dia bertemu Allahyarham seminggu sebelum kejadian tetapi tiada sebarang perubahan malah bersikap ceria seperti biasa. Jenazah Mohd Hasmawi dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Nibong, Padang Kala, Peringat, Kota Bharu kira-kira jam 7 pagi Isnin. Dalam kejadian kira-kira jam 6.30 petang Jumaat, Allahyarham Mohd Hasmawi disengat ratusan tebuan ketika membaik pulih pencawang elektrik di Kampung Morak, Tumpat. Allahyarham ketika itu bersama seorang lagi kakitangan menggunakan kren untuk membaik pulih pencawang berkenaan.
 • Perhilitan berjaya tangkap gajah liar serang lembu milik pekebun
  19 September 2023
  GUA MUSANG - [DIKEMAS KINI] Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) berjaya memindahkan seekor gajah dewasa jantan yang dipercayai mengganggu lebih 300 pekebun di Kampung Subong Rancangan Pemulihan Tanah (RPT) Kesedar Sungai Terah, di sini pada Isnin. Ketua Operasi Pemindahan Gajah Liar RPT Sungai Terah, Mohammad Abu Huzaifah Abu Samah, 36, berkata, operasi dilaksanakan selepas gajah yang dianggarkan seberat tiga tan daripada Kumpulan ID Nenggiri yang mempunyai populasi anggaran 20 ekor, berjaya ditangkap pada Jumaat lepas. Beliau berkata, dua ekor gajah denak betina bernama Abot dan Rambai turut didatangkan dari Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan (PKGK) Kuala Gandah, Pahang untuk membantu pemindahan berkenaan dengan memujuk gajah jantan tersebut keluar. "Gajah jantan diberi nama Pak Muda Subong dengan tapak kaki bersaiz 16 inci itu ditangkap tiga hari lepas dan dianggarkan berumur lingkungan 25 hingga 30 tahun. Haiwan berkenaan dipercayai antara gajah yang terlibat dengan serangan lembu di Kampung Awek sebelum ini. "Pembinaan jalan dan ruang punggah bagi penarikan gajah liar ini telah dilakukan pada pagi semalam dan disambung semula hari ini disebabkan cuaca hujan,” katanya ketika ditemui pemberita di Kampung Subong, RPT Sungai Terah di sini pada Isnin. Mohammad Abu Huzaifah berkata hasil pemantauan kesihatan yang telah dilakukan mendapati gajah liar tersebut berada di dalam keadaan sihat dan stabil, justeru akan dilepaskan ke habitat asal. "Operasi bermula pada jam 8 pagi dan kerja-kerja pemindahan gajah liar ke atas lori gajah selesai pada 2 petang termasuk melibatkan penarikan gajah liar menggunakan gajah denak sejauh kira-kira 200 meter ke ruang punggah,” katanya. Beliau yang juga Pegawai Hidupan Liar PKGK Kuala Gandah berkata, operasi pemindahan itu melibatkan kira-kira 30 anggota dari PKGK Kuala Gandah dan Sungai Deka (Hulu Terengganu) serta Perhilitan Kelantan. Sementara itu, pekebun, Ismail Awang Hamad, 60, berkata, dia bersyukur dengan tindakan pantas pihak Perhilitan menjejak dan menangkap gajah liar terbabit yang dipercayai turut menceroboh kebun pisangnya di Kampung Lembaga. "Terima kasih diucapkan kepada Perhilitan dan pihak yang terlibat menangkap serta memindahkan gajah ini. Saya harap pihak yang terlibat mengambil tindakan jangka masa panjang sebagai langkah proaktif bagi permasalahan ini,” katanya. Terdahulu, pekebun gempar apabila lembu ternakan milik seorang dari mereka ditemukan mati dengan kesan luka dipercayai ditusuk gading gajah liar di Kampung Awek, 8 September lepas. Malah gajah liar tersebut dipercayai turut merosakkan kira-kira 200 pokok pisang dan pokok sawit milik pekebun di sekitar Kampung Lembaga dan RPT Kesedar Sungai Terah. - Bernama
 • SPICES USM pamer lebih 200 organ manusia
  18 September 2023
  KOTA BHARU - [DIKEMAS KINI] Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian menampilkan inovasi bertaraf dunia dengan membangunkan galeri organ patologi mengikut sistem badan manusia bernilai RM2.4 juta yang pertama di Malaysia. Penubuhan dinamakan Galeri Interaktif Sains Perubatan (SPICES) di Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP) universiti itu menempatkan lebih 200 organ manusia yang dilengkapi imbasan kod QR, panel interaktif, sistem audio, realiti maya (VR) dan realiti perantara (AR) serta pemetaan tiga dimenasi (3D). Naib Canselor USM, Profesor Datuk Ir Dr Abdul Rahman Mohamed berkata, SPICES berfungsi sebagai ruang pameran yang menggabungkan reka bentuk berkonsepkan sains dan seni serta lengkap dengan ciri-ciri teknologi berinteraktif. Katanya, pembangunan SPICES itu ialah seiring dengan pertumbuhan masa kini yang akan melengkapkan dan menambah baik kaedah pengajaran serta pembelajaran dalam bidang perubatan di negara ini terutama di universiti berkenaan. “Organ atau spesimen tulen daripada tubuh badan manusia ini termasuklah mereka yang menghidap penyakit seperti kanser dan ketumbuhan. “Organ seperti paru-paru, ginjal dan usus ini dikumpulkan hampir 40 tahun sejak bermula penubuhan USM pada tahun 1984 serta diawet sebelum diletakkan di galeri untuk dipamerkan,” katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Perasmian SPICES di PPSP USM di sini pada Isnin. Turut hadir, Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan USM, Profesor Dr Shaharum Shamsuddin dan Dekan PPSP USM, Profesor Dr Abdul Razak Sulaiman. Dr Abdul Rahman berkata, SPICES juga satu ikonik yang membuktikan komitmen USM terhadap inovasi dan kecemerlangan dalam pendidikan serta penyelidikan. Menurutnya, galeri itu tidak terhad kepada pelajar Program Doktor Perubatan PPSP dan penuntut Ijazah Sarjana di Kampus Kesihatan USM sahaja, tetapi turut dibuka kepada orang awam terutama pelajar sekolah. “SPICES menyediakan pengalaman pembelajaran lebih kreatif dan dinamik kepada pelajar bagi menarik minat mereka terhadap ilmu sains serta kesihatan khususnya perubatan. “Galeri ini akan menjadi sumber inspirasi kepada pelajar, profesional perubatan dan masyarakat yang ingin memahami lebih mendalam tentang perkembangan sains dalam bidang perubatan,” ujar beliau.
 • Masih bertahan jual barangan terpakai sejak 30 tahun
  17 September 2023
  KOTA BHARU - Seorang peniaga barangan rumah terpakai masih bertahan menjalankan perniagaan itu sejak 30 tahun lalu berikutan ada pemintaan daripada pelanggan. Shaari Abdullah, 54, berniaga setiap hari Jumaat di Medan Ilmu membawa barangan terpakai termasuk pelita, periuk, jam tangan, bekas air dan tempat letak akhbar. Menurut Shaari, barangan berkenaan ada yang dibeli dari kedai barangan terpakai atau daripada individu yang sudah tidak mahu menggunakannya kerana rosak atau tidak memerlukan. "Ada barang yang saya beli sudah rosak dan perlu dibaiki dan ada yang memerlukan alat ganti. "Contohnya jam yang mengambil masa untuk dibaik pulih dan menggantikan bateri baharu. Ada juga barang yang disembur cat supaya nampak cantik sebelum dijual," katanya. Shaari yang pernah menjual aiskrim memberitahu, masih banyak barang terutama keperluan rumah terpakai yang boleh didapati di seluruh Kelantan. "Banyak masa saya berulang-alik ke Kuala Krai kerana ramai pengumpul barangan terpakai yang mahu menjual milik mereka," katanya. Jelasnya, setiap hari dia keluar daerah mencari barang yang difikirkan menarik pembeli dan menjualnya pada Jumaat. "Saya tahu nilai sesuatu barangan berkenaan dan tidak teragak-agak membeli daripada pemilik asal. "Sebenarnya masih ramai yang mencari barangan tertentu sebagai kenangan atau untuk mencukupkan koleksi," katanya. Bapa kepada empat anak berusia antara 17 hingga 26 tahun itu memberitahu, harga barangan yang dijual bergantung pada kos pembaikan dan pembelian dengan pemilik asal. Menurut Shaari lagi, terdapat barangan yang dijual pada harga sehingga mencecah ratusan ringgit kerana nilai estetika yang tersendiri.
 • Budu Cina Kelantan dapat sambutan
  16 September 2023
  KOTA BHARU - Budu yang merupakan makanan ruji rakyat Kelantan turut digemari oleh kaum lain terutama masyarakat Cina. Bagaimanapun, jarang sekali mendengar pembuatan budu dihasilkan oleh kaum Tionghoa itu memandangkan ia dimonopoli oleh orang Melayu. Uniknya, sebuah keluarga Tionghoa di sini tidak pernah menyangka percubaan mereka membuat budu sendiri berasaskan sayur-sayuran (vegetarian) mendapat permintaan tinggi. Doria Yap, 54, atau lebih dikenali sebagai Kak B memberitahu, budu sudah menjadi makanan 'wajib' buat mereka sekeluarga. "Sehinggalah pada tahun 2015 kami terpaksa berhenti makan budu kerana memilih untuk menjadi vegetarian. "Sukar hidup kami tanpa budu, sehinggakan makan nasi kerabu terpaksa guna kicap setiap kali menjamu selera, jadi saya cuba mencari jalan penyelesaian dengan membuatnya sendiri," katanya kepada Sinar Harian pada Sabtu. Menurut ibu kepada tiga anak itu, dia menggantikan ikan bilis dengan belacan yang diperbuat daripada kacang soya. Ujarnya, bahan-bahan lain sama sahaja dengan pembuatan budu biasa, malah ia mengambil masa selama tiga jam untuk dimasak. Doria memberitahu, percubaannya itu berjaya menghasilkan budu yang mempunyai rasa sama dengan asli. "Bermula daripada situ saya hanya membuat pembuka selera itu untuk dihidangkan di kedai vegetarian milik keluarga kami sahaja. "Namun disebabkan ada permintaan daripada pelanggan, saya terpaksa membotolkan budu tersebut," katanya. Tambahnya, lebih menarik ramai yang telah mencuba budu tersebut memberi maklum balas ia tidak memberi kesan alahan seperti gatal dan boleh dimakan oleh mereka yang mempunyai penyakit resdung. Doria memberitahu, oleh kerana permintaan terhadap budu itu datang dari seluruh negara menyebabkan dia tidak menang tangan sehingga perlu dibantu oleh dua anak perempuannya Saffron Kang, 32, dan Evonne, 27. Menurutnya, setiap hari mereka hanya mampu memasak serta menghasilkan 60 botol budu sahaja kerana tidak mempunyai kelengkapan mesin dan hanya dibuat secara manual. Ujarnya, budu yang dijual dengan harga RM11 bagi 500 milimeter tersebut bukan sahaja digemari oleh rakyat Kelantan tetapi juga dari luar. "Buat masa ini saya gunakan platfom TikTok dan Facebook untuk menjual budu ini. "Saya akan cuba memperluaskan pasaran ke kedai-kedai serta pasar raya. Namun ia dalam proses kerana tidak mempunyai kilang dan hanya dihasilkan di kedai sahaja" katanya.
 • Orang Asli Lojing buat laporan polis dakwa penerokaan tanah berleluasa
  16 September 2023
  GUA MUSANG - 30 Orang Asli dari tiga penempatan di sini membuat laporan polis mendakwa berlaku pencerobohan tanah berdekatan penempatan mereka yang dikatakan semakin berleluasa sejak tiga bulan lepas.Mereka mewakili kira-kira 1,000 penduduk Orang Asli suku kaum Temiar yang tinggal di perkampungan Kampung Cedal, Kampung Ber, dan Kampung Kerbok dari Pos Ber; serta Kampung Mendrod; dan Kampung Haed dari Pos Brooke.Timbalan Pengerusi Jaringan Kampung Orang Asli Kelantan (JKOAK), Nasir Dollah, 36, berkata, laporan dibuat berkaitan isu pembalakan dan juga perladangan, yang dipercayai akan dilaksanakan dalam masa terdekat setelah dimaklumkan oleh wakil syarikat pemaju, baru-baru ini. "Pada awalnya kita telah berjumpa dengan pihak syarikat untuk meminta mereka membatalkan hasrat berkenaan, memandangkan kami dimaklumkan projek tersebut berkeluasan lebih 800 hektar yang mana akan menjejaskan tanah wilayah adat Orang Asli dan sekali gus akan memberi kesan kepada kehilangan hak Orang Asli di sana. "Ia juga melibatkan kawasan kebun penduduk dan berhampiran kawasan perkampungan, ia akan memberi kesan kepada keseluruhan aktiviti, malah cara hidup kita di sana akan terkesan jika projek ini dilaksanakan di tempat itu,” katanya ketika ditemui pemberita di Bandar Baru dekat sini pada Sabtu.Wakil penduduk Kampung Mendrod, Pos Brooke, Legek Alang, 69, berkata, projek penanaman durian telah pun bermula di perkampungannya sejak Julai, yang mengakibatkan air kegunaan penduduk tercemar, justeru mengharapkan kawalan daripada pihak berwajib terhadap aktiviti tersebut."25 Julai lepas (pembukaan kebun) sudah bermula dan sekarang tinggi pokok telah mencecah kira-kira tiga kaki. Kami seramai lebih 500 penduduk sangat kecewa, sebab tanah dari projek kebun menyebabkan sungai menjadi keruh dan memberi kesan kepada tandak air kami,” katanya yang juga membuat laporan polis berkenaan permasalah terbabit.Bagi penduduk Kampung Haed, Pos Brooke, Ramli Ajom, 34, juga berharap isu berkenaan mendapat pemantauan dari pihak kerajaan negeri, Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), Pejabat Tanah Jajahan Gua Musang, serta Jabatan Alam Sekitar ke atas masalah melibatkan tadahan air mereka.Seorang penduduk Pos Ber, Uda Jenang, 59, berharap masalah penerokaan tanah yang didakwa semakin menjadi-jadi di kawasan penempatan mereka, mendapat perhatian sewajarnya dari pihak kerajaan."Saya merayu kepada kerajaan tolonglah jalankan projek di tempat lain dan jangan ganggu masyarakat Orang Asli yang tinggal di kawasan pedalaman. Kerajaan baharu ini tolonglah selesaikan dan dengarkan keluhan kami yang telah sekian lama tinggal di pedalaman,” katanya.Sementara itu, Ketua Polis Daerah Gua Musang, Superintenden Sik Choon Foo, mengesahkan menerima laporan dibuat kumpulan Orang Asli terbabit."Kami menerima tiga laporan dari 30 wakil Orang Asli dari penempatan di Tanah Tinggi Lojing,” katanya. - Bernama
 • Perpaduan kaum di Kelantan boleh dijadikan contoh - MB
  16 September 2023
  PASIR MAS - Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Nassuruddin Daud berharap konsep perpaduan kaum di negeri ini dapat dijadikan sebagai contoh dalam mengukuhkan lagi penyatuan pelbagai bangsa di Malaysia. Beliau berkata, konsep itu selari dengan kepelbagaian kaum yang hidup dengan penuh rukun damai di negara ini. "Situasi itu (penyatuan kaum) boleh dilihat dan dirasai sendiri oleh semua pihak dengan berkunjung ke negeri ini. Saya tidak berniat mengungkit semula peristiwa rusuhan kaum 13 Mei 1969...namun di Kelantan perkara tersebut tidak berlaku. "Orang Kelantan hidup sebagai satu keluarga. Minggu lalu saya menerima kunjungan dari Persatuan Lima Agama selain Islam dan kaum bukan Melayu. Semasa kunjungan itu Pengerusi Himpunan Dewan Perniagaan Cina Kelantan tersebut, dia waktu itu (13 Mei) berada di Pasir Mas, keluarga Melayu ambil (dia) duduk dengan mereka (orang Melayu). "Sedangkan ketika itu tidak berlaku apa-apa, namun dia terkenang budi dengan keluarga Melayu itu," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Program Semarak Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia Peringkat Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Pasir Mas di Meranti pada Sabtu. Menurut Mohd Nassuruddin, sejarah itu menjadi bukti bagaimana perpaduan kukuh telah wujud di Kelantan sejak sekian lama. Beliau berharap konsep perpaduan kaum di negeri ini dapat disuburkan ke seluruh negara. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Meranti itu berkata, sambutan Hari Malaysia yang sudah memasuki usia 60 tahun sepatutnya menjadikan rakyat negara ini matang dalam menjalani kehidupan dengan lebih bersatu padu. "ALLAH jadikan manusia ini berbilang kaum, bangsa, bahasa, agama yang pelbagai dan itu adalah satu nikmat. Islam tidak pernah memaksa masyarakat lain untuk memeluk agama ini. "Jadi semangat, perpaduan ini perlu dipupuk sebagai satu keluarga walaupun Malaysia mempunyai pelbagai kaum," katanya.
 • Rumah Ngaji konvoi 140 km demi al-Quran
  16 September 2023
  GUA MUSANG - Persatuan Rumah Ngaji Negeri Kelantan (PRNNK) sanggup berkonvoi sejauh 140 kilometer (km) bermula dari Kota Bharu ke Paloh, Gua Musang dalam usaha mengajak orang ramai menjadikan bacaan al-Quran sebagai amalan. Konvoi jelajah pencinta al-Quran itu melibatkan penyertaan 40 buah motosikal dan 20 kereta bermula dari Pasar raya Mydin Tunjong ke Masjid Sultan Ahmad (Keputeraan) Paloh 2. Pengerusinya, Datuk Adnan Hashim berkata, jika sebelum ini mereka telah ke Kota Bharu, Bachok, Pasir Puteh dan kali ini destinasi ke hulu Kelantan menjadi pilihan. "Misi yang kita bawa ialah untuk mengajak masyarakat kembali kepada al-Quran bukan sekadar baca tapi faham dan amal. "Selain itu mengambil berkat hari Jumaat, turut diadakan ialah tazkirah dan tadabur al-Quran," katanya kepada Sinar Harian pada Jumaat. Menurut beliau, kuiz al-Quran turut diadakan bagi menguji tahap kefahaman peserta dan masyarakat tempatan. Ujarnya, lebih 600 peserta terdiri daripada ahli konvoi dan penduduk setempat telah menjayakan program tersebut. Adnan memberitahu, program itu bermula 9 September lalu dari Kota Bharu ke Bachok seterusnya ke Pasir Puteh, Gua Musang, Tumpat, Pasir Mas, Machang, Kuala Krai, Tanah Merah, Jeli dan akan berakhir di Kota Bharu pada 14 Oktober ini. "Kami berhasrat menjadikan program ini sebagai acara tahunan masa akan datang dengan perancangan yang lebih baik melalui penanda aras daripada program pertama tersebut. “Peserta jelajah akan ke kawasan tumpuan orang ramai seperti di pasar tani, pasar malam, pusat beli-belah dan pantai untuk memberikan syarahan ringkas dan penerangan berkaitan al-Quran selain turut akan menyampaikan bakul makanan," katanya.
 • Kedai serbaneka tawar barangan harga murah
  15 September 2023
  KOTA BHARU - Kelab Sukan dan Kebajikan (KSKK) Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Kelantan mengambil inisiatif dengan mewujudkan kedai serbaneka bersebelahan dengan pejabat agensi berkenaan. Pengerusinya, Azman Ismail berkata, inisiatif itu diperkenalkan bertujuan membantu penduduk untuk mendapatkan barangan kawalan dan keperluan harian pada harga rendah berbanding kedai runcit biasa. "Ini merupakan salah satu khidmat sosial KSKK KPDN Kelantan kepada masyarakat sekitar. "Jadi pengguna tidak perlu khuatir, kita akan tawarkan perkhidmatan terbaik nanti," katanya ketika ditemui pemberita di sini pada Jumaat. Menurut beliau, kedai tersebut yang mula beroperasi pada Rabu lalu menawarkan pelbagai barangan keperluan harian termasuk minyak masak peket, beras, gula dan banyak lagi. Azman memberitahu, KSKK KPDN Kelantan berharap orang ramai dapat memanfaatkan peluang yang disediakan itu dengan sebaik mungkin. Ujarnya, melalui kedai serbaneka tersebut KSKK KPDN Kelantan turut menganjurkan jualan Rahmah. Dalam perkembangan lain, Azman yang juga Pengarah KPDN Kelantan berkata, pihaknya akan terus melipat gandakan operasi bagi memastikan aktiviti penyelewengan barangan subsidi negara dapat dibendung. "KDPN Kelantan sentiasa bekerjasama dengan pasukan keselamatan lain bagi memastikan barangan subsidi dan kawalan tidak lolos ke negara jiran. "Kita berharap masyarakat dapat memainkan peranan dengan menyalurkan maklumat sekiranya mengetahui kegiatan penyelewengan ini. "Aktiviti ini boleh merugikan negara," katanya.
 • Kelantan rekod sejarah, miliki ladang durian musang king terbesar
  15 September 2023
  GUA MUSANG - Negeri Kelantan merekodkan sejarah baharu apabila memiliki ladang durian musang king terbesar di negara ini yang berkeluasan hampir 3,000 hektar di kawasan Tanah Tinggi Lojing, Gua Musang, Kelantan. Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohamed Fadzli Hassan berkata, ladang milik Sindiyan Plantation Sdn Bhd (Sindiyan) itu dilihat mampu membawa nama Kelantan di pentas luar negara terutama Asia sebagai pengeluar utama musang king pada masa hadapan. Menurutnya, musang king berasal dari Kelantan dan rakyat mengenalinya sebagai Raja Kunyit. "Kita rancang dengan Sindiyan untuk buat agropelancongan di sini. Tempatnya sangat cantik dan mungkin satu masa nanti orang Kelantan dan rakyat Malaysia boleh datang ke sini untuk menikmati apa sahaja yang berasal dari durian. "Durian segar, kuih-kuih diperbuat daripada durian, aiskrim durian dan minuman perasa durian," katanya. Beliau berkata demikian selepas Majlis Pengiktirafan ‘Malaysia Book Of Records’ kepada pihak Sindiyan yang dinobatkan sebagai ladang durian musang king terbesar di Malaysia di Tanah Tinggi Lojing, pada Khamis. Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan dan Pengasas Hernan Corporation Sdn Bhd, Datuk Anna Teo berkata, Ladang Sindiyan kini adalah ladang durian terbesar dalam negara apabila mempunyai lebih 200,000 pokok durian. Katanya, sejak tahun 2016 pihaknya sudah memulakan pelbagai kaedah untuk menanam dan akhirnya berjaya mengembangkan tanaman berkenaan. "Memang ini rancangan kita sebab kebanyakan orang bekerja di Kuala Lumpur atau di luar negara, mereka tidak pernah makan durian di bawah pokok. "Kita mahu membawa mereka datang ke sini untuk makan durian bersama keluarga mereka dan makan dalam suasana yang memang selesa. "Sekarang kita mahu menamakan durian kita Lojing, Kelantan kerana cuaca panas dan segala yang membantu mendapatkan kualiti yang bertaraf dunia," katanya. Tambahnya, usahasama Ladang Sindiyan dan Syarikat Hernan Corporation Sdn Bhd juga menyasarkan untuk menghasilkan 60,000 tan metrik durian setiap tahun. Katanya, sebagai pengeksport dan pengeluar terbesar durian dan produk berasaskan durian, syarikat itu telah mengembangkan operasi di peringkat global untuk memenuhi permintaan durian di luar negara seperti Australia, China, Kanada, Indonesia, Jepun, Belanda, United Kingdom dan Amerika Syarikat. - Awani
 • Takaful IKHLAS sumbang RM180,500 bina telaga tiub di politeknik
  15 September 2023
  KOTA BHARU - Takaful Ikhlas General Berhad (Takaful IKHLAS) dengan kerjasama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) membantu meningkatkan penyaluran sumber air bersih kepada warga Politeknik Kota Bharu dan penduduk sekitar menerusi dana patuh syariah berjumlah RM180,500. Inisiatif dilakukan melalui kaedah IKHLAS Barakah House (IBH) merangkumi penyelidikan geologi, geofizik, pembinaan telaga tiub dan sistem rawatan air. Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Takaful Ikhlas, Datuk Rudy Rodzila Che Lamin berkata, melalui kerjasama itu, Takaful IKHLAS menyumbang dana tersebut kepada UKM melalui Yayasan Canselor serta Fakulti Sains dan Teknologi (FST) dengan pembinaan telaga tiub dilakukan bermula pada Januari lalu. “Projek siap pada Mac lalu itu ialah sebahagian daripada program perantaraan berasaskan nilai takaful dan kelestarian masyarakat untuk memberi memanfaatkan penduduk serta komuniti setempat. “Di samping itu juga projek berkenaan dapat menggalakkan aktiviti penyelidikan dan kepakaran ditingkatkan dalam kalangan warga pendidik serta pelajar institusi pengajian tinggi di negara ini,” katanya selepas merasmikan Majlis Penyerahan Telaga Tiub di Politeknik Kota Bharu di sini, pada Khamis. Turut hadir, Pengarah Politeknik Kota Bharu, Mohd Fikri Ismail dan Pengarah Yayasan Canselor, UKM Prof Ts Dr Faizal Mohamed. Rudy Rodzila berkata, Takaful IKHLAS terus berusaha dalam menjana pembangunan dan kelestarian masyarakat melalui penyaluran bantuan kewangan untuk pelaksanaan pelbagai aktiviti yang melibatkan komuniti. Menurut beliau, pemerkasaan tersebut merangkumi lima bidang utama iaitu pendidikan, ekonomi, masyarakat, kesihatan dan alam sekitar. “Bermula tahun 2018 sehingga kini, IBH sudah mengagihkan kira-kira RM5 juta dalam menjayakan lebih 67 inisiatif berkaitan. “Takaful IKHLAS merancang lebih banyak kerjasama seumpama ini bagi memberi pelbagai impak positif untuk dinikmati segenap lapisan masyarakat,” ujarnya. Sementara itu, Timbalan Dekan Hal Ehwal Jaringan Industri dan Masyarakat, FST UKM, Prof Madya Profesional Geologist Dr Mohd Hariri Arifin berkata, penyelidikan projek berkenaan sudah bermula pada tahun 2016 sebelum pembinaan telaga tiub itu dilakukan. Kata beliau, telaga tiub tersebut dibina dengan kedalaman 100 meter dan boleh menampung penggunaan sehingga 5,000 individu pada setiap hari. “Kadar potensi hidrogen air daripada telaga tiub ini ialah 6.9, jernih dan tidak berbau. “Projek pembekalan sumber air bawah tanah ini turut dilengkapi dengan sistem penapis air yang mematuhi standard Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia serta selamat untuk terus diminum,” kata Dr Mohd Hariri.
 • Operasi Medevac: Bomba terbangkan bayi Orang Asli ke hospital
  14 September 2023
  GUA MUSANG - Unit Udara Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) menjalankan operasi penerbangan pemindahan perubatan (Medevac) membawa seorang bayi perempuan Orang Asli dari Kampung Tendrik, Pos Bihai yang mengalami cirit-birit selama tiga hari, bagi mendapatkan rawatan lanjut di Hospital Gua Musang, Selasa lepas. Pegawai Perhubungan Awam JBPM Pangkalan Udara Wilayah Utara, Pulau Pinang, Penolong Penguasa Bomba Muhammad Akmaluddin Said berkata, operasi selama tiga jam itu menggunakan helikopter jenis Agusta Westland AW139 membawa Sasha Umaira Empot berusia setahun yang mengalami muntah-muntah, kembung perut dan panas badan, bersama ibunya Noriah Amat, 25. "Operasi dilaksanakan bermula pukul 10.15 pagi dari Pahang ke Pos Bihai dan tiba di Kampung Tendrik pada 11.53 pagi. "Pesakit didapati letih dan lesu kerana tidak berselera makan selama dua hari. Pemindahan memakan masa selama enam minit dan pesawat meninggalkan kampung itu pada 11.59 pagi,” katanya dalam kenyataan di sini semalam. Muhammad Akmaluddin berkata, anak kapal tiba di Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Gua Musang pada 12.14 tengah hari dan seterusnya menyerahkan pesakit kepada petugas Kementerian Kesihatan (KKM) yang sedia menunggu di balai itu untuk membawa pesakit ke hospital. Katanya, operasi penerbangan dilaksanakan lima anak kapal berlepas dari BBP Gua Musang pada 12.17 tengah hari dan berakhir pada 1.15 tengah hari setelah kesemua anak kapal selamat tiba di Pulau Pinang. - Bernama
 • Intan Biotech bantu orang ramai bina jenama sendiri
  14 September 2023
  KOTA BHARU - Rakyat Malaysia kini berpeluang membina jenama sendiri dan bergelar usahawan dalam bidang kosmetik dan kecantikan dengan bantuan syarikat Intan Biotech Industries Sdn Bhd yang beroperasi di Kawasan Perindustrian Padang Tembak, Pengkalan Chepa, di sini. Menariknya, premis yang akan beroperasi pada awal Oktober ini merupakan kilang terbesar di Pantai Timur. Pengurus Besar Intan Biotech, Nuramalina Ab Aziz berkata, pihaknya sudah mempunyai pengalaman luas dalam mengendalikan produk kecantikan dan kosmetik memandangkan syarikat berkenaan sudah mempunyai dua rangkaian kilang yang melibatkan minuman pra campuran serta kesihatan pada tahun 2011. “Selain itu, kami turut mempunyai kilang menghasilkan ubat tradisional (2020) yang bertaraf GMP. Untuk makluman, minuman pra campuran dan kesihatan yang dihasilkan oleh pihak kami lengkap Amalan Pengilangan Baik (GMP), Halal, HACCP serta ISO. “Paling penting produk yang dihasilkan di sini dijamin halal dan bersih serta telah berjaya dieksport ke Eropah, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Pakistan, Singapura dan Indonesia manakala terbaharu di Ethiopia. “Melihat kepada perkembangan semasa di mana produk kosmetik dan kecantikan mendapat permintaan tinggi, kami cuba memenuhi hasrat mereka yang ingin bergelar usahawan dengan membina sebuah kilang yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan serta kecanggihan terkini,” katanya semasa Majlis Perasmian Kilang Produk Kosmetik dan Kecantikan Intan Biotech, di sini. Majlis tersebut dirasmikan oleh pasangan adik-beradik Atikah dan Adilah Abdullah yang merupakan Pengarah Urusan Intan Biotech. Menurut Nuramalina, kelebihan yang ditawarkan oleh Intan Biotech ialah pihaknya hanya menghasilkan satu formula untuk setiap usahawan. Tambahnya, setiap produk yang dihasilkan adalah eksklusif, bermutu dan mudah untuk dijual di pasaran. Ujarnya, syarikat juga menyediakan satu kumpulan khas penyelidikan dan pembangunan (RnD) untuk membantu dan membimbing para usahawan. “Di sini, bermula dengan sekecil modal sehingga ke peringkat besar semua orang boleh bergelar usahawan. “Kami sedia membantu, dan berdasarkan pengalaman lepas sudah ramai usahawan jutawan yang telah dilahirkan bermula ‘zero ke hero’,” ujarnya. Jelasnya, kewujudan kilang tersebut turut memberi peluang pekerjaan kepada penduduk setempat terutama golongan muda. Sementara itu, Pengurus Kilang Kosmetik, Siti Zakirah Abdul Kadir memberitahu, mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai industri tersebut boleh melayari laman sesawang https://intanbiotech.com.my/ atau hubungi talian 012-889 9469. Menurutnya, khidmat pemasaran turut ditawarkan kepada bakal usahawan yang melibatkan 20 orang pegawai khidmat pelanggan/pemasaran yang berpengalaman. Ujarnya, seseorang individu boleh memiliki produk sendiri dengan kuantiti tempahan yang paling minimum. “Kami juga menawarkan bimbingan pemasaran, pensampelan (R&D) dan reka bentuk grafik secara percuma serta bimbingan khidmat pendaftaran produk, pensijilan halal dan lain lain kerana tujuan utama bukan semata-mata mencari keuntungan tetapi membantu rakyat Malaysia menjana pendapatan. “Paling utama di sini adalah kami akan bimbing mereka yang berminat dan mempunyai cita-cita untuk duduk sebaris dengan usahawan telah berjaya,” jelasnya.
 • Seludup minyak masak bersubsidi dalam 'tong kimia'
  14 September 2023
  KOTA BHARU - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Kelantan berjaya membongkar kegiatan licik seorang wanita warga emas mengisi semula minyak masak bersubsidi ke dalam tong-tong berpelekat bahan kimia dipercayai bertujuan diseludup ke negara jiran di Cherang Tuli, Padang Pak Amat, Pasir Puteh pada Selasa. Suspek yang berusia 65 tahun itu ditahan dalam Ops Mencegah Ketirisan Barang Kawalan di sebuah bengkel lori pada jam 2 petang. Dalam serbuan itu, sebanyak 2,308 kilogram (kg) minyak masak peket bersubsidi dirampas selain 240kg gula turut ditemukan. Pengarah KPDN Kelantan, Azman Ismail berkata, kegiatan itu diketahui susulan kejadian kenderaan penyeludup yang dipandu seorang lelaki berusia 29 tahun terbalik bersama 1,348 peket minyak masak di Pasir Mas pada Isnin. Katanya, hasil siasatan suspek lelaki tersebut menunjukkan lokasi dia mengambil bekalan minyak masak berkenaan di kawasan di Pasir Puteh terbabit dan pasukan menjalankan serbuan untuk pemeriksaan. “Ketika diserbu, suspek sedang leka membuka peket-peket minyak masak sekilogram dan menuang minyak itu ke dalam tong berwarna kelabu berkapasiti 25 liter atau seberat 30 kilogram sebelum dipasarkan ke industri atau disyaki untuk diseludup ke negara jiran. “Tong-tong yang digunakan itu pula didapati ada pelekat bahan kimia iaitu Glacial Acetic Acid yang dipercayai bertujuan mengaburi mata pihak berkuasa,” katanya pada sidang akhbar di stor KPDN di Padang Tembak di Pengkalan Chepa di sini, pada Rabu. Beliau berkata, berdasarkan keterangan awal suspek wanita terbabit mengaku aktif menjalankan kegiatan tersebut sejak tiga bulan lalu dan ditahan untuk tindakan lanjut. Katanya, suspek lelaki terdahulu yang ditangkap dalam kejadian kereta terbalik itu pula juga dipercayai ialah ahli sindiket yang sama dan saling berkaitan. “Kesemua minyak masak dan gula tersebut dirampas dan dianggarkan berjumlah RM46,454. “Turut ditemukan, pelbagai peralatan yang digunakan suspek iaitu corong plastik, gunting dan alat penimbang,” ujar beliau. Menurutnya, kes disiasat mengikut Akta Kawalan Bekalan 1961 dan akan dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya bagi pertuduhan di mahkamah. “Sabit kesalahan boleh didenda RM1 juta atau tiga tahun penjara atau kedua-dua bagi individu,” katanya.
 • Signal awal Kelantan lebih maju - Zamakhshari
  13 September 2023
  KOTA BHARU - Pemilihan wakil rakyat yang menggabungkan ulama dan teknokrat dalam bidang Sains, Teknologi Kejuruteraan dan Matematik (STEM) merupakan signal awal pimpinan negeri ke arah Kelantan lebih maju. Exco Belia, Sukan NGO dan Perpaduan Masyarakat, Zamakhshari Muhamad berkata, bidang membabitkan antara faktor penting yang meningkatkan kemajuan negeri. "Justeru, barisan pimpinan ini merancang strategi pembangunan yang menyeluruh bukan hanya terikat dengan indeks kemajuan material semata-mata," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Penutupan Program Semarak Kemerdekaan 2023: STEM@ Merdeka di Perpustakaan Awam Kelantan pada Rabu. Hadir sama, Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Kelantan, Mohd Shamsul Baharin Isa. Zamakhshari yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Apam Putra memberitahu, kerajaan negeri melalui Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) sebelum ini sudah menjalin kerjasama dengan National STEM Association Malaysia (NSA) bagi menyemarakkan aktiviti STEM di Kelantan. Tambah beliau, kerajaan juga berhasrat meluaskan kerjasama strategik dengan institusi pengajian tinggi awam dan swasta serta institut kemahiran untuk memenuhi pembangunan negeri. "Jaringan kerjasama ini juga mampu memberi peluang yang lebih baik kepada pelajar untuk berjaya dan memilih karier mereka," katanya.
 • Pesara tentera zahir patriotisme lukis potret PM sebagai koleksi
  13 September 2023
  GUA MUSANG - Seorang pesara tentera menzahirkan semangat patriotisme dengan menghasilkan lukisan potret Bapa Kemerdekaan dan sembilan Perdana Menteri yang lain sebagai koleksi peribadi dan turut mendapat tempahan daripada pelanggan di Kampung Bertam Baru, dekat sini. Sarjan Bersara Ridzwan Abdul Wahab, 44, yang memiliki sebuah kedai gunting rambut menyediakan satu ruangan kecil di dalam premis berkenaan sebagai bengkel melukis ketika menunggu kunjungan pelanggan. Beliau yang mula melukis sejurus selepas bersara daripada perkhidmatan pada 2010, telah menghasilkan 1,500 lukisan manakala inisiatif melakarkan potret Perdana Menteri dimulakan pada lima tahun lepas. "Pada awalnya saya melukis potret Perdana Menteri bermula dengan Bapa Kemerdekaan, Tunku Abdul Rahman, disusuli lukisan Perdana Menteri yang lain sebagai koleksi peribadi, tetapi jika ada yang berminat saya akan menjualnya. "Saya berbangga menghasilkannya kerana mereka semua ialah pemimpin negara dan berasa sangat dekat di hati, jadi saya akan mengabadikan wajah pemimpin ini setiap kali terdapat Perdana Menteri yang baharu. Setakat ini, memang ada pelanggan yang menempah,” katanya ketika ditemui pemberita di Kampung Bertam Baru, baru-baru ini. Ridzwan berkata, tempoh menyiapkan sesebuah lukisan bukan hanya bergantung kepada saiz, sebaliknya jenis bahan yang digunakan turut memainkan peranan. "Satu lukisan hitam putih biasanya dapat disiapkan dalam masa sehari, namun bagi lukisan berwarna ia bergantung kepada keadaan kerana saya bekerja. Kalau waktu cuti saya hanya perlukan sehari untuk siapkan lukisan saiz kecil dan sederhana tetapi untuk saiz besar seperti potret keluarga memerlukan masa dua hingga tiga hari kerana agak rumit. "Saya mengambil upah pada kadar RM50 untuk lukisan hitam putih dan daripada RM100 hingga RM200 bagi lukisan berwarna," katanya yang menjualnya bersekali dengan bingkai mengikut saiz dan jenis ukiran. Beliau berkata tempahan juga banyak diterima daripada media sosial yang digunakannya sebagai platform pemasaran menerusi Tiktok @sarjanwan576 dan Facebook Ridzwan Wahab. - Bernama l
 • Nelayan, petani dan pengusaha lembu sado masih terpinggir - Mohd Shahir
  13 September 2023
  KOTA BHARU - Banyak lagi kemudahan di daerah Bachok yang masih tidak dinaik taraf selain kekurangan sokongan agensi kerajaan terhadap ekonomi rakyat. Ahli Parlimen Bachok, Mohd Shahir Che Sulaiman berkata, pengusaha lembu sado, nelayan dan petani di daerah itu juga masih terpinggir walaupun mereka menunjukkan usaha menjana ekonomi. "Jangan dianaktirikan Kelantan amnya dan Bachok khasnya. Mereka memerlukan sokongan jabatan berkaitan bagi membolehkan impak lebih baik terhadap usaha itu," katanya kepada Sinar Harian. Beliau berkata demikian ketika mengulas susulan perbahasan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-12 di Parlimen pada Selasa. Menurut Mohd Shahir, agensi berkenaan termasuk Jabatan Pertanian, Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) diminta bekerjasama memantau keadaan kemudahan utama di daerah itu. "Turaplah jalan-jalan desa yang masih berdebu, sokonglah nelayan, petani dan pengusaha lembu sado di Bachok serta jenguklah sekolah daif. "Peruntukan telah tersedia di bawah setiap agensi kerajaan Persekutuan itu dan kita mohon supaya diteruskan serta dipertingkatkan sahaja," jelas beliau. Mohd Shahir juga yakin dengan komitmen Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk berlaku adil kepada semua negeri termasuk Kelantan. Melalui perbahasan itu juga, Ahli Parlimen berkenaan turut memberi pendapat bahawa penyelesaian kepada kemiskinan ini perlu meluas dan menyeluruh "Usaha kerajaan untuk meningkatkan, mempelbagai dan melindungi pendapatan golongan miskin perlu dipergiatkan, dan kami di daerah miskin termasuk Bachok menyambut baik program pembasmian kemiskinan," katanya.
 • Hanya tiga penderma organ di Kelantan sejak 47 tahun
  12 September 2023
  KOTA BHARU - Kelantan merupakan negeri paling rendah dalam pendermaan organ iaitu hanya 0.4 peratus sejak diperkenalkan 47 tahun lalu. Pengarah Kesihatan negeri Kelantan, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, hanya tiga individu yang tampil untuk menderma organ termasuk seorang penderma pada Ogos lalu. Beliau memberitahu, antara faktor peratusan masih rendah ialah berkaitan isu agama, kesedaran masyarakat, promosi dan kebenaran waris. "Mungkin ada yang berasakan prosedur pendermaan boleh menyeksa mayat tetapi fatwa sudah dikeluarkan yang pendermaan organ dibolehkan. "Sekiranya isu agama yang membawa kepada persepsi tertentu terhadap pendermaan organ, kita sudah mengambil kira pandangan ulama berkaitan isu ini," jelas beliau. Dr Zaini berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Penutup Minggu Kesedaran Pendermaan Organ Peringkat Negeri Kelantan di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) pada Selasa. Hadir sama, Pengarah HRPZ II, Datuk Dr Abdul Haris Muhammad. Dalam pada itu Dr Zaini Hussin berkata, seramai 10,747 pesakit dalam senarai menunggu transplan organ dari penderma yang direkodkan dalam statistik Pusat Sumber Transplan Nasional sehingga Julai 2023. Beliau turut menghargai keputusan sukar waris tetapi pada masa sama bersikap terpuji kerana memberi kehidupan baharu kepada pesakit yang memerlukan. Jelas beliau, pendermaan organ bukan satu proses mudah manakala jumlah pesakit yang memerlukan penderma organ di negara ini juga tinggi. "Kami sebenarnya berusaha untuk melaksanakan prosedur secepat mungkin dan dengan sempurna dan kaedah itu juga boleh dimaklumkan kepada orang ramai bagi menarik bakal penderma organ," katanya. Menurut Dr Zaini, pendermaan anggota badan yang boleh dilakukan selepas kematian otak dan jantung ialah kornea, tulang dan kulit. "Bagaimanapun, jika jantung masih berfungsi dengan bantuan ubat, organ yang boleh didermakan ialah jantung, hati, paru-paru dan buah pinggang. "Secara kesimpulannya seorang penderma boleh menyelamatkan antara empat hingga lapan nyawa," katanya. Minggu Kesedaran Pendermaan Organ yang diadakan enam hari bermula 7 September lalu bertujuan menarik pengikrar penderma organ dan meningkatkan kebenaran kepada waris.
 • 39 klinik Kesihatan daif siap dinaik taraf Oktober ini - JKNK
  12 September 2023
  KOTA BHARU - Sebanyak 39 klinik kesihatan yang dinaik taraf di negeri ini dijangka beroperasi sepenuhnya pada Oktober ini. Pengarah Kesihatan negeri Kelantan, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, kesemua klinik berkenaan menerima peruntukan keseluruhan RM9.4 juta melalui pembaikan klinik daif. Beliau memberitahu, Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) kini sedang membuat permohonan baharu bagi pembaikan beberapa klinik daif lain untuk tahun depan. "Kos keseluruhan yang diterima itu hanya untuk tahun ini dan kita dalam proses mendapatkan maklumat dan senarai pendek klinik terbabit daripada pejabat tanah dan daerah (PTD) di setiap daerah," katanya. Dr Zaini berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Penutup Minggu Kesedaran Pendermaan Organ Peringkat Negeri Kelantan di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) pada Selasa. Hadir sama, Pengarah HRPZ II, Datuk Dr Abdul Haris Muhammad. Media pada Isnin melaporkan Perdana Menteri mengumumkan sebanyak 1,200 klinik daif di seluruh negara akan dinaik taraf untuk tempoh 2023 hingga 2025 bagi menjamin kualiti perkhidmatan. Selain itu, kerajaan turut memutuskan untuk menubuhkan Institut Kesihatan Mental bagi menjamin usaha bersepadu antara kerajaan, sektor swasta dan pertubuhan masyarakat sivil bagi menangani isu kesihatan mental.
 • GPM Malaysia gerak pasukan pemantau mangsa gempa di Maghribi
  12 September 2023
  KOTA BHARU - Global Peace Mission (GPM) Malaysia akan menggerakkan pasukan pemantau untuk mendapatkan maklumat terkini berkait dengan situasi mangsa gempa bumi di Maghribi. Ketua Pegawai Eksekutifnya, Ahmad Fahmi Mohd Samsudin berkata, pada masa sama ia turut berperanan menyelaras bantuan dan menyalurkannya kepada komuniti yang terjejas. "Selain itu, kami akan terus memberikan maklumat terkini mengenai keadaan semasa dan penglibatan GPM Malaysia dalam usaha bantuan. "Keutamaan GPM Malaysia ialah keselamatan dan kesejahteraan penduduk yang terjejas akibat gempa bumi ini," katanya dalam satu kenyataan di sini pada Selasa. Menurut beliau, GPM Malaysia menyeru orang ramai di kawasan yang terjejas untuk sentiasa berwaspada, menjaga keselamatan, mengikuti arahan pihak berkuasa tempatan dan membantu satu sama lain dalam tempoh mencabar itu. Beliau turut menzahirkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada pasukan responden awal yang berani dan bekerja tanpa mengenal penat lelah untuk memberikan bantuan dan sokongan kepada mereka yang memerlukan. Ahmad Fahmi memberitahu, orang ramai yang ingin menyumbang kepada usaha bantuan itu boleh berbuat demikian melalui kempen menerusi akaun Maybank GPM Malaysia iaitu 5642-2161-1602 dengan rujukan Peduli Maghribi.
 • Demi telur, sanggup beratur acap kali, angkut ahli keluarga
  12 September 2023
  KOTA BHARU - Peniaga kedai makan di negeri ini berdepan dengan krisis telur yang sangat kritikal apabila mereka sanggup berbuat apa sahaja demi mendapatkan bekalan bahan mentah itu. Tinjauan Sinar Harian di sebuah kedai pemborong di bandar ini yang dikatakan mempunyai bekalan dan harga ditawarkan murah mendapati seawal jam 8 pagi, peniaga-peniaga kedai makan sudah beratur mendapatkan bekalan. Peniaga nasi lemak dari Bachok, Rohani Awang, 47, berkata, beliau dan suami sanggup datang sejauh 23 kilometer untuk mendapatkan bekalan telur bagi memastikan premisnya dapat beroperasi. "Saya dan suami juga terpaksa beratur acap kali bermula jam 9 pagi untuk mendapatkan jumlah yang kami perlukan kerana setiap orang hanya dihadkan lima papan. "Beginilah rutin kami semenjak bulan lepas apabila bekalan bahan mentah ini sangat sukar untuk diperoleh," katanya pada Selasa. Menurutnya, jika tidak berbuat demikian, jualan nasi lemak yang bergantung sepenuhnya kepada telur tidak dapat diteruskan dan akan menjejaskan sumber pendapatan keluarga. Bagi peniaga roti canai dan murtabak dari Pengkalan Chepa, Rohaya Isa, 42, memberitahu, beliau sanggup mengangkut suami dan anak-anak bersama untuk beratur bagi mendapatkan bekalan bahan mentah itu. "Setiap hari kami buat macam ini demi telur, kalau tidak kedai tidak dapat beroperasi. Macam mana kami hendak cari rezeki? "Walaupun terpaksa mengorbankan masa semua ahli keluarga tetapi hanya dengan cara ini sahaja kami mampu bertahan untuk memastikan perniagaan terus berjalan," ujarnya yang beratur seawal jam 8.30 pagi setiap hari. Menurutnya, harga telur yang ditawarkah oleh pemborong itu sangat berpatutan iaitu sekitar RM13.20 bagi gred A, RM16.50 (AA) dan RM12 (C,D). Bagaimanapun Rohaya berkata, bukan setiap hari mereka memperoleh telur gred A, kadangkala hanya mampu bertahan dengan gred C. Tambahnya, selain telur, beliau dan peniaga lain juga berdepan masalah sukar mendapatkan minyak masak dan gula. "Harga mahal kami tidak kisah, janji barang ada. Apa yang berlaku sekarang stok tidak ada sehingga memaksa kami beratur lama, keluar mencari ke merata tempat," katanya. Peniaga kedai makan dari Tawang, Bachok, Azmi Ibrahim, 41, memberitahu sudah dua minggu masalah bekalan telur kritikal sehingga memaksanya pergi ke beberapa jajahan lain untuk mendapatkan bahan mentah itu. Beliau diharap pihak kerajaan memahami situasi dialami mereka dan menyelesaikan masalah tersebut segera. "Isu ini daripada tahun lepas lagi berlarutan, malah kami juga berdepan dengan kesukaran mendapatkan minyak masak serta gula," ujarnya.
 • 'Basikal antik ada harga, ramai peminat'
  12 September 2023
  TUMPAT - Minat yang mendalam terhadap kenderaan antik terutama basikal dan beca memberi pulangan berbaloi kepada seorang mekanik, Mohd Hafizal Mohd Fauzi, 42. Mohd Hafizal mula membeli basikal antik ketika negara berdepan pandemik Covid-19 kira-kira tiga tahun lalu selepas tidak dapat meneruskan kerja-kerja membaiki kenderaan. Dalam tempoh itu, bapa kepada empat anak itu membeli dan menjual lapan basikal antik pelbagai jenama popular termasuk Raleigh, Humber, Herculas, BSA dan Robinhood. "Kebanyakan basikal yang saya beli tidak sempurna dan perlu dibaiki semula namun cabarannya ialah kesukaran mendapatkan alat ganti sesuai kerana tidak dijual di kedai," katanya ketika ditemui di kediamannya di Kampung Menjual Wakaf Bharu di sini," katanya. Bagaimanapun Mohd Hafizal berkata, dia berusaha dengan bertanya di platform media sosial seperti Facebook untuk mendapatkan barangan berkenaan. Katanya, alat ganti kebanyakannya dibeli daripada pengumpul barangan antik di Melaka, Pulau Pinang dan Selangor tetapi harganya lebih mahal. Jelasnya, harga basikal yang dijual semula bergantung kepada pembelian alat ganti dan proses pembaikan tetapi boleh mencecah antara RM500 hingga lebih RM2,500. "Kini saya ada lima basikal model tahun 1940-an ketika Jepun menyerang Tanah Melayu dan paling istimewa jenama Raleigh dari England yang masih menggunakan pelana asal," katanya. Mohd Hafizal berkata, ramai peminat barangan dan kenderaan antik mencari basikal lama yang boleh dijadikan koleksi kerana mempunyai nilai estetika tersendiri. Selain itu, Mohd Hafizal turut memiliki sebuah kereta Datsun 1600 yang dibeli dua tahun lalu pada harga RM6,500 dan pernah ditawarkan pada harga RM30,000. "Saya juga ada sebuah pikap keluaran tahun 1969 yang boleh mencecah harga RM20,000," katanya. Menurut Mohd Hafizal, pada mulanya isteri, Nurul Adilah Mat Ripin, 39, menghalang minatnya kerana beranggapan hobinya itu satu pembaziran terutama ketika negara berada dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). "Mungkin dia memikirkan ketika itu kami perlu berjimat kerana bengkel saya terpaksa ditutup sementara waktu tetapi Alhamdulillah usaha saya mendapat manfaat sekeluarga. "Anak-anak juga menyokong minat saya manakala isteri memberi kepercayaan untuk meneruskan hobi ini," katanya.
 • Pengusaha restoran di Kelantan resah bekalan telur kritikal
  11 September 2023
  KOTA BHARU - Persatuan Pengusaha Restoran Melayu Kelantan (PERMEKA) resah selepas mendakwa bekalan telur di negeri ini kritikal. Pengerusinya, Nik Hassan Mohd Zain berkata, situasi itu menyebabkan mereka terpaksa mengeluarkan kos lebih tinggi untuk mendapatkan bekalan bahan mentah itu apabila pembekal tidak dapat menyediakan stok yang diperlukan. "Kebiasaannya pembekal akan hantar bekalan telur kepada pengusaha-pengusaha restoran tetapi sejak dua, tiga minggu ini kami terpaksa mencari sendiri. "Kalau ada ia terhad. Kami tidak memperoleh stok sebagaimana yang dikehendaki," katanya yang mewakili lebih 100 pengusaha restoran di negeri ini. Menurutnya, sebelum ini mereka dihantui isu bekalan gula yang sukar diperolehi sehingga terpaksa menggunakan gula premium. Ujarnya, masalah itu semakin pulih walaupun tidak sepenuhnya. Nik Hassan memberitahu, isu gula dan telur antara yang paling menghantui para pengusaha restoran di negeri ini. "Kami bukan sahaja ditekan dengan kenaikan harga kos barangan sehingga memaksa menaikkan harga makanan. "Tetapi kami juga terpaksa berdepan dengan kuasa beli yang semakin berkurang apabila orang ramai berkira untuk berbelanja melihat kepada keadaan sekarang," katanya. Justeru, PERMEKA berharap pihak kerajaan, pembekal dan pengusaha dapat menyelesaikan isu ini secepat mungkin supaya ia tidak terus berlarutan.
 • Buah binjai lubuk rezeki buat penduduk Machang
  11 September 2023
  MACHANG - Buah binjai atau nama saintifiknya mangifera caesia yang muncul sekali setahun menjadi 'lubuk' rezeki dalam kalangan penduduk di jajahan ini. Dikategorikan sebagai buah nadir, kehadirannya cukup dinantikan penggemarnya dengan rasanya yang masam dan manis selain diancam kepupusan. Tinjauan Sinar Harian di sekitar jajahan ini mendapati lebih 100 gerai menjual buah binjai wujud umpama cendawan selepas hujan di sepanjang jarak lima kilometer dari Kemuning dekat sini sehinggalah ke sempadan Kuala Krai. Kemunculannya sekitar Ogos dan September bagaikan 'durian runtuh' buat penduduk kerana hasil jualan buah eksotik ini cukup lumayan. Ia diakui sendiri oleh salah seorang peniaga, Azlinawani Che Hashim, 24, yang sanggup menutup sementara waktu kedai jualan nasi ayam penyetnya semata-mata untuk menjual buah binjal. "Alhamdulillah, selain durian, buah ini sangat dinanti-nantikan penggemarnya sehinggakan saya mampu memperoleh hasil jualan sekitar RM500 sehari dari jam 8 pagi sehingga 12 tengah hari. "Kalau musim cuti serta hari minggu jualannya lebih meningkat, inilah peluang saya serta peniaga lain untuk memperoleh keuntungan lebih," katanya ketika ditemui di gerai jualan di Kampung Pangkal Petai dekat sini. Menurutnya, dia yang sudah 11 tahun berniaga buah binjai masam yang dijual dengan harga RM10 bagi lima biji manakala manis 10 biji mengikut saiz. Ujarnya, jualan buah binjai boleh mencecah harga RM30 sebiji pada awal musim kemunculannya. Azlinawani memberitahu, sekarang ini musim kemuncak dan buah binjai senang diperoleh. Bagi penoreh getah, Baharin Mamat, 56, musim buah binjai sangat dinantikannya untuk mendapatkan pendapatan lebih. "Kalau menoreh sukar untuk dapat sebanyak ini, tetapi dalam sehari saya memperoleh lebih RM100 hasil menjual buah segar selain yang siap dijeruk. "Buah segar dijual RM5 bagi 3 biji manakala yang jeruk RM20 sebotol, kedua-duanya laris dijual," katanya. Sementara itu, peniaga buah di Kampung Pek, Nik Azirah Harun, 32, berkata, dia sanggup melupakan sementara waktu buah-buah lain seperti tembikai, pisang, limau kerana jualan binjai lebih lumayan. Ujarnya yang lebih 10 tahun berniaga, sambutan luar biasa yang diterima daripada penggemar buah hutan itu memberikan rezeki lebih kepada mereka. Dia berkata, buah binjai yang dijual diperoleh daripada seluruh pelusuk negeri Kelantan bukan hanya dari Machang sahaja. "Cuma kalau sebut binjai mesti orang ramai akan datang ke sini, ia sudah menjadi tradisi sejak dahulu lagi. "Saya mampu menjual lebih 1,000 sebiji sehari, boleh dikatakan pembeli datang dari merata tempat dan ada dalam kalangan mereka yang muncul setahun sekali," katanya.
 • [VIDEO] Ponteng sekolah demi jaga ibu, ayah sakit kronik
  11 September 2023
  KUALA KRAI - Seorang pelajar Tingkatan Dua dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kuala Krai di sini, sanggup ponteng sekolah demi menjaga ibu dan ayah yang menghidap penyakit kronik. Muhammad Adam Aizad Mazlan, 14, yang merupakan anak tunggal terpaksa berbuat demikian apabila ibunya, Rahayu Daud, 49, menderita penyakit buah pinggang tahap lima sejak lebih setahun lalu serta kencing manis dan darah tinggi. Menurutnya, disebabkan itu kedua-dua belah mata ibunya tidak dapat melihat dengan jelas, manakala ayahnya, Mazlan Latif, 59, diserang angin ahmar pada Ogos tahun lalu. "Ayah tidak dapat menggerakkan anggota badan sebelah kanannya dan hanya mampu terlantar di atas katil. "Selain itu ayah juga bergantung sepenuhnya kepada lampin pakai buang serta hanya minum susu yang diberikan melalui saluran tiub dipasang di bahagian hidung," katanya kepada pemberita pada Ahad. Sebelum itu Muhammad Adam Aizad dan keluarga di Kampung Batu Jong di sini menerima kunjungan daripada Yayasan Bank Rakyat (YBR) yang diwakili oleh Pengurus Besar, Syaiful Rizal Abdul Ghani. YBR telah menyampaikan sumbangan wang tunai berjumlah RM5,000 untuk kelangsungan keluarga berkenaan. Dia memberitahu, selain angin ahmar, ayahnya juga menghidap kencing manis, jantung serta darah tinggi dan memerlukan penjagaan rapi. Katanya, walaupun terpaksa ponteng sekolah serta banyak mengorbankan masa serta usia remajanya dengan mengabdikan diri kepada ibu ayah namun Muhammad Adam Aizad tidak pernah merasa terbeban. Malah pelajar tingkatan dua itu, gembira dapat menjalankan tanggungjawab sebagai anak. Ujar Muhammad Adam Aizad masanya dibahagikan sebaik mungkin antara menguruskan ibu dan ayah selain melakukan kerja rumah termasuk membasuh pakaian dan juga memasak. "Walaupun ibu mampu untuk bergerak, namun mata kirinya langsung tidak boleh melihat, manakala mata sebelah kanan pula kabur. "Hanya saya yang ada untuk melakukan semua ini, namun ia bukan satu bebanan," katanya. Sementara itu, Rahayu berkata, dia dan suami bersyukur dikurniakan seorang anak yang sangat memahami dan baik. Dia memberitahu, mereka sekeluarga bergantung sepenuhnya kepada ihsan saudara mara, jiran tetangga serta bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM500. Ujarnya, mereka juga mendapat perhatian daripada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK). "Kami sekeluarga perlu berjimat cermat dan wang sedekah yang dihulurkan akan digunakan untuk membeli keperluan suami terutamanya susu yang berharga RM112 setin. "Susu tersebut hanya mampu bertahan selama tiga hari sahaja dan perlu membelanjakan sekurang-kurangnya RM1,500 setiap bulan untuk keperluan suami," katanya. Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan boleh berbuat demikian di akaun Bank Islam 03072022201780 atas nama Rahayu Daud. Dalam perkembangan lain, Syaiful Rizal memberitahu, YBR bersedia membiayai kos ulang kaji Muhammad Adam Aizad. Menurut beliau, pembiayaan itu bagi memastikan pelajar tingkatan dua itu yang sebelum ini kerap kali tidak ke sekolah dapat mengulang kaji semula pelajaran dengan mendapat bimbingan penuh dari guru. "Kita sedia menanggung kos itu sekiranya ada guru yang berminat untuk membantu. Pada masa sama kita akan berbincang dengan pihak sekolah berkait dengan perkara ini. "Besar harapan kita supaya Muhammad Adam Aizad tidak lagi ketinggalan dalam pelajaran selepas ini," katanya.
 • Langit Tumpat diwarnai aneka layang-layang, wau bercahaya
  10 September 2023
  KOTA BHARU - Langit di Pantai Geting, Tumpat diwarnai aneka layang-layang gergasi dan wau bercahaya sekali gus menarik lebih 10,000 pengunjung di Pesta Wau Kebangsaan Kelantan 2023 yang berlangsung selama tiga hari bermula Khamis lalu. Tinjauan Sinar Harian pada hari terakhir penganjuran mendapati pengunjung hadir walaupun terpaksa bersesak beberapa jam dalam trafik yang panjang sebelum sampai ke pantai itu. Seorang suri rumah, Nur Azihan Azid, 29, berasal dari Tendong, Pasir Mas menaiki kereta bertolak dari rumah pada jam 4 petang dan tiba pada 5.30 petang untuk tidak melepaskan peluang menyaksikan keunikan aneka layang-layang daripada pelbagai negara seperti China. Menurutnya, dia lima sekeluarga termasuk dua kanak-kanak hadir untuk melihat secara dekat layang-layang gergasi berbentuk haiwan dan watak-watak kartun itu. “Setiap tahun saya mesti datang ke pantai ini untuk melihat layang-layang dan wau yang dinaikkan ke udara sambil membawa anak-anak kerana mereka lebih sukakannya. “Saban tahun juga Pesta Wau lebih meriah dengan pelbagai keunikan layang-layang yang dipamerkan seperti berbentuk lembu, ayam, ikan pari dan juga watak kartun Mario,” katanya ketika ditemui Sinar Harian pada Sabtu. Seorang lagi pengunjung yang juga penuntut institusi pengajian tinggi awam, Anis Azwa Azid, 19, berkata, dia sudah datang ke pantai itu pada sebelah petang dan sanggup menunggu sehingga malam bagi menyaksikan pameran serta pertandingan layang-layang dan wau bercahaya. Menurutnya, pemandangan langit yang dihiasi dengan aneka layang-layang tersebut sangat cantik dan lebih mengujakan apabila bercahaya pada malam hari dan berharap penganjuran itu akan diteruskan pada masa depan. “Rakyat Kelantan sememangnya mahukan hiburan dan hiburan seperti ini yang diinginkan kerana sambil berhibur, kami juga dapat beriadah bersama keluarga dengan membawa tikar serta bersantai sambil menyaksikan pertandingan. “Pesta seperti ini rasanya tidak dilakukan di negeri lain dan berharap akan diteruskan di Kelantan pada masa-masa akan datang,” ujar gadis itu. Dalam pada itu, seorang kakitangan awam, Mohd Ariff Mohd Salleh, 45, berkata, pesta tersebut mengingatkannya pada arwah bapanya, Salleh Hussain yang membawanya untuk menyaksikan orang bermain wau di pantai sewaktu kecil. Tambah bapa kepada dua anak itu, kini tiba gilirannya pula untuk membawa anak-anaknya menyaksikan wau dan layang-layang agar tradisi dapat terus dipelihara. “Pesta sebegini amat membantu dalam menjaga warisan yang ada seperti di Kelantan terdapat pelbagai jenis wau seperti Wau Bulan, Wau Kucing dan Wau Jala Budi. “Inovasi aneka layang-layang seperti watak kartun dan binatang ini juga perlu seiring dalam usaha pemeliharaan seni wau di negara kita,” ujarnya.
 • USM Kubang Kerian terima 4 mesin ultrasound RM1 juta dari China
  10 September 2023
  KOTA BHARU - Universiti Sains Malaysia (USM) menerima empat mesin ultrasound yang bernilai hampir RM1 juta daripada syarikat China, Mindray bagi kegunaan pengajaran dan pembelajaran di USM-Mindray Sonoschool di universiti itu. Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan USM, Prof Dr Shaharum Shamsuddin berkata, projek USM-Mindray Sonoschool ialah hasil kerjasama Mindray yang berpusat di China melalui Syarikat Infiniti Medical (pengedar mesin ultrasound dalam negara) dengan USM menerusi memorandum perjanjian yang dimeterai pada tahun 2021. Katanya, USM-Mindray Sonoschool dibangunkan untuk memberi latihan pengajaran dan pembelajaran kepada pelajar Program Doktor Perubatan, Sarjana Perubatan dan subkepakaran berkaitan ultrasound seiring perkembangan teknologi ultrasound terkini dan tercanggih seperti yang disumbangkan oleh Mindray. “Mindray berbesar hati menyumbang mesin-mesin ultrasound tersebut selain membaik pulih bilik ultrasound di Jabatan Perubatan Kecemasan yang melibatkan keseluruhan kos hampir RM1 juta. “Kemudahan peralatan mesin ultrasound ini akan membantu para pelajar bersedia menempuh era baharu dalam pembelajaran perubatan di Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP) di USM,” katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Perasmian USM-Mindray Sonoschool di USM Kubang Kerian di sini pada Ahad. Turut hadir, Pengurus Pemasaran Mindray Kurt Xie dan Pengarah Urusan Infiniti Medical, Ng Yoong Duong. Dr Shaharum berkata, universiti itu juga ialah perintis yang memperkenalkan kurikulum berstruktur untuk point of care utrasound (POCUS) bagi memastikan kemahiran pemeriksaan ultrasound dalam kalangan pakar dan pegawai perubatan berada pada tahap kompetensi optimum. Menurut beliau sehingga kini, USM melatih hampir 300 pelajar Sarjana Perubatan (Perubatan Kecemasan) yang mempunyai kemahiran dalam bidang POCUS. “Bagi pelajar Program Doktor Perubatan, POCUS didedahkan kepada pelajar perubatan tahun lima sejak tahun 2017 lagi terutamanya berkaitan Penilaian Berfokus Sonografi dalam Trauma (FAST). “Bermula tahun ini, USM mengorak langkah dengan memperkenalkan POCUS sebagai sebahagian daripada sukatan pelajaran untuk pelajar doktor perubatan tahun empat dan USM merupakan universiti pertama dalam negara yang melaksanakan sukatan pelajaran tersebut,” ujarnya. Kata Dr Shaharum, beberapa tahun kebelakangan ini, pasukan POCUS USM menyumbang secara aktif kepada latihan POCUS dalam dan luar negara selain menjalankan penyelidikan serta mengambil bahagian dalam World Interactive Network Focused on Critical Ultrasound (WINFOCUS) yang merupakan komuniti POCUS terbesar di seluruh dunia. Tambah beliau, USM-Mindray Sonoschool itu berada di bawah kelolaan Profesor Madya Dr Shaik Farid Abdull Wahab yang juga Ketua Jabatan, Jabatan Perubatan Kecemasan USM dan Profesor Madya Dr Mohd Hashairi Fauzi iaitu Pakar Perubatan Kecemasan dan Penyelaras Pusat Integrasi Simulasi Klinikal, PPSP USM. “Sebagaimana semua sedia maklum, bidang POCUS berkembang pesat dan dipraktikkan di seluruh dunia dan kewujudan USM-Mindray Sonoschool akan dapat membantu PPSP USM menghasilkan graduan yang kompetitif serta berkualiti. “Selain itu, pasukan POCUS USM turut melancarkan buku POCUS pertama terbitan Penerbit USM dan satu pencapaian penting dalam menyediakan panduan komprehensif bagi pakar dan pegawai perubatan menggunakan mesin ultrasound dalam menjalankan proses ultrasound di tempat pesakit berada bagi diagnosis serta rawatan yang lebih tepat,” kata beliau.
 • Nasi bungkus di Kelantan naik harga
  10 September 2023
  KOTA BHARU - Nasi bungkus di negeri ini naik sebanyak 50 sen susulan peningkatan harga beras import termasuk beras Siam yang sedang berlaku ketika ini. Tinjauan Sinar Harian pada Ahad mendapati rata-rata peniaga terpaksa berbuat demikian selepas tidak lagi mampu untuk menanggung kenaikan harga beras termasuklah bahan mentah. Seorang peniaga nasi berlauk di Kampung Pek, Machang, Ilya Zakaria, 60, berkata, dia terpaksa menaikkan harga sebanyak 50 sen untuk setiap bungkus. "Sebelum ini, saya jual nasi berlauk untuk sarapan pagi dengan harga RM3.50 sebungkus, namun sekarang RM4. "Walaupun berat (naikkan harga) untuk berbuat demikian, namun saya tidak mempunyai pilihan kerana kenaikan harga beras amat memberikan kesan," katanya. Menurut Ilya, beras import terpaksa digunakan bagi memastikan nasi yang dimasak berada dalam keadaan baik. Ujarnya, kebanyakan pelanggan memahami situasi tersebut dan tidak merungut. Sementara itu, peniaga nasi bungkus tengah hari di Selising, Pasir Puteh, Hasnah Abdul Rahman, 50, berkata, kenaikan harga sebanyak 50 sen itu sudah tidak dapat dielakkan lagi. Menurut Hasnah, selain harga beras, peningkatan kos bahan mentah lain menyebabkan peniaga sepertinya turut terkesan. "Sebelum ini, saya jual RM5.50 sebungkus, namun terpaksa dinaikkan kepada RM6. "Beras Siam merupakan bahan utama kerana nasi tidak mudah patah dan lembik. Lagipun pelanggan sudah selesa dengan beras Siam," katanya. Hasnah memberitahu, ketika ini beras Siam dijual pada harga RM105 bagi 25 kilogram bergantung kepada cap. Seorang lagi peniaga, Rohana Daud di Labok, Machang, 53, turut mengakui terkesan dengan kenaikan harga beras. Katanya, dia bergantung sepenuhnya kepada beras import dan Siam. "Ketika ini harga nasi berlauk di kedai saya dijual pada harga RM3 hingga RM4 bergantung kepada lauk," katanya. ARTIKEL BERKAITAN: Isu beras berpunca akibat Tun M gagal ambil langkah tepat - Razeef Had beli beras tempatan 100kg beri kesan pengusaha makanan - Cake Isu beras tempatan: 'Bekalan cukup? Menteri boleh datang ke Mydin' - Ameer Ali Had beli beras tempatan 100kg beri kesan pengusaha makanan - Cake Bekalan beras Ehsan kurang 10 hingga 15 peratus - Amirudin
 • RoS laksana pemutihan pertubuhan tak aktif, tidak wujud
  10 September 2023
  TUMPAT - Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) giat melaksanakan pemutihan terhadap pertubuhan dan persatuan yang dikesan tidak aktif serta tidak lagi wujud di seluruh negara. Ketua Pengarah RoS, Mohd Nawardi Saad berkata, proses itu dilaksanakan sejak dua tahun lalu berikutan rekod pendaftaran mendapati banyak pertubuhan dan persatuan yang berstatus sedemikian serta gagal melaporkan perkembangan aktiviti kepada jabatan itu. Menurutnya, langkah pemutihan merangkumi proses pemilihan semak semula antaranya menumpukan kepada pertubuhan atau persatuan yang tidak menghantar penyata tahunan dan juga laporan mesyuarat agung. “Sejak dua tahun pemutihan dilakukan, RoS mendapati sejumlah besar pertubuhan tidak aktif bahkan ada yang sudah lebih tempoh 10 tahun selain ada yang sudah tidak wujud pun. “Pihak jabatan bagaimanapun masih memberi ruang untuk mereka dan jika masih tak hantar laporan, proses pembatalan akan dibuat,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Kursus Bantuan Awal Kecemasan di Air anjuran Persatuan Penduduk Pasir Pekan Prihatian di Sungai Kelantan pada Sabtu. Dalam pada itu, beliau berkata, selain itu tindakan pembatalan pertubuhan juga akan diambil bagi yang melanggari peraturan dan undang-undang yang ditetapkan oleh RoS. Tambahnya, bagi pertubuhan yang dibatalkan oleh RoS perlu didaftarkan semula jika pihak pertubuhan berhasrat atau berminat untuk meneruskan pertubuhan itu. “Apabila sudah batal, kalau nak aktifkan semula, perlu membuat permohonan dan pendaftaran yang baharu. “Kami sebenarnya tak terus batal, tetapi akan hantar notis terlebih dahulu dan jika tidak dapat maklum balas, kami hantar lagi notis kedua untuk tujuan pembelaan seeta akan menghubungi pertubuhan. Selepas itu, jika pertubuhan seolah-olah tidak lagi berminat, barulah kita batalkan,” katanya. Jelasnya, setakat ini lebih 180,000 pertubuhan aktif direkodkan diseluruh negara merangkumi parti politik dan badan bukan kerajaan di seluruh negara.
 • HFMD: Jumlah kes menurun, wabak meningkat
  10 September 2023
  PASIR MAS - Penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) di negeri ini mencatatkan penurunan tahun ini iaitu 4,550 kes sehingga minggu lalu. Pengarah Kesihatan Negeri Kelantan, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, tahun lalu sebanyak 7,724 kes dicatatkan dalam tempoh yang sama. Menurutnya, daerah Kota Bharu merekodkan kes tertinggi dengan 1,958 kes. "Walaupun kes menurun tetapi jumlah wabak meningkat tahun ini iaitu 42 wabak berbanding tahun lalu," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Sambutan Wellness Month Peringkat Negeri Kelantan 2023 pada Sabtu. Justeru beliau meminta orang ramai terus menjaga kesihatan dan memantau anak-anak bagi mengelakkan berlaku kes penularan. "Kita tidak boleh berasa selesa dengan situasi penurunan itu tetapi perlu berusaha menjaga kebersihan supaya tidak berlaku wabak terhadap anak-anak terutama di sekolah," katanya. Dalam pada itu beliau menjangkakan penyakit berkenaan boleh meningkat jika tiada langkah-langkah pencegahan terutama melibatkan institusi yang ramai.
 • Vape antara cabaran penting pasukan Klinik Berhenti Merokok
  10 September 2023
  KOTA BHARU - Vape antara cabaran penting kepada pasukan kesihatan di Klinik Berhenti Merokok di negeri ini berikutan bahan itu mudah didapati dan turut diambil oleh pelajar. Pengarah Kesihatan negeri Kelantan, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, bagaimanapun bantuan Klinik Berhenti Merokok menunjukkan individu terbabit berjaya menghentikan tabiat buruk itu. Menurut beliau, setiap klinik berhenti merokok melaksanakan sesi kaunseling dan rawatan kepada perokok yang berusaha untuk hidup lebih sihat. "Cabaran kita hari ini ialah peningkatan penggunaan vape yang bukan sahaja dalam kalangan dewasa tetapi pelajar. "Vape juga mudah didapati di premis tertentu dan dijual secara dalam talian yang menggalakkan lebih ramai membeli melalui platform itu," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program Sambutan Wellness Month Peringkat Negeri Kelantan 2023 pada Sabtu. Dr Zaini memberitahu, klinik berhenti merokok di negeri ini turut menyediakan pakar dan perubatan jika perlu. "Inilah cara kita membantu mereka tetapi paling penting ialah kesedaran perokok itu sendiri yang berusaha tinggi untuk berhenti daripada tabiat berkenaan," katanya. Beliau turut meminta kerjasama semua pihak membantu jabatan itu untuk menyebar luas bahaya merokok dan penggunaan vape. "Kesan jangka panjang vape sebenarnya lebih berbahaya daripada merokok," katanya. Program yang dirasmikan oleh Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar, Hilmi Abdullah itu turut dipenuhi dengan pelbagai acara termasuk derma darah, pemeriksaan kesihatan, pameran daripada jabatan kerajaan dan cabutan bertuah.
 • 'Lambang, bendera parti masih digantung milik individu'
  09 September 2023
  PASIR MAS - Lambang dan bendera parti yang masih digantung di sekitar bandar ketika kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Kelantan lalu merupakan hak individu dan bukan jentera parti. Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar negeri Kelantan, Hilmi Abdullah berkata, kesemua jentera parti di negeri ini mengikut undang-undang yang ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) iaitu menurunkan semua bendera dan bahan kempen dalam tempoh 14 hari selepas pengisytiharan keputusan PRN. Menurut beliau, setakat ini tiada laporan diterima mengenai kegagalan parti bertanding membersihkan bendera mereka. "Bendera yang ada di sekitar bandar ini merupakan hak individu dan pihak berkuasa tempatan (PBT) sudah membersihkan sebahagian daripadanya," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan program Sambutan Wellness Month Peringkat Negeri Kelantan 2023 pada Sabtu. Hadir sama, Pengarah Jabatan Kesihatan negeri Kelantan, Datuk Dr Zaini Hussin. Hilmi memberitahu, setakat ini sudah banyak kawasan dibersihkan dan PBT di seluruh negeri turut membantu bagi memastikan lokasi terbabit kembali seperti biasa. "Tidak banyak lokasi yang dipenuhi bendera dan lambang parti kerana pihak PBT masing-masing menjalankan tugas mereka," katanya. Beliau memberitahu, dalam tempoh PRN lalu, semua parti sudah maklum dan mereka juga perlu membayar deposit RM5,000. Dalam pada itu, Hilmi turut menasihatkan rakyat Kelantan supaya menjaga kesihatan supaya dapat mengelakkan penyakit yang serius seperti kencing manis dan darah tinggi. Beliau berkata, kerajaan negeri menyediakan kawasan awam yang sesuai sebagai lokasi melakukan pelbagai program untuk jabatan kerajaan melaksanakan aktiviti kesihatan. "Rakyat juga boleh beriadah dan melakukan aktiviti fizikal bersama keluarga bagi membolehkan mereka lebih sihat dan mengelakkan penyakit selain obesiti," katanya.
 • Rumah Ngaji konvoi pujuk, rayu orang ramai dekati Quran
  09 September 2023
  BACHOK - Persatuan Rumah Ngaji Negeri Kelantan (PRNNK) memulakan konvoi menjelajah 10 daerah di negeri ini dalam usaha memujuk dan merayu orang ramai untuk menjalani hidup dengan berpaksikan al-Quran. Pengerusi PRNNK, Datuk Adnan Hashim berkata, usaha itu dilakukan berikutan peratusan mereka yang menjadikan al-Quran sebagai pegangan dalam kehidupan masih lagi rendah yang dijangkakan sekitar 70 peratus daripada keseluruhan rakyat Kelantan. Menurutnya, rakyat perlu membaca, memahami dan mengamalkan al-Quran dalam kehidupan untuk hidup yang lebih bahagia serta diberkati ALLAH SWT. “Berdasarkan kajian rambang melalui banyak program berkaitan al-Quran yang dianjurkan oleh PRNNK mendapati jumlah yang mengaji masih lagi berada pada tahap yang tidak memuaskan. “Ada yang kenal al-Quran tetapi tidak membaca, baca tetapi tidak faham, malah lebih menyedihkan lagi faham tetapi tidak amalkan. Sebab itu, kita adakan konvoi untuk memujuk dan merayu orang ramai kembali kepada al-Quran bagi sebuah kehidupan yang lebih diberkati,” katanya ketika ditemui Sinar Harian pada Konvoi Jelajah Pencinta al-Quran di Pantai Irama Bachok dekat sini pada Sabtu. Turut hadir, Profesor Madya Dr Azhar Muhammad yang juga Penasihat Rumah Ngaji Kelantan. Dalam pada itu, Adnan berkata, konvoi siri pertama yang julung kali diadakan itu melibatkan 100 peserta terdiri daripada ahli dan bukan ahli PRNNK antaranya 37 penunggang motosikal berkuasa tinggi. Ujarnya, program menjelajah bermula 9 September dari Kota Bharu ke Bachok seterusnya ke Pasir Puteh, Gua Musang, Tumpat, Pasir Mas, Machang, Kuala Krai, Tanah Merah, Jeli dan akan berakhir di Kota Bharu pada 14 Oktober ini. Adnan berkata, beliau menjangkakan program itu akan diteruskan pada masa datang dengan perancangan yang lebih baik melalui penanda aras daripada program pertama tersebut. “Peserta jelajah akan ke kawasan tumpuan orang ramai seperti di pasar tani, pasar malam, pusat beli-belah dan pantai untuk memberikan syarahan ringkas dan penerangan berkaitan al-Quran selain turut akan menyampaikan bakul makanan. “Turut diadakan kuiz kepada peserta dan orang ramai dengan hadiah senaskah al-Quran bagi memberi isyarat lebih jelas kepada mereka dalam menyampaikan mesej supaya lebih ramai membaca sertai mencintai al-Quran,” ujarnya.
 • Mek Jah bantu suri rumah pasarkan produk daripada buluh, rotan
  09 September 2023
  TUMPAT - Minat terhadap keindahan hasil seni anyaman tangan mendorong seorang tukang jahit membantu para suri rumah memasarkan produk-produk kraftangan di Kampung Talak, Chabang Empat Tok Mek Ngoh di sini, sejak tiga tahun lalu. Perusahaan yang dimulakan Mek Jah Said, 58, itu juga pada waktu sama negara sedang dilanda Covid-19 menyebabkan barangan tersebut tidak dapat dipasarkan. Mek Jah berkata, oleh sebab keinginan untuk membantu penduduk setempat, dia sanggup menanggung risiko membeli barangan itu dan menjual di kedainya di kampung berkenaan. “Mulanya, ada beberapa suri rumah dan kenalan iaitu penduduk kampung ini datang menawarkan badang yang diperbuat daripada buluh untuk diletakkan di kedai saya dan dijual. “Saya bersetuju kerana ini membantu dan bermula dengan lima sahaja barangan pada masa itu dan kini sudah lebih 100 barangan kraftangan diperbuat daripada buluh serta rotan seperti tudung saji, bakul, beg tangan dan hiasan boleh didapati di kedai ini,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di sini, pada Jumaat. Menurut wanita itu, selain jualan secara bersemuka, perniagaan barangan kraf secara dalam talian dilakukan oleh anak tunggal lelaki tunggalnya yang berusia 28 tahun. Ujar Mek Jah, sehingga kini terdapat lebih 50 pembuat barangan kraf membekalkan produk kepadanya selain dapat membantu memelihara warisan dan kesenian yang terdapat di Kelantan. “Pelanggan saya datang daripada pelbagai negeri, ada yang melancong dan anak perantau yang pulang ke kampung. “Kebiasaannya wanita yang datang hendak membeli satu barang tetapi pulang dengan tiga barangan atau lebih kerana tertawan dengan keindahan produk-produk ayaman tangan,” kata Mek Jah. Tambahnya, turut menyimpan harapan, kawasan kampung itu akan menjadi kawasan pelancongan yang terkenal dengan produk kraf tangan pada masa depan. “Saya teringin satu hari nanti, kampung ini menjadi pusat sehenti dan menjadi salah satu tumpuan lebih ramai pelancong dari dalam dan luar negara datang untuk mendapatkan produk keluaran tempatan,” katanya.
 • Bersara awal trauma rakan maut depan mata
  09 September 2023
  KOTA BHARU - Pengalaman memangku dua rakan karib maut ditembak komunis 48 tahun lalu menyebabkan bekas pesara polis, Hassan@Yusof Jaafar, 76, mengalami trauma hingga kini. Keadaan dua rakan yang ditembak di dada itu masih lagi menghantuinya malah dia akan menangis mengenangkan mereka yang dianggap seperti adik-beradik sendiri. Berkongsi peristiwa hitam berkenaan, Hassan yang ketika itu berpangkat konstabel dalam Pasukan Polis Hutan (PPH) juga mengambil keputusan bersara awal kerana tidak tertanggung menahan kesedihan. "Ketika itu usia kami masih muda malah saya sendiri hanya 27 tahun. Mereka juga dalam 20-an," katanya ketika ditemui di kediamannya di Kampung Padang Sekolah pada Khamis. Hassan menerima kunjungan Ketua Polis Daerah Bachok, Superintenden Mohamad Ismail Jamaluddin sempena program Jejaka Perwira bagi sambutan Kemerdekaan dan Hari Malaysia. Menurut Hassan, ketika kejadian platun mereka dalam perjalanan pulang dari operasi di sempadan Kedah-Thailand kerana ada pertukaran anggota petugas. "Dari dalam kenderaan tentera, saya terdengar bunyi seperti ungka seolah-olah memberi isyarat sebelum kami tiba-tiba dihujani peluru dari atas bukit," katanya. Jelasnya, serang hendap itu mengakibatkan dua rakannya yang dikenali sebagai Mat Yasin dan Mat Yusof maut manakala tiga lagi cedera. Lebih menyedihkan katanya, selama 45 minit mereka berbalas tembakan dan komunis turut menggunakan mortar untuk membunuh anggota dan pegawai pasukannya. "Saya tidak nampak komunis meninggal dunia, mereka merampas semua senjata kami dan masuk semula ke hutan," katanya. Bapa lima anak itu berkhidmat selama 14 tahun dan mengambil keputusan berniaga sendiri selepas bersara.
 • Warga emas kerah kudrat jaga anak sakit misteri
  09 September 2023
  MACHANG - Berusia lebih separuh abad, Kamariah Daud, 70, terpaksa mengerah sepenuh kudratnya untuk menjaga anak yang menghidap penyakit misteri lebih dua tahun lalu. Kamariah berkata, rutin hariannya hanya menumpukan sepenuh perhatian kepada Roslina Mohamad, 42, yang baru dua bulan dapat duduk dan menyuap makanan sendiri. Menurut Kamariah, sebelum Roslina terlantar sakit, anaknya itu kerap mengadu bermimpi pelbagai perkara pelik termasuk banyak ulat dan biawak masuk ke dalam rumah, mimpi bersalin dan menyusukan anak. "Bagi mengurangkan deritanya, pelbagai usaha dilakukan termasuk berjumpa pakar rawatan tradisional. "Itulah ikhtiar terakhir saya selepas doktor mengesahkan dia tidak mempunyai penyakit kronik," katanya ketika ditemui di kediamannya di sini pada Jumaat. Berkongsi derita Roslina, ibu kepada tujuh anak itu memberitahu, dalam tempoh lebih setahun lalu anaknya bukan sahaja mengalami bengkak tangan dan kaki malah anggota tubuhnya itu bertukar hitam. Ketika itu juga kata Kamariah, ada anggota badan Roslina yang berkudis kerana terlalu lama terlantar menyebabkan dia terpaksa menyalin lampin pakai buang dan pakaian yang dipakai. "Saya mengambil keputusan berhenti menoreh getah dan menjaganya setiap hari kerana dia tidak boleh bergerak dan semuanya terpaksa diuruskan. "Mujur anak-anak lain membantu menghulurkan wang tetapi mereka juga mempunyai komitmen terhadap keluarga," katanya. Roslina yang juga ibu tunggal tidak dapat menumpukan perhatian kepada tiga anaknya yang berusia antara enam hingga sembilan tahun menyebabkan mereka mengalami masalah untuk ke sekolah. "Alhamdulillah, ada jiran dan individu membantu kami dengan menghulurkan derma yang dapat mengurangkan beban terutama kos membeli lampin pakai buang dan tisu," katanya. Jelas Kamariah, anaknya itu banyak menggunakan tisu selain lampin pakai buang kerana selalu membuang semula makanan yang dimasukkan ke dalam mulut. "Dia tidak boleh menelan makanan termasuk bubur nasi yang saya masak kerana kerongkongnya dirasakan tersumbat dan pedih selain terasa mengunyah gumpalan rambut," katanya. Kamariah berharap Roslina dapat sembuh seperti biasa dan menjalani hidup normal seperti sebelum kejadian ini. "Saya selalu berdoa dia kuat melawan penyakitnya dan boleh bekerja serta memberi perhatian kepada anak-anak," katanya. Orang ramai yang ingin memberi sumbangan boleh menyalurkannya ke akaun Bank Rakyat bernombor 22-024-169661-1 atas nama Roslina Mohamad atau boleh menghubunginya di talian 01121236516.

 • Kemaskini Terakhir: Selasa 26 September 2023, 09:09:40.
© Hakcipta Terpelihara {2022} Pejabat Tanah Dan Jajahan Kota Bharu

Data Permohonan dan Penyelesaian Urusan Tanah di Pejabat Tanah dan Jajahan Seluruh Negeri Kelantan
KELGOV PPST